Den nasjonale undersøkelsen ble bestilt av Kirkerådet, etter at det i 2020 dukket opp flere historier om kvinnelige presters arbeidshverdag.
78 % av landets kvinnelige prestene som mottok undersøkelsen har svart. Det er første gang en slik undersøkelse gjennomføres.
Registerer uønskede hendelser
De som har deltatt i undersøkelsen i Nidaros, svarer at de opplever å bli inkludert i alle kollegiale sammenhenger på linje med sine mannlige kolleger. Alle opplever også like sjanser til å få stillinger i bispedømmet.
Likevel: Fire av 10 av de kvinnelige prestene i bispedømmet forteller at de har opplevd uønskede hendelser fordi de er kvinnelige prester. 32 % av de spurte sier at de ikke føler seg like respektert i arbeidet sitt som sine mannlige kollegaer.
Må ta tak i dette
- Jeg er takknemlig for alle som har vist tillit og brukt tid og krefter på å svare. Selv om mye er oppnådd, ser vi at det fremdeles er kvinner som har uakseptable arbeidsforhold. Dette må vi ta tak i, sier biskop Herborg Finnset.
Hun understreker at kirken trenger både menn og kvinner som prester, og at dette mangfoldet er en stor velsignelse og rikdom.
Biskopens ansvar
- Vi har flere ting vi må følge opp i Nidaros. Dette gjelder også samhandling, kommunikasjon og opplevelse av uønskede kommentarer. Det siste er det særlig de yngste av våre kvinnelige prester som melder om i undersøkelsen. Vi er nødt til å bli bedre på likestilling og gode holdninger i praksis.
- Dette er en del av mitt ansvar som biskop. Vi skal svare på tilliten fra de som har deltatt i undersøkelsen og følge opp funnene. Jeg vil i første omgang ta initiativ til møter med alle som har ledelses- og arbeidsmiljøansvar i bispedømmet, sier Finnset.