Slik feirer vi konfirmasjon i Den norske kirke

Konfirmasjonsdagen er skikkelig feiring for konfirmanten, familie, venner og for kirken. Her finner du svar på ofte stilte spørsmål om den store konfirmasjonsdagen.

Konfirmasjonsdagen er en stor dag – uansett! Foto: Von/Kirkerådet

Konfirmanten går ned kirkegulvet. Med et lite smil, konfirmantkappe og med sin fineste stas under kappen. Litt nervøs. Mest stolt.

Endelig er konfirmasjonsdagen her!

Konfirmasjonen i kirken en feiring for familien, for konfirmanten selv og for kirken. En dag hvor konfirmantene får kjenne at de er verdifulle og at noen er glad i dem, etter spennende måneder som konfirmant i kirken.

Akkurat nå gleder kirken der du bor seg til å ønske velkommen til en meningsfull konfirmasjonstid. På denne siden får du lese mer om hvordan Den norske kirke feirer konfirmantene, slik at du kan bli klar for dagen.

Hva skjer i en konfirmasjon i kirken?

Etter en konfirmasjonstid med utforsking, læring, leir, nye venner, opplevelser, følelser og tanker, er det konfirmantenes tur til stå i sentrum. Dette skjer gjennom en konfirmasjonsgudstjeneste. Her er litt om selve gudstjenesten:

 • Konfirmantene blir feiret og bekreftet for den de er.
 • I gudstjenesten blir konfirmantene bedt for.
 • Gudstjenesten varer i rundt en time.
 • Konfirmasjonen består av musikk, at noen leser fra Bibelen, en tale fra presten og bønn for konfirmantene.
 • Noen ganger er det innslag fra ungdomsledere, noen fra kirken eller konfirmanter som ønsker å synge eller lese noe. 

Gjest i konfirmasjon: Les mer om hvordan det er å være i en konfirmasjon her.

Hva bekreftes i konfirmasjonen i Den norske kirke?

Ordet konfirmasjon kan bety både «å bekrefte» og «å gjøre sterk». En vanlig misoppfatning er at det er konfirmanten som bekrefter dåpen og troen sin.

I konfirmasjonen tror vi derimot at det er Gud som bekrefter konfirmanten.

I konfirmasjonsgudstjenesten gjentas løftet som ble gitt i dåpen: Gud skal være med deg alle dager. I bønnen nevnes konfirmantens navn, og vi ber Gud om å velsigne og å styrke konfirmanten på veien videre i livet.

Hva har dåp og konfirmasjon med hverandre å gjøre?

Konfirmasjonens utgangspunkt er at man er døpt til et liv i tro, og konfirmasjonen gir mulighet til å lære om, fordypes og modnes i troen man er døpt til. Konfirmasjonen er dermed en aktualisering av dåpen og hører naturlig sammen. Mange har blitt døpt som barn, men man kan også bli døpt i løpet av konfirmanttiden. Hvert eneste år er det rundt tusen ungdommer som blir døpt i forbindelse med konfirmasjonen.

Man trenger ikke være døpt for å delta i konfirmasjonsopplegget frem mot kofirmasjonsgudstjenesten. Konfirmasjonstiden er en unik mulighet til å lære mer om kristen tro og finne ut hva man tror på også uavhengig av om man er døpt. Derfor er det åpent for alle som er interessert og ønsker å delta.  

Trykk her for å lese mer om dåp.

Hva bør konfirmasjonsdagen inneholde?

Konfirmasjonsdagen er en feiring og en bekreftelse av konfirmanten. Gudstjenesten er høydepunktet, men for mange kan dette være en fin anledning for å samle venner og familie for å feire dette videre. 

Feiringen etter seremonien kan ha mange eller få gjester, med bunad, kofte eller joggesko, med tapas eller taco eller annet godt som konfirmanten ønsker seg. Det kan være taler og lysbildeshow – eller å bare sitte ned og ha det hyggelig sammen.

Det viktigste er at konfirmanten kjenner seg satt pris på.

Undersøkelser Den norske kirke har gjort, viser at noe av det viktigste for konfirmanter i Den norske kirke og det de gleder seg mest til, er å feire denne dagen med venner og familie. Derfor kan det være lurt å snakke godt sammen om hva konfirmanten forventer og ønsker seg for dagen.

Hva er de vanligste grunnene til å velge kirkelig konfirmasjon?

Midt i pubertet og en krevende ungdomstid trenger man å vite at man er sett og elsket. Både av de man er glad i og av Gud. Det er en av mange grunner til at konfirmasjonstid i Den norske kirke et godt valg for ungdommer som ønsker det.

Her er ti av mange grunner til at rundt 35 000 ungdommer velger kirkelig konfirmasjon hvert eneste år:

 • Feiringen på konfirmasjonsdagen. Å bli feiret på konfirmasjonsdagen. I selve gudstjenesten ber vi en bønn om at Gud velsigner konfirmanten. Man ber også om at Gud styrker på konfirmanten videre i livet.
 • Tradisjon. Det å bli konfirmert i kirken er vanlig i mange familier og i mange lokalsamfunn. Derfor er å velge konfirmasjon for mange et viktig ledd i det å ta aktivt del i en tradisjon og bli kjent med røttene sine.
 • Trygghet. Mange opplever at det er et godt og trygt fellesskap i kirken. I konfirmanttiden får man være seg selv, oppleve å kjenne seg velkommen og respektert for den man er.
 • Det sosiale fellesskapet. I konfirmasjonstiden er det mye tid til å være sammen. Mange opplever å få nye venner i løpet av tiden som konfirmant.
 • Leir/weekend. Mange menigheter har leir som en del av konfirmantåret. Det er et skikkelig høydepunkt for mange ungdommer, der de får opplevelser for livet sammen med andre.
 • Å utforske troen. Det er mange som ikke vet helt om de tror eller hva de tror på. Konfirmasjonstiden gir rom for å finne ut av det. I undervisningen skal man få tenke kritisk, stille spørsmål og finne ut av hva man tror på.
 • Noe større. I kirken får ønskes man varmt velkommen til å være en del av et fellesskap i menigheten der du bor og av den kristne kirke, som strekker seg over hele verden. Kirken er også et sted hvor man kan starte leting etter mening, nye impulser og svar på eksistensielle spørsmål.
 • Lære om Gud. Man får lære mer om Gud og kristen tro i kirken på en annerledes måte enn det man har lært på skolen. Konfirmantene får høre fortellingene om Gud og Jesus fra Bibelen, og stille spørsmål om tro og tvil. Mange synes også det er spennende å lære om den troen man er døpt til.
 • Et sted å stille de store spørsmålene. Kirken blir et startpunkt i livet for å stille de store spørsmålene. Her får man tid til å utforske de store spørsmålene som meningen med livet, døden, tro, håp og kjærlighet.
 • Spennende temaer. Man får lære om kristen tro, de store spørsmålene, men også om om temaer som sex og identitet, hva vi kan gjøre for klimaet og hvordan vi kan kjempe for rettferdighet. 

 

Påmelding

Vil du vite mer om konfirmasjonstiden der du bor, eller melde deg på? Påmelding skjer direkte til kirken der du bor.

Finn din menighet i søket under og les om konfirmasjon på menighetens nettside. Noen steder er konfirmasjonene om våren, andre steder om høsten og noen steder har man mulighet til å velge. Derfor er det ikke én samlet påmelding eller frist for hele landet.

Konfirmasjonsundervisningen er som regel gratis, mens leir ofte koster penger. Les om pris på din lokale kirke sin nettside.

Ta gjerne kontakt med menigheten å snakke om behov for økonomisk støtte, tilrettelegging i konfirmanttiden eller på konfirmasjonsdagen, praktiske spørsmål eller bekymringer.

Kirken tilrettelegger for alle konfirmanter.

Les på nettsidene til din menighet eller ta kontakt direkte for mer informasjon. 

Kirken der du bor sender bare ut invitasjon til konfirmanttid til ungdommer som er døpt. Er du som er foresatt medlem og ønsker uforpliktende informasjon om konfirmasjonstilbudet til kirken, kan du logge deg inn på Min side og melde deg som «trosopplæringsabonnent».

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"