Lokale vedtekter for gravplassen i Lørenskog

V E D T E K T E R

-for gravplassen i Lørenskog Kommune

Vedtatt i Lørenskog kirkelige fellesråd den 31.08.2021 Godkjent av statsforvalteren i Vestfold og Telemark xx.xx.xxx

Innhold:

§1. Forvaltning 3

§2. Definisjoner 3

§3. Gravplasstilhørighet 4

§4. Fredningstid og feste 4

§5. Grav og gravminne 5

§6. Plantebed, plantemateriale og løse dekorgjenstander 6

§7. Stell av grav 7

§8. Navnet minnelund og urnesirkler 7

§9. Barnegrav 8

§10. Bevaringsplan 8

§11. Adferd på gravplassen 9

§12. Oppbevaring av avdøde før seremoni og bruk av bårerom 9

§13. Næringsvirksomhet 9

§14. Brudd på vedtektene 10

§15. Dispensasjon fra vedtektene 10

§16. Klage 10

§1. Forvaltning

    1. Gravplassen i Lørenskog kommune er underlagt administrasjons- og myndighets- område til Lørenskog kirkelige fellesråd (heretter kalt gravplassmyndighet).

    2. Forvaltningen skjer i medhold av Lov om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravferdsloven) av 7. juni 1996 nr. 32, sist endret 01.01.2021 og Forskrift til lov om gravplasser, kremasjon og gravferd (gravferdsforskriften) av 10. januar 1997 nr. 16. sist endret 20.11.2020 nr 2543.

       

      §2. Definisjoner

      • Gravplassmyndigheten: Lørenskog kirkelige fellesråd er gravplassmyndighet for gravplassen i Lørenskog kommune, jf. Gravferdsloven med forskrifter.

      • Fri grav: Grav som gravplassmyndigheten har tildelt en avdød person fra kommunen som det ikke betales festeavgift for i fredningstiden.

      • Festet grav: Grav som festes mot betaling av avgift.

      • Festet gravsted: Flere kistegraver som er festet sammen, maks 3 graver.

      • Festetid: Tiden det er avtalt å feste en grav for.

      • Fester: Den som står som part i festeavtalen og er juridisk ansvarlig.

      • Fredningstid: Tidsrom fra siste gravlegging til graven kan tas i bruk igjen til ny gravlegging.

      • Kistegrav: Grav som ivaretar forskriftens krav til størrelse for gravlegging av kister. I en kistegrav kan det i tillegg settes ned urner.

      • Barnegrav: Kister med lengde mindre enn 120 cm.

      • Urnegrav: Grav til askeurner med plass til fire urner. Jf. Gravplassforskriften §14. Det gjelder ikke for navnet eller anonym minnelund hvor det med urnegrav defineres grav med plass til en urne.

      • Urnesirkel: Urnegrav med plass til 2-4 urner med like, valgte gravminner. Gravminnene er satt i en sirkel med beplantning innenfor.

      • Navnet minnelund: Gravfelt med felles minnesmerke med navn og data på de som er gravlagt der.

      • Anonym minnelund: Gravfelt for anonyme graver. Feltet har et felles minnesmerke uten opplysninger om hvem som er gravlagt.

      • Forhåndsbetalt gravstell: Forhåndsbetalt beløp til stell av grav.

      • Gravutstyr: Gravminne og alt som festes til dette, samt bedramme og bedplate.

      • Ventetegn: Oftest et kors, hjerte eller annet, med et navn på avdøde.

§3. Gravplasstilhørighet

    1. Avdøde personer med bosted innen kommunen har rett til fri grav på gravplassen i Lørenskog jfr. gravplassloven § 6. Dette gjelder også selv om avdøde på grunn av sykdom eller alderdom har bodd i en annen kommune mot slutten av livet. Gravplassmyndigheten har rett til å bestemme plassering av graven.

    2. Avdøde personer fra andre kommuner kan gravlegges i kommunen mot betaling av kostnadene ved gravferd og betaling av feste i fredningstiden.

 

§4. Fredningstid og feste

    1. Når kistegrav tas i bruk, er det anledning til å feste en grav ved siden av. Det kan søkes gravplassmyndigheten om feste av ytterligere en grav. Disse gravene utgjør da et gravsted. Ved bruk av urnegrav og urnesirkler kan det ikke festes grav ved siden av. Ved bruk av navnet minnelund kan det reserveres plass ved siden av en navneplate i tillegg.

    2. Fredningstiden for både kiste- og urnegraver er 20 år. Det kan vedtas lengre fredningstid for enkelte graver.

    3. Når fredningstiden er ute kan gravstedet festes videre, det sende ut årlig faktura for feste. Når det har gått 60 år etter siste gravlegging, kan festet ikke fornyes uten etter spesielt samtykke fra gravplassmyndigheten.

    4. I god tid før festetiden er ute skal festeren varsles. Er festet ikke blitt fornyet innen 6 måneder etter forfall, faller gravstedet tilbake til gravplassen.

    5. Ingen kan gravlegges i festet grav uten samtykke fra festeren. Dersom festers eller ansvarliges samtykke til bruk av grav ikke kan innhentes, kan gravplassmyndigheten ta avgjørelse om gravlegging.

    6. Dersom fester avslutter festet ved avtalens utløp, eller ønske å slette festet, kan gravplassmyndigheten overføre festet til andre som ønsker å overta festeansvaret. Jfr. brev fra departementet ref. 03/398 KIA NIV /ael.

    7. Endring av fester skal skje skriftlig til gravplassmyndigheten.

    8. Innbetalt festeavgift refunderes ikke.

    9. Fester plikter å melde om adresseforandring til gravplassmyndigheten.

§5. Grav og gravminne

    1. Ved åpning av grav, kan jordmasser midlertidig legges på omkringliggende graver, og gravutstyr flyttes. Gravplassmyndigheten sørger for istandsetting igjen og vil besørge graven planert og tilsådd etter gravlegging.

    2. Gravplassbetjeningen har ansvar for å etterfylle jord når det kommer setninger og sig i gravene. Fester har ansvar for å rette opp gravminner som følge av setninger og sig.

    3. I påvente av fast gravminne, kan det settes opp et ventetegn. Gravplassbetjeningen setter opp en merkepinne med navn om nødvendig.

    4. Det er på noen felt gjort en begrensning i gravferdsloven §23 på grunn av feltenes utforming og gravenes størrelse. Følgende maksimale størrelser gjelder på gravminner på disse feltene:

      • Felt 101, 107 og B72 har maksimal bredde på 55 cm og maksimal høyde på 60 cm.

      • Felt 105, 036 og 037 er maksimal bredde på 60 cm og maksimal høyde på 60 cm.

      • Felt F25 og F26 har maksimal bredde 40 cm, høyde 60 cm, og tykkelse 40 cm på graver som måler 75cm x 300cm. På graver som måler 50cm x 50cm er maksimal tillatt bredde 70 cm, høyde 80cm og tykkelse 40cm.

      • På Felt G27 er det kun tillatt med skråkuttet stein med maksimal bredde 32 cm, høyde 30 cm, og lengde 50 cm.

    5. Gravminner og medfølgende gravutstyr skal være godkjent av gravplassmyndigheten før de settes opp. Dette må ikke monteres slik at de kan være til hinder eller ulempe for vedlikehold. Gravplassbetjeningen kan fjerne gjenstander som ikke er godkjent. Eventuelle utgifter vil bli fakturert fester eller gravminneleverandør.

    6. På festet gravsted skal sokkelen plasseres i bakkant av graven. Ved dobbelt feste skal gravminnet midtstilles ved første gravlegging. Sletting av grav skal meldes skriftlig til gravplassmyndigheten. Pårørende kan selv fjerne gravminnet, eller gravplassmyndigheten kan gjøre dette mot betaling. Gravminner som har stått uten eier i 6 måneder eller mer, vil bli fjernet og destruert.

    7. Krav til gravminne og tilhørende utstyr:

      • Fundamentet (sokkel) skal være av hel stein. Monumentet skal festes med bolter til fundamentet, det er ikke lov til å feste med lim eller sement.

      • Avvik mellom dimensjon på sikringsbolt og hull skal ikke være mer enn 2 mm.

      • Stående gravminnet i stein skal festes med to syrefaste bolter.

      • Kantstein rundt plantefelt skal ligge i flukt med terrenget omkring. Innrammingen utgjør da en del av plantefeltet.

      • I fallende terreng trappes kantstein og plate i forhold til gravminnets fundament.

      • Hel eller delt plate kan ikke overstige bredden på sokkelen. Avstand fra bakkant på sokkel frem til forkant av bedet kan ikke overstige 60 cm

    8. Fester er ansvarlig for alt utstyr på graven og at gravminnet står forsvarlig sikret. Gravplassmyndigheten kan etter skriftlig varsel og rimelig frist, fjerne gravminner som ikke er forsvarlig sikret. Kostnad for oppretting betales av fester.

    9. Gravutstyr som er i forfall, eller på annen måte er skjemmende eller som innebærer fare, kan tas bort av gravplassforvaltingen. Før dette skjer skal det om mulig gis varsel til fester for gravstedet, med pålegg om å rette på forholdene.

    10. Det er ikke anledning til å dekke til, bruke trekk eller lignende på eller over gravminnet.

    11. Gravplassmyndigheten er ikke ansvarlig for skader som oppstår på grav eller gravutstyr hverken ved hærverk eller tyveri. Gravplassmyndigheten er heller ikke ansvarlig for skader på gravutstyr med mindre det er utvist uaktsomhet fra gravplassens ansatte.

 

§6. Plantebed, plantemateriale og løse dekorgjenstander

    1. Foran gravminnet er det anledning til å opparbeide et plantefelt i høyde med bakken omkring. Det må ikke være bredere enn sokkelen. Det kan ikke stikke lengre frem enn 60 cm, målt fra bakkant på sokkel. Det kan ikke plantes vekster som overstiger gravminnets høyde eller går utover plantefeltet. På graver som er tilknyttet felles gravbed, er det ikke tillatt med egne plantefelt foran gravminnet. Lys og avskårne blomster kan settes ved siden av gravminne.

    2. Det er anledning til å ramme inn plantefelt med delt steinkant eller bedplate som flukter med terrenget omkring.

    3. Det er ikke anledning å plante noe på baksiden av gravminnet. Dette kan bli fjernet av gravplassbetjeningen uten varsel.

    4. Planter, kranser og liknende materiale som brukes ved gravferd eller ved pynting av grav og som ender som avfall, skal i sin helhet være komposterbart. Privat bruk av sprøytemidler er ikke tillatt.

    5. Løse dekorgjenstander eller hageutstyr skal fjernes etter bruk og ikke legges bak gravminnet. Dette kan bli fjernet av gravplassbetjeningen uten varsel. Glass, potter og vaser av knuselig materiale er ikke tillatt da dette utgjør en fare. Løse dekorgjenstander skal ikke være til hinder for arbeidet på gravplassen.

    6. Det er anledning til å tenne stearinlys og oljelampe på graven og ved felles gravminne. Åpne flammer, som fakkelbokser eller lignende er ikke tillatt, de utgjør en fare for brann og ødeleggelse av gravutstyr.

§7. Stell av grav

    1. Plantefelt som ikke beplantes og stelles vil bli tilsådd med gress av gravplassbetjeningen. Det tillates opphøyde graver på felt 71 og H 29 og 30 så lenge den stelles og gresset klippes. Ustelte graver planeres og tilsåes.

    2. Ansvarlig for grav eller fester plikter å holde gravminnet sikret og i forsvarlig stand.

    3. Ansvarlig for grav eller fester kan inngå avtale med gravplassmyndigheten, eller den som gis tillatelse til det etter §13, om å gjøre beplantning og stell av grav (samt montering, sikring og vedlikehold av gravminnet). En slik avtale fritar ikke den ansvarlige eller fester for ansvar vedkommende har etter den til enhver tid gjeldende regler. En forhåndsbetalt avtale gjelder inntil midlene er brukt til formålet. Midlene ved en slik avtale forvaltes av gravplassmyndigheten. Det føres reskontro som viser forbruk og gjenstående beløp.

    4. Gravplassmyndigheten gir melding til ansvarlige /fester når midlene snart er oppbrukt. Da er det anledning til å øke beløpet slik at det varer tiden ut. I motsatt fall vil vedlikeholdet opphøre når midlene er oppbrukt. Dersom det gjenstår en rest av kapitalen når avtaletida er ute, blir disse brukt til forskjønnelse av gravplassen. Gravplassmyndigheten har anledning til å beregne provisjon for administrasjon og revisjon.

 

§8. Navnet minnelund og urnesirkler

    1. Ved gravlegging i navnet minnelund påføres navn og data til avdøde på en navneplate på felles minnesmerke. Det betales for navneplate med innskrift og stell av fellesbedet. Om fester ønsker kan det reserveres plass til en navneplate ved siden av. Ved reservasjon av navneplate skal det betales en avgift etter nærmere fastsatte takster. Navneplaten fjernes når graven slettes.

    2. Minnelunden har en felles beplantning som stelles av gravplassmyndigheten. Det tilrettelegges for å kunne sette avskårne blomster og gravlys ved fellesminnesmerket.

    3. Det er anledning til å sette blomster og tenne lys på selve graven. Disse vil bli flyttet til fellesminnesmerke ca. en uke etter gravlegging.

    4. Ved gravlegging i urnesirkel påføres navn og data til avdøde på en granittplate eller en naturstein. Det betales for granittplate eller naturstein med innskrift og stelle av fellesbedet.

    5. Det er anledning til å sette blomster og tenne lys på selve graven på urnesirklene.

§9. Barnegrav

    1. Følgende felt er tilrettelagt for barnegraver med kister inntil 120 cm:

      • 101, 106 rad 08.23-24 og rad 09.22-24

      • 107, 071 rad 06 og 07

      • H30

    2. På felt B72 er det tilrettelagt barnegrav med urner.

 

§10. Bevaringsplan

    1. Gravfeltene skal bevares slik bevaringsplanen tilsier angående bevaring og gjenbruk. Dersom det opprettes nye festeavtaler på bevaringsverdige gravfelt, skal gravplassmyndigheten stille særskilte krav til gravminnet. Det skal legges vekt på materialbruk, form og størrelse slik at det nye gravutstyret i størst mulig grad harmoniseres med det som er bevart.

    2. For gravminner og annet utstyr på grav som ønskes bevart, og som er i privat eie, gjøres det skriftlig avtale med gravfesteren om bevaring. Ved eierskifte (ny fester) inngås det ny skriftlig avtale. Avtalen forutsetter at:

    3. Bevaringen ikke får noen følger for eierens bruk av gravstedet.

    4. Gravutstyret skal ikke suppleres eller forenkles.

    5. Når det ikke er plass til flere navn på gravminnet skal det f.eks være anledning til å legge ned en navneplate i bakken (i høyde med terrenget omkring).

    6. Gravutstyret overtas av gravplassmyndigheten når festeavtalen opphører.

    7. Spesielle bestemmelser:

      • Middelaldergravplassen er automatisk fredet etter kulturminneloven. Nye graver vil ikke bli tilvist. Gravminner skal bestå slik de er i dag.

      • Gravfelt 033 er tilgjengelig for kister i festede graver. Nye kistegraver vil ikke bli tilvist på grunn av gravstørrelser og jordforhold. Det kan derfor kun benyttes urner ved ny grav.

      • For felt 102 og 103 stilles det særlige krav til gravminnets størrelse, materialbruk og utforming. De må i størst mulig grad harmonisere med de eksiterende gravminnene på feltene.

§11. Adferd på gravplassen

    1. Alle som har graver eller besøker gravplassen plikter å rette seg etter pålegg fra gravplassmyndigheten eller gravplassbetjeningen.

    2. All ferdsel skal skje med ekstra varsomhet og respekt.

    3. Ordensregler

      • På gravplassen skal alltid være fred, ro og orden.

      • Gravminner kan velte. Det må derfor vises forsiktighet.

      • Gravplassens redskap og utstyr som brukes til vanning og planting, skal brukes med forsiktighet og settes tilbake på plass etter bruk.

      • Alt avfall legges på anviste plasser, inkludert EL-avfall.

      • Hunder skal føres i kort bånd, maks 2 meter

 

§12. Oppbevaring av avdøde før seremoni og bruk av bårerom

    1. Bårerom disponeres av gravplassmyndigheten og skal bare brukes til oppbevaring av døde i tiden frem til gravferden.

    2. Det er kun adgang etter avtale med gravplassmyndigheten. Liksyning kan bare finne sted etter samtykke fra den som sørger for gravferden og etter avtale med gravplassmyndigheten.

 

§13. Næringsvirksomhet

    1. Med næringsvirksomhet menes det her montering, sikring og vedlikehold av gravminner. og beplanting og stell av graver mot betaling.

    2. Næringsdrivende som ønsker å drive virksomhet på gravplassen skal innhente tillatelse fra gravplassmyndigheten. Tillatelsen kan tilbakekalles dersom vedkommende ikke retter seg etter betingelsene. De må selv sortere avfall og overskuddsmasse og legge dette på anvist plass. Brudd på retningslinjene skal rettes etter varsel, og ved gjentatte eller grove brudd kan tillatelsen trekkes tilbake med umiddelbar virkning.

    3. Kjøretøy som kjører inne på gravplassen skal ikke overstige tillatt totalvekt på 7,5 tonn.

    4. Arbeid på gravplassen skal skje hverdager i arbeidstiden (kl. 08:00 – 15:30) og må ikke utføres på lørdager, søndager, helligdager eller offentlige høytidsdager.

§14. Brudd på vedtektene

    1. Dersom vedtektene ikke overholdes, kan gravplassmyndighet iverksette nødvendige tiltak for ansvarlig/festers regning. Eks. sikring av gravminner.

 

§15. Dispensasjon fra vedtektene

    1. Spørsmål vedrørende gravplassen eller forhold på denne som ikke er nevnt i vedtektene, avgjøres av gravplassmyndigheten. I særlige tilfeller kan gravplassmyndigheten tillate avvik fra vedtektene.

 

§16. Klage

    1. Klage med hjemmel i gravferdsloven over beslutninger fattet av gravplassmyndighet, oversendes til gravplassmyndighet i Lørenskog til videre behandling. Enkelt vedtak fattes av gravplassmyndigheten med klageadgang til Borg bispedømme Statsforvalteren i Vestfold og Telemark.

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"