Viktige skjema og betaling

Før dere gifter dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap, såkalt prøving av ekteskapsvilkår. Dere kan søke om prøving av ekteskap digitalt.

Dere kan logge dere på hos skattetaten.no  for prøving av ekteskapsvilkår.

Dersom brudeparet har søkt om prøvingsattest elektronisk, kan forloverne logge inn her  (på skatteetaten.no) og fylle ut forlovererklæringen elektronisk.

På kort tid får dere behandlet ekteskapsprøvingen digitalt.

Skatteetaten anbefaler alle brudepar å benytte den nye innloggingsløsningen.

Vær ute i god tid. Behandlingstiden kan være inntil tre uker dersom det er behov for manuell oppfølging. Men ikke fyll ut skjemaene mer enn fire måneder før bryllupet skal stå. En prøvingsattest er kun gyldig i fire måneder, fordi opplysningene dere oppgir må være ferske.

Begge kommende ektefeller må fylle ut hver sin egenerklæring, og forloverne fyller ut forlovererklæring. Noen må fylle ut litt mer: Har du for eksempel vært gift før, vil det i noen tilfelle være behov for å legge ved en erklæring om skifte. Ønsker du å endre navn, må du fylle ut en melding om endring av navn. Alt kan fylles ut digitalt via Skatteetatens nettsider.
Når saken er ferdig behandlet, får dere melding om å logge dere inn i Altinn for å laste ned prøvingsattesten som bekrefter at dere kan gifte dere. Prøvingsattesten kan dere velge om dere vil sende videre fra Altinn i en e-post til vigsler, eller skrive ut og ta med en kopi av. NB! Prøvingsattesten fra folkeregisteret MÅ leveres til kirkekontoret før vigselen.

Gratulerer! Nå er dere klare for å inngå ekteskap!

Tidligere ekteskap Dersom noen av brudefolkene har vært gift tidligere, og folkeregisteret ikke har registret skilsmisse eller dødsfall, må personen legge fram bevis for at ekteskapet er opphørt. Utenlandsk skilsmissebevilgning eller dom må først godkjennes av fylkesmannen. Den som har vært gift, og som levde i formuefellesskap da ekteskapet opphørte, må i visse tilfeller ha erklæring fra tidligere ektefelle om status i skiftet.

Utenlandske statsborgere En utenlandsk statsborger som ikke er fast bosatt i Norge må framlegge attest fra offentlige myndigheter i hjemlandet som beviser at det ikke er noe til hinder for at det blir inngått ekteskap. I tillegg er det nødvendig med dokumentasjon på oppholdstillatelse hvis man ikke allerede har arbeidstillatelse, oppholdstillatelse eller bosettingstillatelse.

Vil du gifte deg i utlandet? I den første versjonen av løsningen, håndterer vi kun prøving av ekteskap etter norsk rett. Det betyr følgende for de av dere som planlegger bryllup i utlandet:
Ønsker dere å gifte dere på norsk ambassade eller sjømannskirke i utlandet? Da gifter dere dere fremdeles etter norsk rett, og kan benytte vår digitale løsning for prøving av ekteskap. Dere går frem på samme måte som når dere gifter dere i Norge. Oppfyller dere kravene for å inngå ekteskap, mottar dere også her en prøvingsattest digitalt. Denne må dere videresende, eller skrive ut og ta med dere, sammen med passet, til ambassaden eller sjømannskirken dere skal gifte dere i.
Ønsker å gifte dere etter utenlandsk rett? Hvis dere planlegger å gifte dere etter utenlandsk rett i 2018, og ønsker å prøve ekteskapsvilkårene dine i sommer, så kan dere dessverre ikke bruke vår nye innloggingstjeneste, men må søke på ordinær måte på papir. Vi venter at også denne tjenestene vil bli tilgjengelig digitalt i løpet av høsten 2018.

Ønsker dere mer informasjon om hva som kreves for å gifte seg, se Skatteetatens nettsider.

Vigselsattest
Vigselspersonen melder vigselen til Folkeregisteret, som utsteder vigselsattest. Brudefolkene kan få med seg en stemplet melding om vigsel fra vigselspersonen. Denne gjelder som midlertidig attest og kan være nødvendig ved bryllupsreise i utlandet rett etter vigselen.

Betaling

Det koster ikke noe å gifte seg i kirkene i Sarpsborg når minst en av de som skal gifte seg er bosatt i kommunen og medlemmer i Den norske kirke, og vigselen utføres av en ordinert prest i Den norske kirke.

Når brudefolkene er bosatt utenfor kommunen, eller ikke er medlemmer i Den norske kirke, gjelder disse reglene om betaling:

A.  Brudepar hvor minst en av brudefolket er medlemmer av Den norske kirke og er bosatt i kommunen, betaler ikke leie for kirke ved vigsel i kirkene i Sarpsborg. Det samme gjelder også dersom verken brud eller brudgom er bosatt i kommunen, men minst en av dem er medlem i Den norske kirke og er døpt eller konfirmert i en av kirkene i kommunen.

B.  For brudepar som ikke faller inn under de presiseringer som fremkommer under punkt A, belastes med kr 1.910,- for leie av kirken (2020-pris). Betaling for prest er kr 2.500. Dette omfatter vigsler av brudepar uten medlemskap i Den norske kirke eller uten lokal tilknytning gjennom bosted, dåp eller konfirmasjon.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"