Praktisk planlegging av gravferd og seremoni
Den som er ansvarlig for gravferden, avgjør om det skal benyttes begravelsesbyrå. Mange velger dette som en praktisk og god støtte i planleggingen. Begravelsesbyrået kan hjelpe med å organisere seremonien, kontakte nødvendige instanser og fylle ut offentlige skjemaer.
Det er også mulig for familien å planlegge gravferden selv, eventuelt med støtte fra kirkekontoret. Dersom seremonien skal finne sted i kirken, må tidspunkt og dato avklares med kirkekontoret og soknepresten.
Gravsted og gravlegging
Avtale om gravsted gjøres med kirkevergen, som leder gravplassforvaltningen i kommunen. Kirkevergen har ansvar for alle gravlegginger, uavhengig av avdødes livssyn eller trosbakgrunn.
Askespredning
Dersom avdøde har ønsket askespredning, må dette være søkt om og godkjent av Statsforvalteren (tidligere Fylkesmannen) i forkant. Søknaden må være sendt av avdøde selv mens vedkommende levde.
Gravferdsseremoni og gravlegging i Skaun
Gravferdsseremonien i Den norske kirke følger kirkens liturgi og gir en trygg og meningsfull ramme for avskjed, sorg og takknemlighet. Ønskes en enkel og mer privat seremoni, kan kapellet på Rossvollheimen benyttes. Her er det plass til 10–15 personer.
Dersom det er ønskelig med en ikke-kristen seremoni, kan man ta kontakt med servicetorget i kommunen for råd og videre veiledning.
Valg av gravferdsform
Ved gravferd må det velges mellom kistebegravelse eller kremasjon med urnenedsettelse. Avdøde med bostedsadresse i Skaun har rett til fri grav på en av kommunens kirkegårder.
Kistebegravelse er den vanligste formen i Skaun. Etter seremonien føres kisten til gravstedet for jordpåkastelse og senking. Blomstene legges på graven og blir liggende i noen uker før de fjernes. Graven planeres og tilsås når vær og sesong tillater det.
Ved bisettelse bæres kisten ut i bårebil og fraktes til krematoriet. Blomstene kan følge med. Etter noen dager sendes urnen til kirkekontoret, og kirkevergen kontakter pårørende for å avtale tidspunkt for urnenedsettelse. Dette kan skje med eller uten pårørende til stede, og prest kan delta ved ønske.
Urnenedsettelse gjennomføres som regel ikke i vinterhalvåret på grunn av tele i bakken.
Frigrav og feste
Frigrav gis for 20 år. Ønsker man å beholde graven etter dette, betales festeavgift. Ved reservasjon av tilstøtende grav, for eksempel for ektefelle, starter festeavgiften fra reservasjonstidspunktet.
Alle graver og festere er registrert i kirkegårdsforvaltningens datasystem. Ved spørsmål om grav eller feste, ta kontakt med kirkevergen.
Økonomi og tidsfrister
Den som er ansvarlig for gravferden velger selv hvilke tjenester som benyttes, og har ansvaret for kostnadene. De fleste velger å bruke begravelsesbyrå, som hjelper med blant annet kiste, transport, dødsannonser og nødvendige skjemaer. Byråene tar betalt for sine tjenester.
Seremoni i kirke
En gravferdsseremoni i kirken er gratis for alle som var bosatt i Skaun kommune. Ønskes det seremoni i Skaun for en person bosatt i annen kommune, må dette avklares med kirkekontoret.
Som hovedregel holdes seremonien på avdødes hjemsted. Selve gravleggingen kan likevel finne sted i Skaun, særlig hvis det finnes tilknytning hit, for eksempel fra nærliggende områder som Orkanger eller Leinstrand.
Medlemmer av andre kristne trossamfunn kan låne kirken gratis, men må selv stille med seremonileder og musiker. Kirken kan ikke benyttes til ikke-kristne seremonier.
Priser i Skaun (gjelder fra 2020)
Tjeneste | Pris |
---|---|
Festeavgift pr. år | 150 kr |
Urnenedsettelse av utensoknsboende | 1500 kr |
Kistebegravelse av utensoknsboende | 3000 kr |
Kirkelig handling av utensoknsboende | 3000 kr |
Kremasjon | Faktureres direkte fra krematoriet |
Navnet Minnelund (gebyrer), Børsa | 10 000 kr |
Tidsfrister for gravlegging
-
Kistebegravelse må skje innen 10 virkedager etter dødsfallet.
-
Seremoni før kremasjon må også holdes innen 10 virkedager.
-
Urnenedsettelse må finne sted innen 6 måneder etter dødsfallet.
Gravlegging skjer umiddelbart etter seremonien og er endelig – det er ikke mulig å angre eller flytte graven senere.
Gravlegging i annen kommune
Skal urnen eller kisten gravlegges i en annen kommune enn der avdøde bodde, må det innhentes skriftlig godkjenning fra gravplassmyndigheten i mottakskommunen.
Gravlegat og gravstell
Dersom man ønsker å sikre stell av graven over tid, kan det opprettes et gravlegat. Ta kontakt med kirkekontoret for avtale og innbetaling.
I mange tilfeller kan det være mer praktisk å inngå avtale med et privat firma for stell av graven. I Skaun tilbyr Jorunns Blomsteri slike tjenester.