I år som tidligere år vil kirken skape rom for refleksjon i den vakre hagen rett bak Vestfrontplassen. Kirkehagen vil være en møteplass, et sted å ta en pause. Hele dagen vil det være mulig å sette seg ned for en kopp kaffe, noe å bite i og en god samtale. Etter Vestfrontmøtene vil det være mulig å slå av en prat med en biskop eller kirkeleder.
Et av trærne i hagen vil bli et håpstre, der alle som ønsker det kan skrive ned og henge opp sitt håp – for eget liv, venner, familie, samfunn og verden.
Program
Fredag
Lørdag
Søndag
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Hele uka
Fredag 29.07
Kl. 16: Håp i krig og fred
Hvor finnes håpet når krigen raser? Kan et forsvar og en militærmakt i det hele tatt være en håpsaktør? Hvordan formidler kirken et håp inn i krigen, og hva gjør det med budskapet, troen og troverdigheten når kirken tar tydelig side? Sjef for Luftkrigsskolen i Trondheim Marianne Døhl møter Den norske kirkes preses Olav Fykse Tveit og Håvard Bjelland, som er fotograf og har reist i krigssoner for Kirkens Nødhjelp. Magne Vik Ravndal leder samtalen.
Lørdag 30.07
Kl. 11: Håp i helse?
Hvilken plass har håp i helsesektoren? Hvordan kan mennesker i utsatte livssituasjoner være hovedperson i sin egen utvikling, i balansen mellom sammensatte problemstillinger i eget liv og strukturelle utfordringer i offentlige systemer? Hvordan åpne opp for et håp om at det er mulig å gå videre, og hvordan kan kirke og lokalsamfunn støtte? Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram.
Kl. 14.30: Organisten inviterer til sanger om håp
Organist Leif Ingvald Skaug har med seg sanger Linda Holm Hansen og prest og gitarist Svein Skulstad i en liten halvtime med håp. Sanger som lindrer og som peker framover mot en lysere morgendag.
Kl. 16: Håp om en himmel
Mange setter sitt håp til en himmel og en evighet. Finnes det virkelig et liv etter døden? Er det mulig å tro på en himmel i 2022? Hvordan har troen på evigheten utviklet seg? Hva gjør den med hvordan vi lever livet her på jorda. Og hvordan kan den bidra til håp? Artisten Sondre Mulongo Nystrøm sang og fortalte på «Stjernekamp» på NRK om sitt himmelhåp. Han kommer til scenen i Kirkehagen sammen med leder i Kirkerådet Kristin Gunleiksrud Raaum, biskop Halvor Nordhaug og Klas Sundelin fra Human-Etisk Forbund.
Søndag 31.07
Kl. 14.30: A Gospel Explosion of Hope
Organist Leif Ingvald Skaug har invitert med seg prest og gitarist Svein Skulstad sammen med et knippe gospelsangere som tar oss med gjennom noen av gospelens håpefulle sanger.
Kl. 16: Håp i dødens tid
Han har opplevd store tap i familien, men ønsker likevel å spre håp og livslyst. Hun mistet sin ektemann, og har tatt til orde for å sørge på sin måte. Og den tredje har vært pionéren for arbeidet med å bringe pleie, håp og verdighet inn i hverdagen til den som snart skal dø. Finnes det et håp i det håpløse? Går det an å møte håp i møte med døden? Jan Kristian Liabø, Sunniva Gylver og Marie Aakre møtes til samtale. Magne Vik Ravndal er samtaleleder.
Mandag 01.08
Kl. 11: Håp i en dråpe vann
For mennesker, dyr og natur. Helt nødvendig for å overleve. Vann er også helt nødvendig for å kunne leve et verdig liv. Trygt drikkevann. God hygiene. Et rent bomiljø. Levende økosystemer.
Nesten 800 millioner mennesker mangler tilgang til rent drikkevann, og tallet stiger i takt med klimaendringene. I årene fremover vil verden få mer flom og tørke. Hvordan sikre vann, fruktbar jord, og livsviktige avlinger og livsmiljø for planter og dyr? Hvordan bidra til rettferdig og bærekraftig håndtering av alle ressurser og økosystemtjenester forbundet med dem?
Lisa Sivertsen (Kirkens Nødhjelp), Lars Haltbrekken (SV), Bendik Eithun Halgunset (Vannregionmyndighetene i Trondheim) og Christian Steel (Sabima) møtes til samtale.
Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram og arrangeres i samarbeid med Kirkens Nødhjelp.
Kl. 16: Håp og forsoning
Den lille bygda Tysfjord fikk nasjonens oppmerksomhet da historiene kom om overgrep og fortielser i enkelte miljø. For Ronja Katrin Larsen var disse historiene tett på hennes eget liv. Som kunstner og musiker brukte hun sin egen fortelling til å lage en forestilling om forsoning og håp. Hvor finnes håpet i møte med ondskapen? Hun møter Herborg Finnset til samtale, ledet av Magne Vik Ravndal
Tirsdag 02.08
Kl. 11: Kirkens Nødhjelp – 75 år i håpets tjeneste
I et krigsherjet Europa startet Kirkens Nødhjelp for 75 år siden opp sitt arbeid for nødlidende. Ikke visste de, ved inngangen til organisasjonens jubileumsår, at dette året skulle bli preget av at Europa på ny er en krigsherjet kampplass, ropende etter nødhjelp.
Hvordan nå frem til og hjelpe de som lider nød? Hvordan skue rettferdighet og håp der urettferdighet og lidelse rår? Hvordan jobbe for fred og forsoning?
Tidligere og nåværende ansatte i Kirkens Nødhjelp møter Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd, og Henrik Urdal, direktør ved PRIO. Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram.
Kl. 16: Brobyggerprisen 2022
Overrekkelsen av Brobyggerprisen 2022, som består av et diplom og et kunstverk, finner sted i Kirkehagen i Trondheim 2. august klokken 16.00. Styreleder i Norske Kirkeakademier Kjell Yngve Riise vil overrekke prisen, og Mehda Zolfaqari vil selv være tilstede for å motta prisen.
Umiddelbart etter overrekkelsen vil vi få se forestillingen Historien om Maria i Koranen fremført av Mehda Zolfaqari og musiker Nawar Alnaddaf.
I forestillingen møter vi Maria slik hun fremstilles i Koranen, før Jesu fødsel, samtidig som Zolfaqari fletter inn sine egne erfaringer.
Onsdag 03.08
Kl. 11: Å være håpsbærer
Hvordan kan det ha seg at noen ordvekslinger kan skape håp som bærer? Hvor viktig er håp - ved sykesenga, rundt bålpanna, i sosiale medier og via telefon? Hvordan kan vi være håpsbærere i møte med andre mennesker?
Samtale med generalsekretær Lasse Heimdahl fra Kirkens SOS, gateprest Odd Halvor Moen fra Kirkens bymisjon, sykehusprest Ingvild Knudsen Hammernes, snapchatprest Christine Josephine Andreassen. Samtalen ledes av Øyvind Andre Haram.
Kl. 16: Salmenes håpskraft
Stemmer det at Salmenes bok i Bibelen kan være en kilde til håp? Hvordan kan flere tusen år gamle salmer gi håp for 2022 og dagene som kommer? Kan tidebønntradisjonen fortsatt skape håp hos moderne mennesker? Hvilken betydning kan den kristne salme- og sangtradisjonen ha i våre liv?
Medvirkende: Sogneprest i St. Olav katolske kirke i Trondheim Egil Mogstad, musiker Aasmund Flaten, skuespiller Wenche Strømdal og en representant fra Ukrainske foreningen i Trondheim. Samtalen ledes av Magne Vik Ravndal.
I tillegg til et rikholdig gudstjenesteprogram, vil det også være jevnlige muligheter for hellig rast og nattverd i Kapittelhuset i Nidarosdomen:
«Åpent kirkerom for ro og næring»: De fleste dagene vil Kapittelhuset være bemannet av kirkelig betjening. Her vil det være mulighet for lystenning, samtale, salving, forbønn og kort nattverdsfeiring. For nøyaktige tider, se oppslag og kirken.no/olavsfest.
«Hellig rast – nattverd underveis»: Under Olavsfest kan du stikke innom Kapittelhuset for en kort rast for kropp og sjel. Med enkle symboler og i et moderne språk deler vi “nattverd underveis” - et hellig øyeblikk av gudsberøring midt i dagen. Tidspunktene kan variere, se oppslag og kirken.no/olavsfest.
Kirkehagen. Åpen kafè hver dag
Kl. 12:00-17:00. Et pusterom i hagen, nystekte vafler, å bare være eller samtale, kirkelig bemanning.
Drop-in-dåp i Lademoen kirke
Fredag 29. juli inviteres det til drop-in-dåp i Lademoen kirke. Dette er et lavterskeltilbud til alle som ønsker å bli døpt, enten man er barn eller voksen.
Det kreves ingen forhåndspåmelding, annet enn at en må kunne identifisere seg og ikke ha vært døpt tidligere. I kirken vil det være prest som har en enkel samtale før dåpen. Ta gjerne kontakt dersom du har spørsmål.
«Den som har ører, hør»
Engasjerte fortellere forteller Bibel-fortellinger. Passer for alle, voksne og barn.