Domprost Pål Kristian Balstad

Pål Kristian Balstad, f. 1978, ble ansatt som domprost i Oslo 1. desember 2023. Han kom fra stillingen som ledende prest i Trefoldighetskirken, freds- og forsoningskirken i Oslo.

Domprost Pål Kristian Balstad. Foto: Andora Hylland

Bakgrunn  

Balstad er utdannet cand. theol. fra Det teologiske Menighetsfakultet og ble ordinert av Rose Marie Køhn i Elverum kirke 28. august 2005. I Elverum var han menighetsprest til 2011 hvor han startet som sjømannsprest i København, først som kapellan og fra 2014 som Sjømannsprest/daglig leder. 

Med sin bakgrunn har han erfaring fra en tradisjonell folkekirke, slik som kirken i Elverum, en diakonal kirke, slik den kommer til uttrykk gjennom Sjømannskirkens arbeid, og sist med tjenesten i Trefoldighetskirken, freds- og forsoningskirken i Oslo. Her var det kirkens rolle i samfunnet, tro og politikk og kirken som samfunnsaktør særlige områder Balstad arbeidet med. Det er disse tre områdene Balstad har ønske om å arbeide videre med som domprost i Oslo; folkekirkens rolle og oppdrag, den diakonale kirken og kirkens rolle i samfunnet. 

Folkekirken

Den norske kirke er til stede i hele Norge og betjener befolkningen med gudstjenester og kirkelige handlinger. Dette har vært kirkens viktigste oppgave gjennom århundrene, og er nedfelt i Norges grunnlov (§16). Dette oppdraget tar på alvor både det å være til stede i menneskers liv og å forvalte vår kristne kulturarv. Dette kommer til uttrykk særlig gjennom menighetsprestenes tjenesteordning hvor gudstjenester og kirkelige handlinger har høyest prioritert. Gjennom dåp, konfirmasjon, vielse og gravferd knyttes livets erfaringer til kristendommens fortellinger, og på denne måte bekreftes menneskeverdet og kirkens budskap fortolket gjennom evangeliet om Jesus Kristus. Et viktig oppdrag i dette er å åpne kirken og gjøre dens budskap og ritualer kjent og verdsatt, slik at vår kulturarv, kirkens ritualer og våre liv kan verdsettes og ses i sammenheng. 

Den diakonale kirke 

Den diakonale kirke henter sin inspirasjon fra fortellingene om Jesus i møte med mennesker og det budskapet han hadde. Kirkens omsorgsarbeid knytter kirkens arbeid til lokalsamfunnet og det de behov som identifiseres i fellesskapet og i enkeltmenneskers liv. Det diakonale blikket søker å se hvert enkelt menneske som elsket og uendelig verdifull, og med dette utgangspunktet er det vårt oppdrag som ansatte og frivillige å legge til rette for en åpen, inkluderende og favnende kirke som gjør Guds kjærlighet til handling i omsorg. En viktig oppgave er å identifisere hvilket diakonalt oppdrag vi skal ha i Oslo domprosti, i domkirken og som enkeltmennesker. Å utvikle den diakonale kirken i Oslo sentrum blir en viktig oppgave for Den norske kirke fremover. 

Kirkens rolle i samfunnet 

Kirken har en viktig rolle i samfunnet bare i kraft av å være, men og som forvalter av kulturarv og historie. Samtidig er kirken en institusjon som forvalter en betydelig refleksjon knyttet til etikk og tradisjon. Dette må sees i sammenheng med dialogen knyttet både til det som skjer internasjonalt, nasjonalt og lokalt både hva gjelder politikk og samfunn, for eksempel når det gjelder kamp for rettferdighet og klimaarbeid, religionsdialog og fredsarbeid. I dette må det gjøres en betydelig innsats fra myndigheter og fra kirken selv; nemlig å finne den posisjon Den norske kirke skal ha. Vi har ikke lenger en statskirke, men Den norske kirke har likevel en betydelige posisjon i landet vårt.   Ja, det sies så sterkt i Grunnloven vår som at “Den norske kirke forblir Norges folkekirke”, det må vi ta på alvor. I dette må kirkens rolle ha en bevissthet både rundt sitt eget oppdrag som folkekirke, og i dialogarbeid med andre institusjoner, organisasjoner, religiøse aktører med flere.

 

CV 

Arbeid 

2023-             Domprost i Oslo 

2020‑23         Ledende prest i Trefoldighetskirken, freds- og forsoningskirken i Oslo 

2014-20         Sjømannsprest i København Daglig leder 

2011-14         Sjømannsprest i København kapellan 

2005-11         Menighetsprest i Elverum. 

 

Utdanning 

2016-17         PKU 501 

2008-09         Kunsten å snekre en preken; homiletikk. MF. 

2006-08         Årsstudium i Organisasjon og ledelse ved Høyskolen i Hedmark, avd. Rena; Prosjektledelse, personalutvikling, arbeids- og  organisasjonspsykologi, stats- og kommunalkunnskap. 40 studiepoeng. 

2004-06         Universitetet i København. Spesiale i Systematisk og kirkehistorisk                                     perspektiv på Martin Luther. 

2000-06         Teologi/cand.theol. ved Det teologiske Menighetsfaktultet 

 

Annen erfaring 

2024‑             KISP - Leder av komité for internasjonale spørsmål i Mellomkirkelig råd 

2021-23         Frivillig prest på VAKE kirkelig ressurssenter 

2021-23         KISP - Medlem i komité for internasjonale spørsmål i Mellomkirkelig råd 

2020-23         Ventil; Samtaletilbud til ungdom og unge voksne i Oslo. 

2020-23         Medlem i Sjømannskirkens regionstyre, region Oslo 

2016-20         Ansattrepresentant i Sjømannskirkens Hovedstyre. To perioder. 

2012-16         Tekstskribent i Luthersk Kirketidende. 

2006-09         Sekretær i Hedmark krets av Sjømannskirken, Norsk kirke i utlandet 

2003-03         Studentrådsleder på Det teologiske Menighetsfaktultet 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"