Sannheten må komme frem

Samisk kirkeråd venter spent på rapporten fra Sannhets- og forsoningskommisjonen som kommer 1. juni. – Hvis en forsoning skal komme i stand kreves det at sannheten kommer frem, var rådets budskap til kommisjonens i dag.

På høring hos Sannhets- og forsoningskommisjonen: Herborg Finnset, Elin Sabbasen og Rolf Steffensen.

– Fornorskningsprosessen har ført med seg strukturelle skjevheter som har forplantet seg over flere generasjoner, og slik bidratt til systemiske ulikheter, sa Herborg Finnset på høring hos Sannhets- og forsoningskommisjonen. 

Finnset er biskop i Nidaros bispedømme og medlem i Samisk kirkeråd, og deltok sammen med Elin Sabbasen fra Nord-Hålogaland bispedømme. I tillegg deltok Rolf Steffensen fra Sør-Hålogaland bispedømmeråd.

– Det er på tide å ta samiske rettigheter og kultur på alvor, hvor samiske språk, kultur og tradisjonelle levemåter ikke forblir i en evig utenforposisjon, sa Nidarosbiskopen. 

Samisk kirkeråd deltok mandag på høring hos den Stortingsoppnevnte Sannhets- og forsoningskommisjonen, som kartlegger statens fornorskingspolitikk. Les hele innlegget her

Møteplasser på alle nivåer 

Rolf Steffensen er sokneprest i lulesamisk område. Han understreket behovet for at det opprettes steder der fortellinger kan deles, mottas og anerkjennes i offentlighet. 

– Det må etableres møteplaser for minoritet- og majoritetsbefolkningen på alle nivåer i samfunnet, sa Steffensen i sitt innlegg. 

Myndighetene må følge opp

Samisk kirkeråd forventer at ansvarlige myndigheter følger opp rapporten, etter at den er levert 1. juni. 

– Det må bevilges nødvendige ressurser til arbeidet med gjenoppretting etter fornorskningspolitikken, sa Sabbasen. 

– Hvis en forsoning skal komme i stand kreves det at sannheten kommer frem, og tiltak for å rette opp i den urett som har blitt påført minoriteter må bli gjennomført, sa Finnset. 

Hør innleggene i høringen her

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"