Brudeparet kan være aktivt med i planlegging og gjennomføring av bryllupsseremonien, og på den måten sette sitt personlige preg på den.
Dette gjelder både prosesjonen (inngangsmarsjen i kirken), valg av bibeltekster, salmer, musikk og eventuelt tenning av lys. Dere kan også være med på å bestemme rammene rundt ekteskapsløftet, overrekkelsen av ringer og forbønnen for brudeparet. Det er også mulig med kulturelle innslag som understreker brudeparets bakgrunn.
All planlegging må skje i samarbeid med prest og organist. Disse har ansvar for å godkjenne innholdet i seremonien.
Pynting av kirkerommet
Avtale om tidspunkt for pynting gjøres med den aktuelle menigheten.
Valg av musikk
Organisten har ansvar for å godkjenne musikken som skal brukes i kirka, presten godkjenner teksten. Hvis dere har ønsker om spesiell prosesjonsmusikk/ inngangsmusikk eller andre sang/musikkinnslag, må dere god tid i forkant ta kontakt organisten. Dette gjelder både godkjenning av musikkinnslag og tidspunkt for øving.
Brudeparets entré
Det fins flere måter å komme inn i kirka på. Brudeparet kan for eksempel gå inn sammen, eller så kan brudens far eller en annen føre bruden fram.
Prosesjon
Skal det være brudepiker og brudesvenner i prosesjonen/inngangsmarsjen, må dette avklares på forhånd. Det er også anledning til å ha en større prosesjon med forlovere og prest. Prosesjonen skal ende ved alteret.
Skriftlesning, salmer og taler
Etter inngangsprosesjon og velkomstord er det en felles salme og/eller solosang før skriftlesning og tale. Familie og venner som ønsker å delta i seremonien, kan for eksempel lese fra Bibelen. Etter talen er det gjerne en salme eller et musikkinnslag før selve vigselshandlingen.
Ekteskapsløftene
Brudeparet kan velge mellom to ulike måter å avlegge ekteskapsløfte på. Den tradisjonelle måten er at presten stiller to spørsmål til hver av brudefolkene og dere svarer så ja. Den andre måten er at brudefolkene selv fremsier ekteskapsløftene ved å gjenta etter presten: "Jeg tar deg, NN, til min ektefelle. Jeg vil elske og ære deg, og bli trofast hos deg i gode og onde dager inntil døden skiller oss".
Ringene
Det er mulig for brudeparet å gi hverandre ringer under bryllupet i kirka. Da skjer overrekkelsen etter at presten har sagt: ”Gi nå hverandre ringene, som dere skal bære til tegn på løftet om troskap”. Alternativt kan brud og brudgom gjenta følgende etter presten: "NN, jeg gir deg denne ring som et tegn på mitt løfte om kjærlighet og troskap".
Forbønn for brudeparet
Forbønnen kommer etter løfteavleggelsen. Brudeparet går fram til alterringen og kneler mens presten legger hånden på hodene deres. I tillegg til presten kan også noen av gjestene være med og be for brudeparet med håndspåleggelse. Det er mulig å velge mellom ulike bønner eller be en bønn som brudeparet selv har vært med på å utforme. Etter forbønnen ber alle bønnen Vår Far i himmelen (Fader Vår).
Bryllupsmesse
Det er også mulig å feire kirkebryllup som en messe, dvs en mer omfattende seremoni hvor det inngår nattverd. Ønker brudeparet en bryllupsmesse, må dette avtales i god tid med presten.