Kvinnedagen 8. mars

8. mars har definitivt ikke utspilt sin rolle, selv om en del hevder det. Kampen for likeverd og mot undertrykking av kvinner pågår og er nødvendig, sier lederen i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum.

Et knippe kvinnelige teologer fra artikkelserien "500 tegn fra 50 kvinner"

Kirken og #metoo
Hun mener det fortsatt finnes for mange eksempler på ubalanse i makt mellom menn og kvinner.

- Vi vet at seksuell trakassering skjer også i kirken. Også på dette feltet må kirken alltid og utrettelig kjempe for likeverd og mot undertrykking og stå opp for urett. I kirken har vi et særlig ansvar for å øke bevisstheten om hersketeknikker generelt i Guds navn, og spesielt om seksuell trakassering og overskridende adferd som legitimeres med skriftord og religiøs autoritet.

Det må gjøres et kontinuerlig arbeid for å kunne avsløre usunn teologi, teologi som brukes til å befeste og begrunne overgrep og maktmisbruk.

#Metoo har flerret bort forestillingene om at kvinnekamp ikke lenger er nødvendig. Derfor kommer denne kampanjen til å sette sitt preg på årets 8. marsmarkering. Det er mange sterke initiativ, ikke minst fra innvandrerkvinner, som hever sine stemmer på tross av trusler og trakassering.

7 kvinner og 7 menn blant biskopene
Etter tilsettingen av Anne Lise Ådnøy som biskop i Stavanger er det for første gang flere kvinner enn menn blant Den norske kirkes 12 biskoper. Norges første kvinnelig biskop, Rosemarie Köhn ble utnevnt i 1993.

2017 var det første året med kvinnelige proster i alle bispedømmer. Kvinneandelen i presteskapet generelt har en liten økning de siste tre årene fra 31 til 33 %. Høyest andel har Oslo med 46 %, etterfulgt av Nidaros og Hamar med 40 %. Bispedømmene med lavest kvinneandel blant prestene er Stavanger og Bjørgvin.

I 2017 var det 44% kvinner blant søkerne til ledige prestestillinger. Kvinneandelen i tilsettinger i prestestillinger var også 44 % i 2017.

LHBT-kompetanse
Bispemøtets arbeidsgruppe for å utvikle tiltak som kan heve kompetansen på LHBT-spørsmål i Den norske kirke, leverte sin rapport i februar 2018.  

8. mars-gudstjenester
I mange menigheter markeres den internasjonale kvinnedagen i gudstjenesten. I 2019 foreslås det å knyttet 8. mars-markeringen til bokåret - med overskriften "Ordene i livet vårt". Se https://kirken.no/bokaret-2019

Nedenfor vises det til stoff fra tidligere år.

 

 

 

Kontaktinformasjon for Ilen menighet

Åpningstider for Ilen menighetskontor:
Det er lettest å treffe oss tirsdag og torsdag
mellom kl. 10.00 - 14.30.

Telefon: 994 36 000
Epost: post.ilen.trondheim@kirken.no

Post- og fakturaadresse:
Ilen menighet,
Kirkelig fellesråd i Trondheim
Postboks 2300 Torgarden
7004 Trondheim

Org.nr: 976 998 138

Kontonummer Ilen menighet:
4213 21 19656

Kontonummer Ilen menighetsblad:
4213 21 72506

Besøks- og leveringsadresse:
Ilevollen 15
7018 Trondheim

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"