Kirkevalget 2023

Informasjon om gjennomføring av valget

Øverst på denne siden finner du valglistene for alle åtte sokn. Når du trykker på en valgliste finner du også tid og sted for å avgi din stemme i det pågjeldende soknet.

Bemærk at valglokalene til Kirkevalget 2023 ikke er i samme rom som kommune- og fylketingsvalget, men i et annet rom i samme bygg.

Du kan også forhåndsstemme når og hvor du vil på nett fra 10. august til og med 6. september 2023. Besøk kirkevalget.no.

I tillegg til å stemme til menighetsrådet, kan du i Kirkevalget også stemme til bispedømmevalget. Her stemmer du på en kandidat til Nidaros Bispedømme. De som stemmes inn i bispedømmet blir da også valgt til Kirkemøtet, det øverste organet i Den Norske Kirke. Les mer her.

Spørsmål og svar

Hva er kirkevalget?

Kirkevalget er et demokratisk valg der du kan være med på å velge hvem som skal styre Den norske kirke de neste fire årene. Det velges representanter til menighetsråd (lokalt), bispedømmeråd (regionalt) og Kirkemøtet (nasjonalt).

Hvem har stemmerett?

Alle medlemmer i kirken har stemmerett i soknet de bor i fra året de fyller 15. Er du døpt og ikke har meldt deg ut, er du medlem i Den norske kirke. Du kan se ditt medlemskap på kirken.no/medlem.

Hvorfor stemme?

Ved å stemme i kirkevalget, bidrar du til at kirken er en demokratisk folkekirke. Du kan gi din stemme til representanter du er enig med, og som du tror vil gjøre en god innsats for kirken der du bor. Kirken er demokratisk, og alle medlemmer har rett til å si hva de mener.

Hvem velges i kirkevalget?

I kirkevalget skal det velges representanter til to råd: menighetsråd og bispedømmeråd. Menighetsrådet er de folkevalgte i kirken der du bor, som bestemmer hvilke saker man skal jobbe med i kirken i lokalsamfunnet.

Bispedømmerådet jobber med strategier og bestemmer viktige
veivalg for kirken regionalt. I tillegg utgjør alle landets 11 bispedømmeråd Kirkemøtet, som er kirkens øverste demokratiske organ.

Hva er forskjellen på listene i valget til bispedømmeråd og Kirkemøtet?

Listene har ulik profil med ulike synspunkter på hva som er viktig å prioritere i kirken. Du kan besøke hjemmesidene til de ulike listene for å bli bedre kjent med hva listene og kandidatene står for.

Ved kirkevalget 2023 er det tre registrerte nomineringsgrupper ved valg av leke medlemmer til bispedømmeråd og Kirkemøtet: BønnelistaFrimodig kirke og Åpen folkekirke. I tillegg kommer Nominasjonskomiteens liste, der en lokalt oppnevnt nominasjonskomite lager forslag til liste.

 

Hvordan avgir jeg stemme?

I de fleste menigheter er det bare én liste ved valg av menighetsråd, og valget blir arrangert som flertallsvalg. Foreligger det to eller flere lister, blir det forholdstallsvalg der du skal velge mellom disse listene. Velger du å levere stemmeseddelen uten endringer, får alle kandidatene på listen én stemme hver.
Vil du endre på stemmeseddelen kan du:

  • Gi inntil tre kandidater tilleggsstemme ved å sette kryss i ruten til venstre for kandidatens navn. Kandidaten får da to stemmer.
  • Tilføye navn på inntil tre valgbare personer i menigheten hvis det er én valgliste, eller tilføye inntil tre navn fra andre valglister hvis det er flere. Disse kan ikke gis tilleggsstemme og får da én stemme hver.

Øvrige kandidater får én stemme hver. Andre endringer vil ikke regnes med.

Ved valg til bispedømmeråd er det to eller tre lister å velge mellom. Velger du å levere stemmeseddelen uten endringer, får alle kandidatene på listen én stemme hver.


Vil du endre på stemmeseddelen kan du:

  • Gi inntil tre kandidater tilleggsstemme ved å sette kryss i ruten til venstre for kandidatens navn. Kandidaten får da to stemmer.
  • Tilføye inntil tre navn fra andre valglister. Disse kan ikke gis tilleggsstemme. Kandidaten får da én stemme.

Øvrige kandidater får én stemme hver. Andre endringer vil ikke regnes med.

Strykninger og andre endringer
Det er ikke mulighet til å gjøre strykninger eller andre endringer på stemmeseddelen. Slike endringer vil ikke bli talt med, og stemmeseddelen vil telles som om disse endringene ikke var gjort.

HUSK! Ta med legitimasjon og valgkort når du skal stemme!

Hvordan foregår forhåndsstemmingen?

Når du møter opp for å avgi forhåndsstemme vil du bli vist til et avlukke eller område der du kan treffe ditt valg uten at noen ser hva du stemmer.

Om du skal stemme i et annet sokn enn der du er bosatt, vil valgfunksjonæren skrive ut de riktige stemmesedlene for ditt sokn og bispedømme, slik at du får med deg alle de mulige stemmesedlene inn når du skal velge. Da er det viktig at du tar med deg hjem de stemmesedlene du ikke bruker, slik at ingen kan se hva du har stemt ut fra hvilke stemmesedler som ligger igjen.

Når du har valgt stemmesedler og brettet disse, vil valgfunksjonæren be om å få se legitimasjon før stemmesedlene stemples. Så vil valgfunksjonæren be deg om å legge disse i to stemmeseddelkonvolutter, én for menighetsrådsvalget og en annen for valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet. Deretter legges disse i en omslagskonvolutt.

Hvis du har med deg valgkortet du har fått i posten, legger valgfunksjonæren dette sammen med stemmeseddelkonvoluttene. Hvis ikke fører du selv på navn, adresse og fødselsdato på omslagskonvolutten. Dette gjøres for at stemmegivingen din skal prøves av valgstyret etter forhåndsstemmeperioden. Da kontrolleres det at du har stemmerett i det aktuelle valget. Om stemmegivningen godkjennes separeres stemmeseddelkonvoluttene fra omslagskonvolutten og blandes med de andre stemmeseddelkonvoluttene, slik at det ikke vil være noen som kan se hva akkurat du har stemt. Hvis stemmeseddelkonvoluttene og omslagskonvoluttene åpnes samtidig, gjøres dette av ulike personer.

Til sist skriver valgfunksjonæren på tid og sted for stemmegivningen, og signerer. Om du avgir stemme i samme sokn som kontoret er, legger du så omslagskonvolutten i en valgurne. Hvis ikke vil valgfunksjonæren sende forhåndsstemmen din til riktig sokn så snart som mulig.

 

Digital forhåndsstemming

Slik går du frem når du skal forhåndsstemme digitalt:

  1. Gå til kirkevalget.no og trykk på «Stem digitalt». Logg inn med BankID eller annen elektronisk id.
  2. Du vil få oversikt over hvilke valg du har stemmerett i. Trykk på det valget du ønsker å avgi stemme i.
  3. Merk av stemmeseddelen til den listen du vil gi din stemme til.
  4. Gjør eventuelle endringer på stemmeseddelen 

1.   Du kan levere stemmeseddelen uten å gjøre endringer. Kandidater som står øverst på listen med uthevet skrift får stemmetillegg. Alle andre  på listen får én stemme hver.

2.   Du kan gi inntil tre kandidater personstemme ved å sette merke ved navnet  til kandidaten. Ved valg til bispedømmeråd og Kirkemøtet kan du gi din stemme til inntil tre kandidater fra andre lister.

3.   Ved valg til menighetsråd med én liste kan du skrive opp inntil tre valgbare personer i soknet.  

5.   Se over stemmeseddelen før du sender bekrefter stemmen.

6.   Gjenta prosedyren for å stemme i andre valg du har stemmerett i.

7.   Dersom du ønsker kan du sjekke at stemmen er registrert riktig med verifikasjonskode og egen verifikasjonsapp. 

Hvor og når kan jeg forhåndsstemme?

Kirkevalget 2023 gjennomføres søndag 10. september (i noen menigheter) og mandag 11. september 2023. Perioden med forhåndsstemming er 10. august til 6. september (digitalt) og 8. september (på papir).

Om du vet du er borte valgdagen eller av andre grunner ønsker det, kan man forhåndsstemme i tiden fra torsdag 10. august til torsdag 7. september i Orkland. Hos oss er det åpent for å forhåndsstemme på Orkland kirkekontor, Blomsterveien 12 på Fannrem; tirsdag, onsdag og torsdag i tidsrommet 10 – 14 i denne perioden. Det er også fysisk forhåndsstemming torsdag 31. august kl. 10 – 20.

Vil du stemme i et annet sokn enn der du bor kan du også gjøre det hos oss, men det må gjøres senest torsdag 31. august.

Sitat

"Ved å stemme i kirkevalget, er du med på å forme morgendagens kirke."