Både brud og brudgom skal fylle ut skjemaet Erklæring fra brudefolkene før prøving av ekteskapsvilkårene (Prøvingsattesten). Ved navneendring skal det sendes Meldingsskjema for navneendring til folkeregisteret. Forloverne fyller ut Forlovererklæring. De som skal gifte seg i utlandet, må ordne papirene i Norge. Nødvendige skjema fås også på Skatteetaten.
Vi har utarbeidet et planleggingsskjema som kan være nyttig i forberedelsene.
Last ned nødvendige skjema nederst på siden
Skatteetaten undersøker om de som vil gifte seg oppfyller vilkårene for ekteskap. Prøvingsattesten fra Skatteetaten sendes enten til en av brudefolkenes bostedsadresse eller direkte til vigselsmenighet. Vi anbefaler at dere krysser av for at papirene sendes vigselsmenighet. Da må adressen til menigheten oppgis. Dette gjør at menigheten får Prøvingsattesten raskere. Menigheten må ha mottatt Prøvingsattesten 1 måned før vigselen.
Vær oppmerksom på at attesten ikke kan være eldre enn fire måneder.
Tidligere ekteskap
Dersom noen av brudefolkene har vært gift tidligere, og Skatteetaten ikke har registret skilsmisse eller dødsfall, må personen legge fram dokumentasjon på at ekteskapet er opphørt. Utenlandsk skilsmissebevilgning eller dom må først godkjennes av fylkesmannen. Den som har vært gift, og som levde i formuefellesskap da ekteskapet opphørte, må i visse tilfeller ha erklæring fra tidligere ektefelle om status i skiftet.
Utenlandske statsborgere
En utenlandsk statsborger som ikke er fast bosatt i Norge, må framlegge attest fra offentlige myndigheter i hjemlandet som beviser at det ikke er noe til hinder for inngåelse av ekteskap. I tillegg er det nødvendig med dokumentasjon på oppholdstillatelse hvis man ikke allerede har arbeidstillatelse eller bosettingstillatelse.
Vigselsattest
Skatteetaten utsteder vigselsattest etter melding fra presten. Brudeparet får med seg en melding om vigsel fra presten. Denne gjelder som midlertidig attest og kan være nødvendig ved bryllupsreise i utlandet rett etter vigselen.