- hvordan gjenreiser vi humaniteten?
Yemane Teferi døde på Bømlo asylmottak i 2016. I mer enn 20 år bodde han på 14 ulike mottak i Sverige og Norge, nedgradert til en papirløs og ureturnerbar asylsøker uten muligheter. Det er han som har gitt navn og ansikt til Yemane-dagen 8. januar.
Yemane-dagen belyser situasjonen til lengeværende asylsøkere som ikke kan eller tør å returnere til sine hjemland. Mennesker som lever på eksistensminimum i år etter år, på eller utenfor norske mottak uten mulighet til å få seg arbeid, utdanning og grunnleggende helsetjenester.
På Hamar markeres Yemane-dagen med arrangementet Mennesker i limbo - hvordan gjenreiser vi humaniteten?
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet og Stoppested Verden inviterer ulike stemmer til å belyse situasjonen.
En av disse stemmene er biskop Solveig.
Spørsmål som settes på dagsorden:
Hva er status i Norge i dag? Hva kan gjøres for å bedre situasjonen for lengeværende papirløse asylsøkere?
I Granavolden-erklæringen fra 2019, foreslår regjeringen en engangsløsning som innebærer opphold for noen av asylsøkerne med mer enn 16 års oppholdstid i Norge. Hvor mange omfattes egentlig av forslaget, og hvor lang tid skal det ta før ordningen iverksettes? Og hva skjer etter «engangsløsningen»?
Arrangementet foregår med utstillingen Rom for alle som bakteppe. Utstillingen i regi av Stoppested Verden handler om demokrati, medborgerskap og tilhørighet. En ramme som passer godt for markeringen av Yemane-dagen 2021.
Med vennlig hilsen
Internasjonal kvinneliga for fred og frihet - avdeling Innlandet
Stoppested Verden