Norges tredje urnevegg åpnet i Fyllingsdalen

- Gravferd er i sin natur noe konservativt. Men selv i våre mest konservative deler av våre liv foregår det nyskaping, sa byråd Reidar Digranes da han gratulerte med Bergens første utvendige urnevegg og utvidelsen av gravplassen.

Publisert:

Byråd Reidar Digranes foretok den offisielle åpningen av utvidelsen av Fyllingsdalen gravplass 27. juni 2025. Her ser vi Norges tredje, og Bergens første, utvendige urnevegger.
Byråd Reidar Digranes foretok den offisielle åpningen av utvidelsen av Fyllingsdalen gravplass 27. juni 2025. Her ser vi Norges tredje, og Bergens første, utvendige urnevegger.

Med utvidelsen av Fyllingsdalen gravplass får vi flere både kiste og urnegraver, en stor navnet minnelund og et tilbud om grav i nisje i urnevegg.  

Nyskapende og arealeffektivt 

Byråd Digranes fikk æren av å klippe snoren og markere åpningen av gravplassutvidelsen. I talen sin trakk han frem at selv om gravferd i sin natur er noe konservativt, finnes det også nyskaping; for eksempel ved å etablere navnede minnelunder og utvendige urnevegger slik vi nå har fått i Bergen. Det er både nyskapende og arealeffektivt. 

- I dag er det mange som vil ha det enklere. Som ønsker å ta mindre plass. Mange ønsker løsninger som signaliserer mer fellesskap og hensyn til klima og miljø. 

Han la vekt på at han håper minnelunden og gravplassutvidelsen skal være et godt sted for trøst og for minner, og har et synlig fellesskap som forhåpentligvis ikke føles så ensomt.  

- Viktig med alternativer og valgfrihet 

Eira Garrido, daglig leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Bergen kom med en flott hilsen. 
 
- Når vi lever i et livssynsåpent samfunn er det viktig med alternativer, og valgfrihet og muligheter, som det åpner for her i dag. Vi markerer også utvidelsen av gravplassen, sa Garrido da hun gratulerte med dagen.  

Prost i Bergensdalen, Maren Flotve Tischendorf delte også en hilsen og takket for arbeidet som er gjort. Hun snakket om at gravplassen skal være et håpets sted. 
 
- Takk for nydelig utført arbeid. Dette gir rom for hele mennesket! 

Akasias landskapsarkitekt Erik Bjerkelund fortalte om prosjektet og tankene rundt. 

- På grunn av klimaendringer og økende nedbørsmengder kunne ikke dette arealet brukes til tradisjonell gravlegging, og ble derfor tidlig i prosessen satt av til urnevegg, forklarte Bjerkelund, som har formgitt urnevegger og minnelundene på Fyllingsdalen gravplass.

Han forklarte at gravplassen har fått både blomsterenger og at den vil se grønnere ut om noen år når både eføy og bøkehekken har fått litt tid til å vokse.

Stort å åpne nytt tilbud 

Gravplassjef i Bergen kirkelige fellesråd, Inghild Hareide Hansen takket alle som har vært med og realisere prosjektet i Fyllingsdalen, og synes dette er en stor dag.  

- Nå har vi fortsette å tilby graver i Fyllingsdalen og vi kan åpne et nytt tilbud i Bergen. Nå kan en få mulighet til å få satt urnen inn i urnevegg i stedet for å velge ordinære graver. For Gravplassmyndigheten i BKF er det viktig å ikke ta i bruk mer areal enn nødvendig. I Fyllingsdalen måtte vi ha en utvidelse. Den er arealbesparende og nytenkende, samtidig som den kommuniserer med eksisterende gravplass på en god måte.

Hansen mener det har blitt en vakker gravplass og et sted man kan være både når man skal besøke et gravsted, sette seg på en benk eller bare gå gjennom.

- Landskapsarkitektene som har utformet gravplassen og de utførende har lagt sin sjel i at dette skal være vakkert og funksjonelt, og samtidig være en verdig plass til å minnes sine kjære. De som bor i Fyllingsdalen, kan gå gjennom gravplassen og kanskje stoppe opp og nyte utsynet og reflektere over livet og døden.

 

Om gravlegging og kremasjon i Bergen

Kremasjonsandelen i Bergen har økt kraftig de siste årene, og i 2024 var den på 80% av alle som døde i kommunen. Av gravleggingsformer er navnet minnelund er et stadig mer populært tilbud, som 18% av alle gravlagte i Bergen valgte i fjor. Nå kommer altså urnevegger som nok en alternativ gravleggingsform.

Bruk av urnevegger har ikke vært tillatt i Norge mellom 1997 og 2022, men er nå tillatt. Norges første urnevegg etter lovendringen kom på Notodden, deretter på Sola, og Fyllingsdalen får nå Norges tredje utvendige urnevegg. Tidligere har det vært en innvendig urnevegg i Solheim kapell. 

Om Fyllingsdalen gravplass

  • Åpnet i 1983
  • Gravplassen inneholder i dag 4 200 graver
  • Det er stort behov for graver i Fyllingsdalen og i utvidelsen kommer det 591 nye urnegraver og 191 kistegraver, i tillegg til en tredje navnet minnelund med 1 081 graver og 764 «strå» med plass til navneplater samt den nye gravformen urnevegg.
  • Foreløpig er det bygget 96 nisjer i urneveggen, men det er et potensiale på 423 nisjer.
  • Kapasiteten på gravplassen utvides med nesten 50%, noe som er tiltrengt i bydelen.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"