Pinse - det usynlige nærværets høytid

Den hellige Ånd blåser liv i de gamle fortellingene, og troen blir til. Som en stille pust eller kraftig vind drar Ånden gjennom livet, usynlig i seg selv, men med synlige konsekvenser.

Foto: Scanpix/Sophy Rickett

Av Anne Berit Evang, kapellan i Grorud menighet

Det var kveldssamling i kirken. Barna satt i ring rundt det lille alterbordet med lys og blomster på. Pinse var tema. Presten hadde tegnet og forklart om Gud som både er "tre i én og én i tre". Men det var som det er med pinsens innhold, litt vanskelig å gripe for både liten og stor. Presten lot seg inspirere og begynte å snakke om pust. Pusten som er der, i oss og rundt oss, men som ikke synes. Så tok hun frem en rød ballong og blåste den opp. Der var den jo! Pusten. Inne i ballongen.

- Litt sånn er det med Den hellige ånd også, sa presten. - Den er der, rundt oss og inne i oss, selv om vi ikke ser den.

Ett av barna rakte ivrig hånden i været.

- Ja! Så vi kan forstå hverandre og forstå Gud!

Babelsk forvirring og hjertespråk
Pinsens bakteppe er fortellingen om Babels tårn, en av urfortellingene fra Første Mosebok. Menneskene ville nå til himmelen ved å bygge et tårn som nådde helt opp. Men i sin streben etter å sette seg selv høyest oppstod språklig forvirring (derav uttrykket babbel). De som før snakket samme språk, forstod ikke lenger hverandre. Byggingen opphørte og menneskene ble spredt ut over  jorden.

I pinsefortellingen gjenopprettes kommunikasjonen mellom menneskene, gjennom Den hellige ånds komme. Det er Apostlenes gjerninger som forteller om hvordan det lød fra himmelen som når en kraftig vind blåser. Det fylte rommet hvor disiplene satt i Jerusalem. Tunger som av ild satte seg på dem. Fylt av Den hellige ånd forkynte de evangeliet om Jesu oppstandelse på fremmede språk. Alle som var der kunne høre budskapet på sitt eget morsmål, sitt eget hjertespråk. Mange kom til tro den dagen, står det. Omkring tre tusen ble døpt. Av den grunn er det mange som kaller pinsen for kirkens fødselsdag.

Åndens virkning

Den hellige Ånd blåser liv i de gamle fortellingene, og troen blir til. Den hellige ånd og pinsen hører sammen; det usynlige nærværets høytid. Som en stille pust eller kraftig vind drar Ånden gjennom livet, usynlig i seg selv, men med synlige konsekvenser.  Vi kan ikke se Ånden, men sporene hennes finnes overalt. Der hvor mennesker reises opp, der hvor rettferdighet og sannhet vinner frem, der hvor kontakt skapes og mening blir tydelig.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"