Sorg...

Den første søndagen i november markeres som allehelgensdag og vi har tradisjon for å minnes alle døde som er gått bort. Les mer om sorg og hvor forskjellig den kan være.

Sorg...

Til helgen er det allehelgensdag og Kirken i Gran kan ønske velkommen til allehelgensmesser i alle kirkene lørdag 3. og søndag 4. november. Nedenfor gjengir vi Elin Gravdal Øvrebottens artikkel om sorg, som står i Kirkebladet nr. 4 i år.

Sorg...         

Den første søndagen i november blir hvert år markert som Allehelgensdag. Som navnet tilsier, har dagen sin opprinnelse i katolsk tradisjon hvor kirkens helgener ble minnet på særskilt vis. Denne tradisjonen har blitt ført videre til å være en dag hvor vi minnes alle døde som er gått bort. Hver høst får alle som står igjen som pårørende, en invitasjon til en enkel minnegudstjeneste hvor det gis anledning til å tenne lys, høre navnet nevnes og hvor alle blir husket i bønn.

Sorg kan være vanskelig. Vi lever i en tid hvor kravene om å være vellykket og ovenpå er tydelig uttalt gjennom deling av egne liv på sosiale medier. I et land som er kåret til å være det lykkeligste i verden, er det ikke alltid like lett å vise toleranse for de mørkere sidene i livene våre.

Hva er sorg? Ingen opplever sorg likt, og det vil også avhenge av rammene rundt dødsfallet. Men for de aller fleste vil sorgen innebære smerte, savn og lengsel i ulik grad. Det er helt normalt å kjenne på tristhet, tretthet i kroppen og å ha problemer med motivasjon for morgendagen. Men samtidig er det viktig å huske på at vanlig sorg kan utvikle seg til komplisert sorg. Noen ganger er sorgen så altoppslukende at en mister seg selv av syne, og da kan andre rundt deg se dette klarere enn du selv kan. Her kan det være viktig å oppsøke og ta imot hjelp av gode samtalepartnere og hjelp til å finne en vei gjennom sorgprosessen. Smerten og savnet vil alltid ha en plass, men være noe som gradvis gjør mindre vondt.

Sorgen kan ha mange ansikter. Kanskje kan vi kjenne på lettelse over at den døde har fått slippe mer smerte og sykdom. Kanskje er vi selv så slitne at vi ikke vet om vi hadde maktet mer. Eller sorgen kan være farget av en tristhet over et liv som ikke ble det det kunne ha vært, både for den avdøde og for den som hadde nære relasjoner til vedkommende. Alt dette går vi og bærer på, alt fra takknemlighet over å ha fått leve sammen med dette mennesket, til å tæres av bitterhet over det urimelige i tapet av et kjært barn, en god ektefelle eller venn. Sorgens landskap kan oppleves både brett og ulendt, men også vart og rikt.

Allehelgensdag er en dag hvor vi kan få tydeliggjøre våre minner, savn og smerte. Det viktigste er å kunne sette ord på egne tanker og at andre tar seg tid til å lytte. For noen kan ord være vanskelig, men å tenne et lys eller oppsøke kirka kan være en symbolhandling som gjør smerten litt mindre.

Kilder: Atle Dyregrov og Kari Dyregrov: Mestring av sorg Utdrag av boka kan leses på nettstedet psykologisk.no

Allehelgensmesser
Lørdag 3. november • Moen Kirke kl. 16.00 • Nikolaikirken kl. 16.00
Søndag 4. november • Nes kirke kl. 11.00 • Tingelstad kirke kl.11.00 • Ål kirke kl. 11.00 • Grymyr kirke kl. 17.00 • Sørum kirke kl. 17.00

Det inviteres til enkel kirkekaffe etter gudstjenestene.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"