Hva er konfirmasjon?
Ordet konfirmasjon kan bety både «å bekrefte» og «å gjøre sterk». Konfirmasjonshandlingen er en forbønnshandling hvor vi ber Gud om å velsigne og å styrke hver enkelt konfirmant. Det forutsettes ikke noen bekjennelse fra konfirmantens side. Det viktigste med konfirmanttiden er å bli bedre kjent med den kristne tro, der Gud sier ja til oss og vil være en del av våre liv.Tidligere var det å bli konfirmert et rituale på vei inn i voksenlivet. Selv om konfirmantene i dag ikke blir myndige ved konfirmasjon, er konfirmanttiden en gyllen tid der man kan bli bedre kjent med seg selv, med andre og med troa.Gjennom konfirmanttiden samles konfirmantene både til større samlinger med undervisning, i tillegg til turer i friluft, gudstjenester, leir og mye annet moro.
Vi er opptatt av at konfirmantene skal få mulighet til å utfordre seg selv, og lære om kristen tro på ulike måter. Derfor tilrettelegger vi for undervisning på forskjellige måter, fordi alle mennesker lærer på ulike måter.Konfirmantene kan selv velge mellom å være vinterkonfirmant med konfirmasjon i mai, eller sommerkonfirmant med konfirmasjon i august.
Vinterkonfirmantene har oppstart i oktober og drar på leir i vinterferien. Sommerkonfirmantene har oppstart i januar, og drar på leir i sommerferien.
Påmelding:
Påmeldingen åpner snart. Lenken finner du nederst på siden eller ved å trykke her.
Konfirmasjonsdatoer
Vinterkonfirmanter:
Lørdag 9. mai
Søndag 10. mai
Sommerkonfirmanter:
Lørdag 29. august
Søndag 30. august
Konfirmantundervisning
Vi er opptatt av at konfirmantene skal bli kjent med kirken på ulike måter, derfor legger vi til rette for at konfirmantene skal få være med på ulike tiltak vi i Skårer menighet jobber med. I løpet av konfirmantåret har vi fem samlinger, med undervisning om Bibel, diakoni (kirkens omsorgstjeneste), trosbekjennelsen, Vår Far og mye annet. På disse samlingene møtes vi noen ganger både sommer- og vinterkonfirmanter, og noen av oppleggene er hver for seg. Disse samlingene foregår på torsdager fra 16.00-18.30. På samlingene starter vi med enkel matservering.
Konfirmantene skal også velge mellom å være med på enten Møtested kirken, øvelse med Syng med oss-koret eller menighetstjeneste. Dette er de med på en gang i løpet av konfirmanttiden.
Møtested kirken og Syng med oss-koret er en del av inkluderingsarbeidet i Nedre Romerike prosti, og er arrangementer spesielt tilrettelagt for mennesker med nedsatt funksjonsevne. På disse arrangementene hjelper konfirmantene til på arrangementet, og blir bedre kjent med kirkens diakonale arbeid. På menighetstjeneste melder konfirmanten seg på et av tiltakene som Skårer menighet arrangerer, og hjelper til praktisk rundt tiltaket. Dette kan f.eks være å gjøre i stand til Klubbkvelder, hjelpe til på familiedag og være med på trosopplæringstiltak for barn.
Ved påmelding velger konfirmanten selv hvilke av de tre alternativene han/hun ønsker å være med på.
Pilegrimstur
I løpet av konfirmantåret drar vi også på pilegrimstur sammen. Å være pilegrim er å være på reise - både fysisk ved å gå ute, men også gjennom refleksjon. Dette blir en tur på rundt tre timer, med spisepause og aktivitetsløyper.
Gudstjenester og ministranttjeneste
Å gå på gudstjeneste, og å bli kjent med gudstjenesten er en viktig del av konfirmanttiden. Hver gudstjeneste er unik, men alle gudstjenestene inneholder deler man kan kjenne igjen fra gang til gang, som dåp og nattverd.
Gjennom konfirmantåret er konfirmantene med på åtte gudstjenester; konfirmasjonsgudstjenesten, samtalegudstjeneste (en del av leir) og presentasjonsgudstjeneste i begynnelsen av konfirmanttiden. Disse tre gudstjenestene er på fastsatt dato.
Konfirmantene skal være med på fem gudstjenester til, men her velger de dato for gudstjenesten selv. På en av de fem gudstjenestene skal konfirmantene være ministranter, og da hjelper de til på gudstjenesten. Oppgavene tilrettelegges for hver enkelt konfirmant, men kan være blant annet å ønske velkommen i døra, dele ut salmebøker, gå med korset i prosesjon og hjelpe til under dåp.
Klubben
Klubben er Skårer menighets ungdomsklubb, og er åpen for alle ungdommer fra 8. trinn og oppover. På Klubben er ungdommene med på aktiviteter som Escape Room, hinderløyper, grip mikrofonen, kakebaking og annet moro.
Når konfirmantene er med på felles samlinger på torsdager, drar de rett videre på Klubben etter undervisningen. Hvis konfirmantene ønsker å være med på flere Klubben-kvelder enn de fem som er etter felles samlinger er de selvfølgelig veldig velkomne! Klubben arrangeres hver torsdag fra 18.30-20.30, utenom skolens ferier og røde dager.
Leir
Leir er noe av det morsomste vi gjør i kirka! Der samles vi konfirmanter, ungdomsledere og ansatte og skaper morsomme dager for alle. På både vinterleir og sommerleir er vi mye ute. Erfaring tilsier at leir er opplevelsen konfirmantene sitter igjen med som det morsomste de har vært med på i løpet av konfirmantåret. Å være sammen over flere dager gir en unik mulighet til å bli godt kjent, bli trygge på hverandre og skape gode relasjoner.
Foreldremøte
Det er felles foreldremøte for både vinter- og sommerkonfirmanter 19. september 2024 kl.18.30. Her vil dere få mer informasjon om undervisning, leir og mye annet. Mens foreldrene er på foreldremøte kan konfirmantene være med på "Klubben".
Pris
Økonomi skal ikke være en hindring for å bli konfirmert, så om du trenger økonomisk støtte si fra ved påmelding, eller ta kontakt med Frøydis så ordner vi en enkel løsning for dette. Det er viktig for oss at alle har mulighet til å bli konfirmert og være med på aktiviteter, uavhengig av økonomi.
Gjennom konfirmantåret får konfirmantene Bibel, Kristuskrans, loggbok, leir, måltider på ulike arrangementer og mye annet. På grunnlag av disse utgiftene tar vi en kontingent på 4000,- per konfirmant.
Det er også mulig å betale en egen frivillig kontingent på 200,- for medlemsskap i Klubben. Klubben er en del av KFUK-KFUM, og ved å betale medlemskapsavgiften får konfirmantene avslag på Klubben-turer og en gratis brus i kiosken første gang de kommer. Vi jobber for å skape et godt ungdomsarbeid for alle, og ved å betale den frivillige medlemskontingenten til Klubben kan du hjelpe oss å bygge ungdomsarbeidet videre.
En konfirmanttid for alle
Uansett funksjonsevne har alle rett til en god konfirmanttid!
Om du har behov for individuell tilrettelegging, ta kontakt så snart det lar seg gjøre. Døvemenighetene har et eget konfirmanttilbud. Se dovekirken.no.
Theo og Jonas (på bildene over) hadde konfirmantleir på Solgården i Spania 2023. De ble konfirmert i sine lokale kirker sammen med kullet sitt. Kirken ønsker å sørge for at ingen ekskluderes fra konfirmasjon. De som ønsker å ha en konfirmasjonstid og stå til konfirmasjon skal få et likeverdig tilbud. Det varierer fra person til person. De fleste konfirmanter reiser på leir. Noen konfirmanter trenger å ha med foreldre på konfirmantleir.
Mer informasjon om tilrettelagt konfirmasjonstid finner du nederst på siden, eller ved å ta kontakt med Elisabeth Kristiansen (Inkluderingsprest i Borg) på sms til tlf: 95760715.
Jeg er ikke døpt - Kan jeg konfirmeres?
Du er velkommen til å delta i konfirmantopplegget selv om du ikke er døpt. Dåpen er en forutsetning for å delta i den avsluttende forbønnsgudstjenesten, så du vil i løpet av konfirmantåret få tilbud om dåp. Vi gjennomfører konfirmantdåp i vanlig gudstjeneste, påskenatt eller setter opp en egen dåpsgudstjeneste for konfirmanter.