Gangen i seremonien

En gravferd i Den norske kirke er en form for gudstjeneste. Seremonien uttrykker det grunnleggende i den kristne troen. Mennesket er skapt og elsket av Gud. I gravferdsgudstjenesten takker vi for livet og overgir den døde i Gud sine hender.

De ulike delene av gudstjenesten, som utsmykking, symboler og kransepålegging, må tilpasses den gudstjenestelige karakteren. Den liturgiske fargen ved gravferd er fiolett, men det er vanleg å bruke mye hvitt, med både hvite blomster og hvit kiste. Andre fargar kan også benyttes.

Gangen i seremonien
Gravferden starter med preludium (inngangsmusikk), salme, noen innledende ord og en bønn. Etter det framfører presten eller en representant for de pårørende minneord. I begge tilfeller vil det være naturlig å kombinere informasjonen om den avdøde med fortellinger om hva den avdøde har hatt å si for de som stod han/henne nær. Etter minneordene er det også mulighet for andre korte hilsninger, kransepålegging, opplesing og lystenning.

Etter minneordene er det gjerne en salme eller et musikkinnslag før presten eller den som står for gravferden leser fra Bibelen og holder en kort tale ut fra skriftordet. Det blir så bedt en bønn før alle ber Herrens bønn sammen.

Før postludiet (utgangsmusikken) kan det være et musikkinnslag eller en salme. Ved gravferder og ved sørgehøytider andre steder enn i krematoriet, blir kista bært ut under postludiet. Det er vanlig at representanter for den nærmaste familien eller venner av avdøde er med og bærer kista.

Ved kistegravferd er det også skriftlesing ved grava før presten ber en bønn og kista blir senka. Så følger jordpåkastinga. Deretter leser presten et ord fra Bibelen før han eller ho leser velsigningen og alle synger en salme. Ved bisettelse for kremasjon kan jordpåkastingen skje i kirka/kapellet. I krematoriet har man nedsenkingen etter siste salmen, deretter følger jordpåkasting, skriftord, velsignelse og salme.

Retning for sorgen
Gravferden er viktig for en reell følelsesmessig avskjed med den døde. Sammen med en båreandakt og eventuelt det å stelle den døde, kan gravferda gi sørgetiden en god start. Gravferden kan gi sorgen en retning. Minneord, kransepålegging, lystenning, skriftlesing og bønner gir de som er med, mulighet til å markere gravferden som en viktig hendelse i familien og vennekretsen.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"