Ti veier til julestemning

Her er ti måter å finne din egen stemning for julehøytiden og til å få julens budskap og håp inn i din julefeiring, der du er.

Ti veier til julestemning

Gudstjeneste

Julaften

Bli med på en gudstjeneste på julaften enten på TV/radio eller fysisk i en kirke nær deg på julaften. Her er noen av mulighetene:

 • Se NRKs TV-sendte gudstjeneste fra Nidarosdomen kl 16.00.
 • Søk opp din menighet og se gudstjenesteprogrammet lokalt. Finn din menighet nederst på denne siden. På skjerikirken.no kan du finne program fra mange av landets kirker. Trykk her for å se hva som skjer i nærheten av deg!

Julehøytiden

Delta i en gudstjeneste i julehøytiden i en kirke nær deg, eller på TV/radio. Her er noen av mulighetene:

 • Søk opp din menighet og se hva som skjer der i år av fysiske og digitale gudstjenester. Finn din menighet nederst på denne siden. På skjerikirken.no/jul-i-kirken ligger informasjon om juleprogrammet til kirker over hele landet.
 • Se hele Den norske kirkes nasjonale digitale jule- og adventsprogram på denne siden.
 • NRK sender en rekke gudstjenester også i romjula. 25. desember kl. 11 fra Nidarosdomen (NRK1), 26. desember kl. 11 fra Bergen døvekirke (NRK1).

Deilig er jorden

For mange blir det skikkelig jul først når klokkene har ringt og Deilig er jorden er sunget i fellesskap i gudstjenesten. Syng gjerne Deilig er jorden der du er. I denne utgaven fra 2020 kan du synge sammen med mange kjente fjes og stemmer.

 

Finn ut hva som skjer i kirken der du bor

Programmet for mange av landets kirker finner du på skjerikirken.no.

Du kan også søke opp  din menighets hjemmeside og sosiale medier-kanaler.

Om du usikker på hva som er din menighet kan du gjøre et menighetssøk nederst på denne siden. 

Ta med litt av julaftenstemningen fra kirken hjem

Bruk heftet Julaften hjemme

Her er et forslag til noe du kan gjøre hjemme, som du enten kan se på skjerm eller skrive ut og bruke for deg selv eller sammen med andre. Trykk her for å åpne heftet Julaften hjemme (Åpne på bokmål her | Åpne på nynorsk her)Heftet inneholder en bønn som du kan bruke mens du tenner et lys, en julesalme å synge og juleevangeliet som du kan lese.

Se en gudstjeneste

Få med deg en gudstjeneste på julaften enten på nett, på TV/radio eller fysisk i en kirke nær deg på julaften. Her er noen av mulighetene:

 • Se NRKs TV-sendte gudstjeneste fra Nidarosdomen kl 16.00.
 • Søk opp din menighet og se hva som skjer der i år av fysiske og digitale gudstjenester. Mange menigheter har lagt ut programmet sitt på skjerikirken.no.

Les historien om den første julen – Juleevangeliet

Juleevangeliet er fortellingen om Jesu fødsel, og er nedskrevet i evangeliet etter Lukas, kapittel 2, vers 1 til 20. Det kan være en fin måte å sette stemningen før julemiddagen nytes. På denne siden kan du lese juleevangeliet selv. Ønsker du å bare lytte, se en animert versjon eller en lettlest utgave? Det finner du på Bibel.no/juleevangeliet. 

Det skjedde i de dager at det gikk ut befaling fra keiser Augustus om at hele verden skulle innskrives i manntall. Denne første innskrivningen ble holdt mens Kvirinius var landshøvding i Syria. Og alle dro av sted for å la seg innskrive, hver til sin by.

Josef dro da fra byen Nasaret i Galilea opp til Judea, til Davids by Betlehem, siden han var av Davids hus og ætt, for å la seg innskrive sammen med Maria, som var lovet bort til ham, og som ventet barn.

Og mens de var der, kom tiden da hun skulle føde, og hun fødte sin sønn, den førstefødte. Hun svøpte ham og la ham i en krybbe, for det var ikke husrom for dem.

Det var noen gjetere der i nærheten som var ute på marken og holdt nattevakt over flokken sin. Med ett sto en Herrens engel foran dem, og Herrens herlighet lyste om dem. De ble overveldet av redsel. Men engelen sa til dem:

«Frykt ikke! Se, jeg forkynner dere en stor glede, en glede for hele folket: I dag er det født dere en frelser i Davids by; han er Messias, Herren. Og dette skal dere ha til tegn: Dere skal finne et barn som er svøpt og ligger i en krybbe.»

Med ett var engelen omgitt av en himmelsk hærskare, som lovpriste Gud og sang:

«Ære være Gud i det høyeste,
og fred på jorden
blant mennesker Gud har glede i!»

Da englene hadde forlatt dem og vendt tilbake til himmelen, sa gjeterne til hverandre: «La oss gå inn til Betlehem for å se dette som har hendt, og som Herren har kunngjort for oss.»

Og de skyndte seg av sted og fant Maria og Josef og det lille barnet som lå i krybben. Da de fikk se ham, fortalte de alt som var blitt sagt dem om dette barnet.

Alle som hørte på, undret seg over det gjeterne fortalte. Men Maria tok vare på alt som ble sagt, og grunnet på det i sitt hjerte. Gjeterne dro tilbake. De lovet og priste Gud for alt de hadde hørt og sett; alt var slik som det var sagt dem.

Hør juleevangeliet fremført av kjente stemmer og ansikter

Vil du lese et annet juleevangelium?

Visste du at du kan lese juleevangeliet flere steder i Bibelen? Det mest vanlige å lese står i evangeliet etter Lukas i kapittel 2, det som står over her. Men også evangelisten Johannes skrev om Jesus' fødsel, med helt andre ord. Og Matteusevangeliet har en litt kortere versjon.

Kom til kirken også andre dager i julen

Mange kirker har flere gudstjenester på julaften, ofte er flere av disse spesielt tilrettelagt for barn.

Det feires også gudstjenester 1. og 2. juledag. Flere kirker har også gudstjenester og ulike aktiviteter i romjulen. 

Informasjon om mange av landets julaftensgudstjenester finnes på skjerikirken.no. Se også etter annonser i lokalavisen, eller informasjon på lokalkirkens nettside eller sider i sosiale medier.  

Sett på musikk fra kirkens julespillelister

Rom for glede – kirkens egen julespilleliste

Satt sammen av medarbeidere i kirken: Denne lista er satt sammen av flere kirkemusikere, musikkstudenter og andre medarbeidere i kirken, med en variert musikksmak - og den skal gi lytteren en god musikkopplevelse julen 2021.

Klikk her eller spill av fra lista under.

Kling no klokka – Tord Gustav

Slik beskriver jazzpianist Tord Gustavsen lista han har satt sammen: Julemusikk som både lindrer og utfordrer. Nordisk lyrisk jazz, folkemusikk, renessansemusikk; sterke solister og smektende kor. Kuratert av jazzpianist Tord Gustavsen, som med helt frie tøyler ubeskjedent har valgt å inkludere seg selv fyldig blant utøverne også.

Klikk her eller spill av fra lista under.

Samlingsstund for de minste – Matilda og Karens julefavoritter

Se Samlingsstund her.

 

Flere julelister

 • Julehilsen – Kantor Bengt Nordbakken sin stemningsfulle juleliste. Klikk her.
 • Jul – Organist Bjørgunn Alice Tønnesland sin juleliste med norsk musikk. Klikk her.
 • Jul – Thomas Immanuel sin rolige juleliste med norske sanger. Klikk her.

Be en bønn

Vi mennesker trenger å sette ord på vår glede, uro og frykt. I jula feirer vi at Gud alltid er nær oss alle, ved at Jesus ble født på jorda. Han lytter og bryr seg, og han støtter og utfordrer. Vil du overgi din følelse av håpløshet til en som er større enn alt annet? Trenger du noen å juble til eller takke for noe eller noen? Be en bønn denne jula.

Bønn forandrer og fordyper, bønn gjør noe med oss.

Her er noen alternativer:

 • Skriv en bønn på den digitale bønneveggen. Skriv din bønn, tenn et lys eller gjør begge deler fra mobilen din, nettbrettet eller pc-en. Bønneveggen viser oss et fellesskap av glade, redde, urolige og lykkelige mennesker – i bønn. Det er godt å kunne være sammen, også på denne måten. Gå til bønneveggen på be.kirken.no.
 • Tenn et lys. Det kan være godt å tenne et lys for det ordløse, håpet, gleden, savnet – eller noe helt annet.
 • Be en bønn. Her er en ferdigskrevet bønn om julen hvis du ikke vet hvor du skal begynne: Kjære Jesus, du som ble et barn. Vi kommer for å høre fortellingen om hyrdene og om Maria og Josef og om englene. Nå vil også vi bli med til Betlehem for å hilse deg velkommen. Du eide alt, både himmel og jord, men du ble fattig, du ble født i en stall. La oss få se himmellyset fra Betlehemsmarkene i kveld. Sammen med barn og voksne over hele verden vil vi stå rundt din krybbe. Gud, vi ber i Jesu navn. Amen.

Snakk med noen

I kirken kan du dele, spørre, undre, klage, gråte eller le, ja – komme med det du er opptatt av. Det er plass til hele livet, hele deg, hele julen din, slik det er for deg. Du kan dele personlige ting, tanker om tvil og tro, eller bare snakke litt. 

Her er noen alternativer for deg som vil snakke med noen:

Snakk med noen der du bor

Kirken der du bor har ansatte som gjerne vil prate med deg. I løpet av året snakker vi med mange som opplever sorg, folk som strever psykisk og med folk som trenger hjelp til å sortere tankene sine. Vi har taushetsplikt, slik at du kan være trygg til å dele det du ønsker. 

Enten du vil prate på telefon, ta en videosamtale eller møtes inne eller ute - ta kontakt med kirken der du bor! Skriv inn adressen din i søkefeltet nederst på denne siden og trykk søk. Da vil du få opp hvilken kirke du tilhører, og hvordan du kan komme i kontakt. 

Chat med noen i nettkirken

Nettkirken er tilgjengelig uansett hvor du er, og der kan du chatte med en kirkelig ansatt, én til én. Nettkirken finner du på nettkirken.no. Du finner oversikt over hvem som er tilgjengelig på hvilke tider, ved å trykke på chatkalender i menyen til høyre. 

Nettkirken har prester og diakoner som er gode samtalepartnere, og er pålagt taushetsplikt. Du kan velge om du vil være anonym eller oppgi navn - og du kan dele det du har på hjertet. 

Kirkens SOS

Kirkens SOS er landets største døgnåpne krisetjeneste på telefon og internett. Der er det alltid noen som tar imot samtaler, døgnet rundt, også i ferier og høytider, og det er helt gratis. Besøk kirken-sos.no for å se de ulike tjeneste de tilbyr.

Syng julesanger

Enten du kunne tenke deg å klunke julesanger på et piano eller tenker "hvordan gikk den andre verset på den sangen igjen?" eller du bare vil ha det samlet på ett sted – her er noter og tekster til noen kjente og kjære julesanger.

Se årets julevideo fra Den norske kirke

I år er det tre år siden vi kunne åpne dørene til kirken, uten pandemibegrensninger. Vi ønsker velkommen til jul i kirken, og oppfordrer til fortsatt å skape juleminner i årets julekampanje.

Dele-knapper kan ikke vises uten at du samtykker til bruk av funksjonelle cookies. For å gjøre dette må du trykke på knappen helt nederst i venstre hjørne og marker sjekkboks for funksjonelle cookies og deretter klikke på \"Oppdater samtykke\". Evt. klikk på \"Godta alle cookies\" for å godta alle kategorier av cookies. Deretter må du laste siden på nytt.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"