Klar for kirkebevaringsprogram

I desember ble en rapport fra Riksantikvaren, Den norske kirke og KA overlevert til regjeringen. Etterlengtet vedlikehold av kulturminner kan endelig komme i gang.

Foto: Joakim Birkeland / Den norske kirke

– Kirkebygg som har stått gjennom hundrevis av år binder fortid med nåtid og fremtid. Vedlikeholdsetterslepet er enormt. Vi har ingen tid å miste og så raskt politikerne tar nødvendige beslutninger kan vi endelig komme i gang, sier kirkerådsdirektør i Den norske kirke Ingrid Vad Nilsen.  

Hun takker fagfolk hos Riksantikvaren, KA, Kirkerådet og i Barne- og familiedepartementet som nå har gitt politikerne det beslutningsgrunnlaget som trengs for å komme i gang. 

– Folk bryr seg om kirkebygget sitt. Å ta vare på vår del av kulturarven, er en viktig oppgave for Den norske kirke. Det handler om hele kirkestedet med kirkebygg, gravplass og prestegård. Dette ligger i kjernen av vårt samfunnsoppdrag som landets folkekirke, fortsetter hun. 

Tre bevaringsprogram

I desember overleverte Riksantikvaren og Den norske kirke en rapport til Barne- og familiedepartementet. Rapporten danner grunnlaget for et omfattende vedlikeholdsprogram, kalt kirkebevaringsprogrammet. 

Rapporten anbefaler at det utarbeides tre bevaringsprogram som er inndelt etter alder på kirkene: Ett program for middelalderkirkene, ett for kirker fra 1537–1850 og ett for kirker etter 1850. Til hvert av bevaringsprogrammene vil det følge fire innsatsområder: 

  • Bevaring (istandsetting, sikring og konservering) 
  • Kunnskap og kompetanse 
  • Opplevelse og formidling 
  • Engasjement og deltagelse  

Hovedinnsatsområdet vil være det første om bevaring – men de andre områdene er viktige for å bevare kirkene på kort og lang sikt.  

Takker for rapporten 

– Dagen i dag er en milepæl for kirkene som kulturminner, sa statsråd Kjersti Toppe ved overleveringen. 

– I dag har jeg fått overlevert en rapport som anbefaler hvordan vi bør organisere arbeidet med å istandsette bortimot tusen fredede og listeførte kirkebygg.  

Basert på anbefalingene i rapporten skal nå Barne- og familidepartementet og Klima- og miljødepartementet utarbeide en nasjonal bevaringsstrategi. De har som mål at denne skal være klar i løpet av første halvår i 2023.  

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"