Grønn kirke og grønne dager

Å verne sin neste og skaperverket, med fokus på klima-, miljø-, og rettferdsspørsmål. "Miljø, forbruk og rettferd" er blitt kodeordet for mye av arbeidet med miljø og solidaritet i Den norske kirke. Mye av vårt overforbruk i Norge belaster miljøet mer enn det kan tåle. Å være grønn menighet er en prosess som griper inn i alle deler av menighetens virksomhetsområder.

Foto: Thomas Berbom

Mange av de varene vi kjøper er produsert av arbeidere som ikke har akseptabel lønn eller verdige arbeidsforhold. Bevisste valg om vårt forbruk, kan bidra til mer rettferdighet i verden.

Jar kirke = grønn menighet

En grønn menighet er en menighet som vil omsette det globale miljø- og rettferdsengasjementet til konkrete tiltak i sin menighet og sitt lokalsamfunn. Jar menighet setter fokus på å arbeide for økt bevisstgjøring og engasjement slik at flere blir motivert til egen innsats for å ta vare på skaperverket.

  

Det er selvsagt at kirken må engasjere seg i miljø, forbruk og rettferd fordi:

  • det er ikke kloden som er avhengig av oss, men vi av den
  • vi må tenke på de som bor andre steder i verden som vil bli mye hardere rammet av klimaendringene enn oss
  • det handler om rettferdighet; om rettferdig adgang til godene vi deler som del av Guds skaperverk.
  • det handler om folks liv
  • menneskene henger sammen med skaperverket – ”av jord er du kommet – til jord skal du bli"
  • den nye diakoniplaner legger føringer for det
  • vi som kirke skal være optimister med et håp om at livet kommer til å seire samtidig som vi skal gå ut i verden og delta i kampen for at dette skal skje.

 

Grønn kirke på Sandvika byfest

Aktiviteter

  • Grønne bønner: Bønner ble skrevet av folk som besøkte grønn stand, og brukt som forbønn på søndagens gudstjeneste.
  • Duft-konkurranse: 6 ulike dufter (kaffe, grønsåpe, rose, furu, …). Uhyre populær aktivitet, både for barn, ungdommer og voksne.
  • Gjett hvilket tre-konkurranse: Grener med blader fra 5 ulike tresorter
  • Fairtrade: smaksprøver på juice og banan. Utdeling av handlekurv-pin og informasjonsbrosjyrer. Utstilling av kaffe, te, sukker, roser.
  • Vann: Kildevann fra Kolsås.
  • Eple-slang: Hager med frukttrær som ikke blir plukket og som ønsker å gi bort frukten.
  • El-sykkel-demonstrasjon

Mer om Grønn kirke

Asker menighet - Skaperverkets dag

Asker menighet har feiret Skaperverkets dag med en grønn messe i Asker kirke, etterfulgt av marked / speakers corner på kirkebakken. Grønn messe var ved prost Berit Øksnes, kantor Ingvild Køhn Malmbekk og Asker TenSing. Rett etter gudstjenesten var det samling på kirkebakken. Det var stands, salg av miljøvennlige varer, kaffe, kaker, quiz, opprop og apeller, gatesang mm.
Følgende hadde stand:
* Besteforeldrenes klimaaksjon
* Natur og Ungdom
* Changemaker Norge
* Asker kommune  (fokus på "matvinn" - redusere matsvinn)
* Kirkens feltarbeid (selger egenprodusert honning, har med saker fra bruktbutikken ved Føyka m.m.)...
* Asker Ten Sing (selger kaffe og kaker)
* Vi får også besøk av gatesanger Torstein Øian Kilvær

Globalt utvalg i Asker menighet og grønt arbeide i kirken er en del av Kirkens diakoniplan og handler om forvaltning av skaperverket og solidaritet for mennesker som opplever konsekvensene av kliamaendringer og miljøproblemer. Ofte utstøtte og fattige mennesker, mennesker på flukt. Mennesker som Jesus hadde spesiell omsorg for. Målet med dagen var at vi sammen skal klare å inspirere Askersamfunnet til å ta vare på skaperverket her hjemme og globalt.

 

Grønn dag - Holmlia

Arrangementet prøves ut for første gang i april 2017. Initiativet kommer fra menighetsrådet, et ønske om å gjøre noe synlig ut av det å være grønn menighet. Synlig for dem selv som menighet, synlig i lokalmiljøet og et ønske om å være en synlig kirke i nærmiljøet. Lokasjon ble derfor valgt bevisst, fordi parkeringsplassen til kirken er synlig og brukes som snarvei til toget/senteret.

Målet var å skape en dag hvor alle kan lærer noe om miljø/bærekraft, samtidig som det er sosialt og man møter andre i lokalsamfunnet. Et sted hvor de kan blir inspirert til mer miljøvennlighet i hverdagen og hvor man får gjort noe konkret.

De ønsket et spekter i bidragsytere, og inviterte disse til å stå på stand:

  • Sykkelverkstedet På hjul, Kirkens Bymisjon
  • Bærekraftig Liv på Holmlia
  • Framtiden i våre hender
  • Fair & Square, rettferdige t-skjorter
  • Holmlia kirke

I tillegg ble flere lokallag og aktører forespurt, men takket nei eller fikk ikke svart i tide.

Det kom jevnt med folk, og mest trøkk hadde nok «På Hjul» sykkelverksted, som reparerte sykler én time etter at arrangementet var ferdig. Fremtiden i våre hender ble også godt besøkt på sin stand. Der kunne man delta på quiz og blant annet få mer info om søppelsortering.

Fair&Square solgte sine rettferdige t-skjorter, og fikk spredt blest om produktene sine. Hos Bærekraftige Liv på Holmlia gikk havreburgersalget så det suste og på Holmlia kirke sin stand fikk man en prat om det å være grønn menighet mens man smakte på lappene deres.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"