Orkdalsmenighetene anno 2001

Her kan du lese nyhetssaker som ble publisert i 2001 på vår gamle nettside. De fleste av disse er skrevet av Pål Ove Lilleberg. Bilder vil komme senere.

 

 

Nye menighetsråd

Valget av nytt Menighetsråd er avsluttet. Noen hadde valgt å bruke sin stemme på forhånd, men de aller fleste møtte opp til de mange forskjellige arrangementene hvor det var mulig å stemme. Noe varierende oppslutning, men i forholdet til valget for 4 år siden var det en økning i oppslutningen.

Det ble et spennende valg. Flere plasser var det bare en stemme som skilte fra fast plass i Menighetsrådet til varamannsplass.

Inspirasjonssamling

Tirsdag 27. november var det samling i Geitastrand menighetshus for av- og påtroppende Menighetsråd. De som hadde gjort en trofast innstas gjennom 4 år ble behørig takket av. En ekstra takk i form av blomster fikk de fire lederne av rådene samt lederen av Fellesrådet. På bildet ser vi fra venstre Karl Olav Karlsen, Kari Stavne Reitan, Einar Kristiansen, Marit Bugge, Haldor Solheim og Helge Rask.

Rådene har konstituert seg

De nye rådene har hatt sitt første møte selv om de først fra 1. januar trer i funksjon. Det viktigste nå var konstitueringen. Resultatet kan du lese ved å klikke på linkene ovenfor.

 

 

Askeladden barnehage på julevandring

Opplegget for julevandring ble for noen år tilbake utviklet av IKO. I Orkdal dro kateketen i gang prosjektet. Mesteparten av arbeidet besto i å sy kostymene og skaffe til veie det øvrige utstyret.

Tanken er at barna selv skal være aktører og spille de forskjellige rollene i jule-evangeliet. Ingen er tilskuere. Noen er vismenn, engler, hyrder og selvsagt møter vi Maria og Josef.

Det hele starter med at Keiser Augustsus, (kateket eller prest) tar imot barna i kirken og forteller om reisen de skal begi seg ut på. Det er en reise som tar barna med tilbake til Betlehem og det som skjedde i stallen da Jesus ble født.

Vismennene er de første som blir kledd opp. Videre på vandringen møter de engelen Gabriel som får med seg noen barn til englekoret. På vei opp midtgangen i kirken stanser vandringen opp ved det som skjedde ute på Betlehemsmarkene - gjeterne som fikk besøk av englene. Til sist blir Maria og Josef kledd opp og nest siste akt spilles. Det er møte med husverten i Betlehem.

Siste akt skjer innenfor alterringen. Der står krybben. Maria og Josef finner sine plasser ved krybben og alle barna samler seg til slutt rundt krybben.

Naturligvis synges det - både adventssang og julesanger.

Det er en flott opplevelse å få følge barna på disse jule- vandringene. Mange barn går fra kirken  med en opplevelse de ikke så fort glemmer og noen har kanskje allerede tenkt litt på hvilken rolle de skal ha på neste julevandring.

 

Besøk fra Uganda

Det ble et innspirende og tankevekkende besøk av barnekoret Watoto fra Uganda I Orkdal. De var på besøk i anledning TV-aksjonen til inntekt for Kirkens nødhjelp.

På torsdag kveld deltok de i Orkdal kirke og på søndag i Orkanger kirke. Orkanger kirke var forøvrig fullsatt for anledningen. Det var ikke en ledig plass å oppdrive (se bilde).

Mange satt og gråt i kirkebenkene. Barna hadde sterke historier å fortelle, men Guds nærvær og hjelp hadde gitt deres liv nytt mot og håp.

Resultat til TV-aksjonen fra Orkdal ble også veldig bra. Det gleder vi oss også over. Vi håper nå at pengene som er samlet kan gi nytt håp og livsmot til de mange som er rammet av HIV/Aids.

 

Fjellkirkas 20-årsjubileum

Det ble en flott jubileums-markering på Fjellkirka søndag 19. august. Det fine været, ei festpynta kirke, en feststemt menighet og ikke minst ord og toner bidro til dette.

Mange hadde funnet veien. Parkeringsplassen var helt full og inni kirken ble det ikke plass til alle, slik at mange måtte sitte ute. Ca. 170, med smått og stort fikk overvære feiringen.

Gudstjenesten ble innledet med Anders P Kvåles prolog fra innvielsen i 1981. Anne Eldevik stod for opplesningen. Kapellan Lilleberg forrettet og prost Foseide prekte over dagens tekst fra profeten Jeremia 18 - om Gud som vil forme sitt folk som pottemakeren former krukken på dreieskiven. Orkland mannskor sang. Simen Slupphaug ble båret til dåp og innlemmet i Guds kirke på jord. Formannen i styret, Ole Kristian Fagerli gjorde rede for situasjonen til Fjellkirka. Fjellkirka befinner seg nå i et generasjons-skifte. Nye må nå se sitt ansvar for å være med å ta et tak. Under takkeofferet ble det gitt et solid håndslag til driften. Hele 10.600,- kr. ble gitt i gave.

Etter gudstjenesten var det kirkekaffe. Det fine været gav folk anledning til å trekke ut for å nyte både kaffe, kaker og det flotte været. Innbudte gjester som hadde reist lang, fikk også anledning til å slå av en prat. På bildet ser vi prost Foseide i samtale med Jorunn Rogstad og Olaug Eidhammer.

Det ble en flott dag som vi ikke vil glemme med det første. Vi vil også gi ros til styret for et flott arrangement!

 

 

Vellykket tur til Ørlandet

Tradisjonen tro arrangerte diakoniutvalgene på Orkanger og Geitastrand tur. I år gikk de sammen om opplegget. Resultatet ble full buss med forventningsfulle deltakere.

Turen gikk til Ørlandet med innlagt besøk i kirken, Uthaug gård og Austråtborgen. Det ble også tid til å beskue den enorme kanonen på Laundhaugen. Dagen ble avsluttet med middag på LHL før vendereise med ferga over til Vallseth.

 

Påskens gudstjenester

Det har vært mange gudstjenester og kristne samvær i påsken. Det er naturlig siden påsken er kirkens viktigste høytid. Oppslutningen har variert. Noen samvær med mer folk tilstede enn tidligere og andre med mindre. Her er det ofte været som avgjør, samt at mange i påsken velger å reise bort. Vi bringer her noen bilder fra noen av arrangementene.

Palmesøndag - Fjellkirka

Bildene nedenfor er fra Orkdal menighet sin utfartsdag til Søvasskjølen fjellkirke. Dagen startet med gudstjeneste. Deretter var det kirkekaffe og sporleik.

Påskenatt Orkanger:

Tradisjonen tro var det påskenattsmesse i Orkanger kirke. Mange hadde også her
funnet veien til kirken en sen påskeaften. John Egil Bergem var kveldens
predikant, mens Solveig Metlid leste tekstene. En stemningsfull (håper bildet
viser det) gudstjeneste litt utenom det vanlige.

 

 

Fasteaksjonen 2001

- Hadde det ikke vært for sirkusskolen "Se essa rua fosse minha" hadde jeg fortsatt stjålet, levd på gata eller vært drept, sier Alex, 18 år. Han er én av mange unge i Brasil som har fått en ny start, vekk fra volden og kriminaliteten.

I Brasil er volden en trussel som skaper frykt i alle samfunnslag. Ungdom er en spesielt utsatt gruppe. Men ungdommer som Alex (18), Monique (15), Kall (26) er engasjert i arbeidet for en bedre fremtid. De er med i prosjekter støttet av Kirkens Nødhjelp.

Tirsdag 3. april vil kirker og menigheter i Norge igjen samle inn penger til Kirkens Nødhjelps årlige Brød for Verden-aksjon. Tema for årets aksjon er volden i Brasil. Enorme sosiale forskjeller, dårlige utdanningsmuligheter og mangel på arbeid gir grobunn for den volden som skaper frykt i alle samfunnslag. Gjennomsnittlig blir 110 mennesker drept hver dag i dette landet. 40.000 blir drept hvert år.

Sirkusskole
Kirkens Nødhjelp støtter mange ulike tiltak mot vold i Brasil. Gjennom sirkusskolen til "Se essa rua fosse minha" (Hvis denne gata var mi) har blant andre Alex Paga (18) fått en ny start. Han bodde på gata fra han var 9 til han var 16 år. Men i dag er han elev ved den nasjonale sirkusskolen om dagen og går på vanlig skole om kvelden.

Til tross for at han er en av de heldige som har fått hjelp til å komme seg opp og ut av problemene, er ikke Alex bare optimistisk for fremtiden. Det synes vanskelig å tro på en framtid uten vold og kriminalitet. Arbeidet blant ungdommen er komplisert, men sirkusskolen til "Se essa rua..." viser at det nytter.

Å være jente
Organisasjonen Instituto de Acão Cultural (IDAC) fokuserer på sin side på jenter fra slummen og unge jenter som lever på gata. Monique (15) fikk høre om IDAC-prosjektet "Ser Menina" (Å være jente) gjennom en venninne da hun var gravid. I dag er hun talskvinne og sammen med to andre reiser hun rundt og informerer om prosjektet.

Unge jenter i Brasils fattige bydeler, favelaer, er særlig utsatt for vold. Seksuelle overgrep skjer hver eneste dag. – Det høyeste framtidsmålet for mange jenter er å bli kjæreste med en narkoboss, da er de nemlig trygge, sier Monique. Likevel har hun troen på et bedre liv. Hun har fullført datakurset til "Ser Menina", og kanskje får hun jobb. "Ser Menina" gir en trygghet det er vanskelig å finne andre steder.

Rapper mot vold
Kall (26) vokste opp sør i storbyen São Paulo (3 millioner innbyggere). Han møtte kompisen Gaspar (22) på skolen. I raseri over de manglende tilbudene for ungdom i bydelen bestemte de seg for å gjøre noe. Det ble rap, og de kom i kontakt med organisasjonen Acão Educativa. De startet med workshops, rap, kursing i grafitti og breakdance for rundt 250 ungdommer. Siden har Kall fulgt opp med nye kurs for mer belastet kriminell ungdom.

- Vi har hatt mange møter med politiet, og de tauer oss inn hver gang vi setter i gang noe nytt. De ser på oss som en trussel mot det bestående, fordi vi driver en kamp mot fattigdom ved å bevisstgjøre ungdom, sier Kall. De leder hver sin rap-gruppe og målet er å få gitt ut en CD. Men de har planer om mange flere aktiviteter. – Rap bevisstgjør oss på "krigen" rundt oss, sier de.

Dør-til-dør-aksjon
Arbeidet mot vold i storbyene i Brasil er altså et konkret eksempel på Kirkens Nødhjelps virksomhet. Likevel går pengene fra Brød for Verden-aksjonen til alt arbeidet KN driver for å bekjempe fattigdom, nød og urettferdighet i over 60 land. Tirsdag 3. april kan du være med og gi ditt bidrag. Det trengs både bøssebærere til innsamlingsaksjonen og velvillige givere.

Tekst: Kjetil Fretheim
Menighetskonsulent
Kirkens Nødhjelp

 

 

De mest populære navnene i år 2000

Midt i gleden over et barn som er kommet til verden, dukker det ofte opp et velkjent problem: Hva skal barnet hete?

Navnevalg er spennende og vanskelig. Det er mange ting en må vurdere når en skal gi navn til et barn.

Stavemåte

Mange navn skrives i dag på forskjellige måter, derfor må man vurdere hvilken stavemåte en skal velge. For 100 år siden var ikke dette så nøye alltid. I de riktig gamle kirkebøker finner vi eksempler på at samme person får både fornavn og etternavn skrevet forskjellig.

Hvor stammer navnet fra

Noen er opptatt  av å finne frem navn av norrøn opprinnelse andre navn av bibelsk opprinnelse. I de senere årene har vi fått langt flere innlånte navn, såkalte moderne navn som ofte går igjen i media.

Navnets betydning

I tillegg til å finne frem et fint navn er også mange opptatt av navnets betydning. I gammel tid ser vi ofte eksempler på at begivenheten rundt fødselen var med på å bestemme hvilket navn barnet fikk.

Oppkalling

Fremdeles er det mange som føler seg forpliktet til å oppkalle barna, men de fleste foreldre står i dag langt friere i sitt navnevalg. Oppkalling holdes fortsatt i hevd, særlig på mange gårder med lange tradisjoner.

I dag synes det som om vi har fått en annen form for oppkalling. Filmstjerner og sportsidoler får ofte sine navn oppkalt etter seg.

Et eller flere navn

Skal barnet ha to fornavn? Skal barnet få etternavnet etter mor eller far, evt. mors etternavn som mellomnavn?

Mange valg

Det er mange hensyn å ta. Nå gjenstår det å se hvilke hensyn de som har gitt navn til sine barn i år 2000 har tatt. Vel, det er vel ikke gitt oss ved en slik enkel undersøkelse å se det. Men her kan dere se.

Det meste populære jentenavnet  i Orkdal år 2000

Mia (3) Andrea, Eirin, Hanne, Kristin, Malin, Maja (2)

Det meste populære jentenavnet  i Orkdal år 1950

Anne, Ingrid (5) Bjørg (4) Ann, Berit, Eli, Gerd, Inger, Ingeborg, Jenny, Kari, Karin, Mari, Marit, Randi, Solveig, Unni (2)

Det meste populære guttenavnet  i Orkdal år 2000

Henrik, Markus/Marcus (4) Andreas, Isak, Jo, Jonas, Kjell, Lars, Simon, Sondre, Thomas (2)

Det meste populære guttenavnet  i Orkdal år 1950

Bjørn (7) John (6) Arne, Lars (5)

Kommentar

Tallmaterialet er langt større i 1950. Det er nok grunnen til at flere har fått det meste populære navnet. Det skal også sies at variasjonen av navn er langt større i år 2000 enn i 1950.

 

Pål Ove Lilleberg/Geir Valstad.

 

 

Pysj-cup 2001

Pysj-cup er er annerledes turnering. Det sier seg selv når den går over en hel natt. Konfirmantene møtes i Orklahallen fredag kveld. 8 timer senere, kl. 06.00 settes det punktum med en litt utradisjonell premieutdeling. Mange ser nok da frem til å finne veien heim til køya.

Konkurransemotivet er tonet ned. Det er ikke lov å stille i idrettstøy. Alle skal være ikledd pysjamas. Det viktigste på pysj-cup er å slippe seg litt løs og ha det artig. 

Det ble det også i år. God stemning gjennom hele natten selv om den stilnet noe av på morgenkvisten.

Litt utradisjonelle regler er det også. Ubekvemsord blir det slått ned på. Det kvalifiserer til armhevinger.

Det er ikke bare beste lag som får premie, men også jumbolag, beste lagnavn, beste kamprop og beste pysjantrekk.

Det mangler ikke på fantasien når konfirmantene skal ikle seg det rette antrekket, heller ikke denne gang. Det skulle bildet nedenfor vise.

Det hører med til historien at denne konfirmanten kom på delt førsteplass i kåringen av nattens pysjantrekk

Kontaktinformasjon for Orkland kirkelige fellesråd

Avd. Fannrem

Adresse
Blomstervegen 12
7320 Fannrem

Åpningstider
Mandag: Stengt
Tirsdag: 10-14
Onsdag, torsdag, fredag 09 - 14

Telefon
72 47 97 50

E-post
post.orkland@kirken.no

Postadresse
Boks 4
7321 Fannrem

 

Org. nr 923 115 552

 

Avd. Agdenes / Snillfjord

Adresse
Snillfjord kirkekontor: Ågjerdet 8, 7257 Snillfjord 

Agdenes kirkekontor: Harald Grønningens vei 10, 7316 Lensvik

Åpningstider
Åpent etter avtale med sokneprest

Telefon
72 47 97 50

E-post
post.orkland@kirken.no

Postadresse
Boks 4
7321 Fannrem

Avd. Meldal

Adresse
Kvamsveien 621
7336 Meldal

(Kommunehuset 3. etasje)

Åpningstider
Tirsdag 10 - 14
Torsdag 10 - 14

Telefon Meldal
72 47 97 50

E-post
post.orkland@kirken.no

Postadresse
Boks 4
7321 Fannrem

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"