Reformasjonsdagen

Reformasjonsdagen 31. oktober markerer startpunktet for den lutherske reformasjonen. Denne dagen i 1517 slo Martin Luther opp sine 95 teser på kirkedøren i Wittenberg.

Fra den økumeniske reformasjonsgudstjenesten i Nidarosdomen 31. oktober 2017. (Foto: skjermkopi nrk.no)

Reformasjonsdagen markeres for å minnes det arbeidet Martin Luther gjorde med å fornye kirken og for å markere det mest sentrale i vår kristne tro. De seneste årene er det blitt mer fokus på det økumeniske samarbeidet som samler oss på tvers av kirkesamfunn, mer enn det som skiller oss.

Bispemøtets daværende preses, Helga Haugland Byfuglien, ledet i 2017 hovedkomiteen for reformasjonsmarkeringen her i landet. I rapporten etter jubileumsåret, skrev hun blant annet:

I fjor markerte vi at det var 500 år siden Martin Luther tok sitt oppgjør med datidens kirke. Det vi kaller reformasjonen. Reformasjonen fremmet tanken om det enkelte menneskes betydning. Og utviklingen av ytringsfrihet, utdanning og vitenskap. Uten disse verdiene ville vårt samfunn i dag vært et helt annet. I hverdagen kan det være lett å ta disse verdiene for gitt. Det bør vi ikke gjøre.

Slik er Dagens bønn på Reformasjonsdagen, 31. oktober

Trofaste Gud:, du sendte oss evangeliet til frelse. Vi ber deg:
Skap en levende tro i oss og gjør din kirke ny. La din nåde og sannhet bli forkynt for alle mennesker, inntil ditt rike blir fullendt ved Jesus Kristus, vår frelser, som med deg og Den hellige ånd lever og råder, én sann Gud fra evighet til evighet.
Amen

Både i 2016 og 2017 ble reformasjonsdagen markert, i forbindelse med 500-årsmarkeringen for reformasjonen.

I 2016 møttes Pave Frans og lederskapet i Det lutherske verdensforbund i Lund domkirke i Sverige. De feiret fellesskapet i en historisk felles katolsk-luthersk gudstjeneste på reformasjonsdagen 31. oktober.
I en felles uttalelse samme dag heter det:
Gjennom dialog og felles vitnesbyrd er vi ikke lenger fremmede. I stedet har vi lært at det som forener oss er større enn det som skiller oss.

I 2017 var høydepunktet i den økumeniske 500-års markeringen av reformasjonen en gudstjeneste i Nidarosdomen. Gudstjenesten gikk direkte på NRK1 31. oktober. Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien holdt preken med overskriften "Jeg skammer meg ikke over evangeliet".  H.M. Kong Harald og og kronprinsparet var til stede sammen med en rekke ledere for ulike kirkesamfunn, organisasjoner og politiske organer.


Reformasjonsjubileet 2017 ble markert det samme året som kirke-stat-relasjonen gjennomgikk de største endringene siden reformasjonen.
Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"