– Jeg kan være et forbilde

– Jeg ville bli konfirmantleder fordi jeg ville oppleve magien som skjer på leir flere ganger. Der er det alltid et så utrolig bra samhold, sier Isak (15). Les hvordan Isak og andre konfirmantledere opplevde å dra på konfirmasjonsleir.

Isak (15) var med på leir som konfirmantleder. Alle foto: André Eide.

– En stor og flott flokk

Hvert år konfirmeres rundt 37 000 ungdommer i Norge. Det markerer en spennende tid for 14- og 15-åringer over hele landet, med samhold, nye vennskap og nye perspektiver.

Vi besøker Strandheim leirsted i Røyken ved Oslofjorden. Solen stråler og det er søndag - siste dag av konfirmantleiren til Rælingen menighet. En sosial og sammensveiset gjeng i hettegensere og pysjamasbukser tar oss godt i mot. 

Avslappet
Det som er spesielt når Rælingen menighet drar på konfirmantleir, er at en stor del av deltakerne er konfirmantledere. På årets to leirer har til sammen 86 konfirmanter og 70 ledere deltatt. Av disse var 30 konfirmanter i fjor, og nå såkalte "hjelpeledere".

Så hvordan får de til å skape et så stort engasjement blant konfirmantene? Vi tar en prat med Isak (15), David (16) og Oliver (17). 

– Det er liksom så bra å være her. Samholdet er kjempebra, både mellom konfirmantene og lederne, og så er det gøy å se at konfirmanter som i begynnelsen er litt sjenerte, er med på alt at det sosiale siste dagen, sier David. De andre nikker.

– Jeg husker fra da jeg selv var på konfirmantleir, at jeg synes det var så hyggelig å synge sanger og å bare være sammen, sier Isak. Han er den yngste av de tre lederne, og var selv konfirmant i fjor.

– Kanskje kan jeg i år være et forbilde for de yngre. Jeg håper det, legger Isak til.

De mener at leir skal være artig, og at de har det aller mest gøy når alle er med og deltar. Som ledere passer de ekstra godt på at årets konfirmanter føler seg inkludert.

To ganger per dag under leiren er det fellesmøte med voksenlederne og konfirmantlederne. Da snakker de om hvordan stemningen er og om hva de som ledergruppe bør jobbe for. Kanskje noen må inkluderes litt ekstra? Kanskje noen har en dårlig dag? Her skal alle bli tatt vare på.

Konfirmantledere fra Rælingen menighetFornøyde konfirmantledere fra Rælingen menighet: Oliver (t.v.), Isak (midten) og David (t.h.). Foto: André Eide.

En hel flokk
Den avslappede atmosfæren blant konfirmantene og ungdomslederne fra Rælingen menighet skyldes en flat struktur og mye tillit. Åsmund Offernes, som er kateket i Rælingen kirkelige fellesråd, forklarer:

– Vi voksne har våre ansvarsområder og konfirmantlederne har sine ansvarsområder, og det fungerer veldig bra. Våre ungdomsledere er utrolig gode på det praktiske og sosiale. De er tolerante, snille og inkluderende. Så tar heller vi voksne ta oss av den mer abstrakte og åndelige delen av lederarbeidet, sier Offernes. 

Alle som vil kan bli ungdomsleder/konfirmantleder i menigheten. Alt de trenger å gjøre er å si i fra til Offernes. I dag har menigheten et fireårig løp for ungdomsledertrening.

Han mener kort avstand mellom konfirmanter og konfirmantledere er helt nødvendig. Da kan konfirmantene enklere identifisere seg med lederne. De blir godt kjent og det har en positiv effekt.

– Det gjør at overgangen fra å være konfirmant til å bli leder året etter ikke er så stor. Og for menighetens del ender det ikke med at to eller tre ledere drar på leir året etter, men en hel flokk, sier Offernes.

Frihet
Oliver er enig. I tillegg til at ungdomskulturen i Rælingen er inkluderende, er også de voksne lederne morsomme å ha med på leir, påpeker han.

– De er utrolig flinke og nesten så avslappet at de blir en karikatur av seg selv. Når de voksne tør å ta en morsom rolle blir det mye lettere for konfirmantene å komme opp og fortelle hva de har funnet i Bibelen etterpå, forteller Oliver.

Han tror inkludering gjør at folk blir trygge og at de da tør å åpne seg og å være mer "seg selv".

– Dess tryggere vi blir, dess bedre er opplevelsen. Noen konfirmanter er bare på rommene sine i begynnelsen, og synes at leir er kjipt. Da er Åsmund flink til å fortelle oss at de egentlig bare trenger litt mer omsorg og å føle seg inkludert, så da gjør vi det, og til slutt er også de med i fellesskapet, sier Oliver.  

Feiring etter fire år
Det flotte fellesskapet de har fått til i Rælingen menighet har til og med en feiring. Etter fire år som ungdomsleder i menigheten, blir en ung leder en senior. For å gjøre ekstra stas, feires de da med en "graduation", med både kappe og hatt - akkurat som i USA. Vitnemål og blomster blir delt ut. Det er musikk og taler.

– Vi hadde lyst å lage en skikkelig stilfull markering med litt schwung over seg. Det er jo veldig gøy, men også ganske samlende. Du ser jo hvor mange vi er - en helt utrolig stor og flott gjeng, smiler kateket Offernes.

Oliver synes det er helt supert å bli feiret etter fire år som ungdomsleder.

– Samtidig synes jeg at reisen gjennom de fire årene er enda mer spennende enn destinasjonen.

Kunne du tenke deg å være konfirmantleder?
Mange menigheter har opplegg for konfirmanter som ønsker å være ledere for nye konfirmanter etter de selv er konfirmert. Ta kontakt med din lokale kirke for å høre mer om mulighetene der du bor.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"