Kyndelsmesse 2. februar

«Med egne øyne har jeg sett din frelse!» Den gamle Simeon utbrøt disse ordene da Jesus ble båret fram i tempelet førti dager etter fødselen (Luk 2, 30). Kyndelsmesse er en fest for Jesus Kristus, verdens lys.

Herren møter Simeon. Georgisk kunstverk fra 1100-tallet. (Wikimedia Commons)

Maria og Josef kom til Jerusalem fordi Moseloven foreskrev dette, som et ritual etter at barselstiden var omme.

«Et lys som blir til åpenbaring...» Simeon så frelse og håp i det lille barnet. Han priste Gud og velsignet den hellige familien. Lukas fortsetter: «Da de hadde gjort alt det som var bestemt i Herrens lov, vendte de tilbake til Galilea, til hjembyen Nasaret. Og gutten vokste og ble sterk, fylt av visdom, og Guds nåde var over ham.»

I vår egen kirkes historie kan vi kjenne igjen denne rituelle frambæringen i det som ble kalt mødres kirkegang. Dette var en liturgisk handling og en takk for at både mor og barn var kommet velberget gjennom de første krevende uker etter fødselen.

Simeons lovsang brukes i den tidebønnen som avslutter dagen: completorium - kveldsbønn. Dette har gjennom århundrene blitt mange menneskers kveldssang før de går til nattens ro. Simeons lovsang hører også med i vår kirkes ordninger, i Kveldsbønn/Completorium (fra side 1301 - 1305 i Salmeboken) og i Ordning for gravferd, ledd 12. Sangen er også et fast ledd i Den anglikanske kirkes Evensong.

Festen 2. februar var opprinnelig en av de hedenske romerske fester og ble feiret med lysprosesjon. Det utviklet seg tidlig en liturgisk praksis som gikk ut på at alle rituelle lys skulle innvies og velsignes den dagen. I middelalderen var dagen en av de viktige festdager for jomfru Maria. Etter andre Vatikankonsil (1962-65) ble festens betegnelse endret til «Herrens fremstilling i Templet», da man ønsket å fremheve at kyndelsmesse var en fest for Kristus, verdens lys.

Kyndelsmesse kommer av det norrøne ordet kyndill, (eng. candel) som betyr fakkel eller lys. I Norge ble dagen avskaffet som helligdag ved festdagsreduksjonen av 1770.

 

 

Kontaktinformasjon for Ilen menighet

Åpningstider for Ilen menighetskontor:
Det er lettest å treffe oss tirsdag og torsdag
mellom kl. 10.00 - 14.30.

Telefon: 994 36 000
Epost: post.ilen.trondheim@kirken.no

Post- og fakturaadresse:
Ilen menighet,
Kirkelig fellesråd i Trondheim
Postboks 2300 Torgarden
7004 Trondheim

Org.nr: 976 998 138

Kontonummer Ilen menighet:
4213 21 19656

Kontonummer Ilen menighetsblad:
4213 21 72506

Besøks- og leveringsadresse:
Ilevollen 15
7018 Trondheim

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"