Navnet Skaun
Navnet Skaun har sin opprinnelse i gammelnorsk og stammer trolig fra ordet skaun eller skaunn, som betyr «skjønnhet» eller «vakkert sted». Det har språklig slektskap med gotisk skauns og tysk schön, som begge betyr «vakker».
En annen tolkning viser til skaunn som et gammelnorsk adjektiv brukt om vakre og fruktbare sletter. Ifølge historiske kilder ble navnet brukt om steder med særlig vakker geografi, noe som passer godt med Skauns landskap, hvor høydedragene gir utsikt over fjord og bygder.
Samtidig er kommunen preget av store skogsområder, hovedsakelig gran. Men innimellom de tette skogene åpner det seg lysninger og eldgamle skogpartier som gir en fredelig og nesten eventyrlig stemning, perfekte steder for ro og refleksjon.
Vi oppfordrer deg til å ta godt vare på naturen, den er en viktig del av vår identitet, og vi er stolte av den.
Einar Tambarskjelve
Ved kirkeruinene på Husaby står en minnestein til ære for Einar Tambarskjelve, den mektige høvdingen som hadde sitt sete på gården Husaby. Einar Tambarskjelve var en av Norges mest innflytelsesrike stormenn rundt år 1000, kjent for sin politiske makt og viktige rolle i landets tidlige kristning.
Husaby er et av Norges eldste kristne sentre, og stedet har stor betydning i kristningsprosessen. Ifølge sagaene var både Einar Tambarskjelve og biskop Grimkjell sentrale personer i denne overgangstiden, og Husaby knytter derfor Skaun til viktige kapitler i norsk religiøs og politisk historie.
Minnesmerket ved kirkeruinene hedrer ikke bare Einar som en lokal stormann, men også Skauns plass som et maktsentrum i tidlig middelalder.
Kristin Lavransdatter
Kristin Lavransdatter, Sigrid Undsets historiske romansyklus, har sterke bånd til Husaby i Skaun, hvor store deler av handlingen utspiller seg. Undsets dyptgående skildringer av middelalderlivet i Norden gjorde at hun i 1928 ble tildelt Nobelprisen i litteratur.
Under arbeidet med andre bind, Husfrue, bodde Sigrid Undset på gården Rena, like ved kirkeruinene på Husaby. De autentiske omgivelsene ga henne viktig inspirasjon, og bidro til romanens levende og troverdige skildringer.
Gjennom verket har Kristin Lavransdatter satt sitt preg på bygdas identitet og historie.