Nsikeni barnehage og Røa menighetsbarnehage

Med flaskepant, kafédrift og egenprodusert kunst, har ungene i Røa menighetsbarnehage samlet inn nesten 80.000 kroner til et barnehageprosjekt i Sør-Afrika.Tekst: Jorun Fougner

Slik så barnehagen ut før. Foto Rolf Olsen

I KwaZulu Natal i Sør-Afrika, blant provisoriske skur og sammenraste vegger, ligger en enkel, men nesten ny barnehage for 80 barn. Omtrent like mange barn i en norsk barnehage er nesten like stolte av den, som barna som skal få gå der. Det er ungene i Røa menighetsbarnehage. De har tjent nesten alle de 80.000 kronene nybygget har kostet – og i løpet av våren er alt i boks.

I felleskap for jorda

Prosjektlederne Halvor Olberg, pedagogisk leder for avdeling Jupiter, og Even Uri, pedagogisk leder for avdeling Merkur, snakker i stereo om barnas iver og innsatsvilje, og om prosjektets veldig mange gode, viktige, etiske og pedagogiske sider, forsiktig supplert av styrer Ligia Skaldebø.

Men først: Hvordan fikk de idéen?

– Våren 2015 ble Nepal rammet av et voldsomt jordskjelv. De fleste barn blir lei seg når andre barn har det vondt, og barna «våre» lurte på om det var noe vi kunne gjøre. Vi begynte å samle flasker. Barna fikk med hjemmefra, og noe plukket vi ute, (alltid med hansker på!). Og barna var med i butikken, la flaskene inn og så at penger kom ut. For det første utvikler ungene empati på denne måten, og de takler lettere følelsesmessig nød og katastrofer som både voksne og barn møter i en tid der bilder er over alt, når de skjønner at det nytter å gjøre noe. Etter Nepal, støttet vi ulike nødhjelpsorganisasjoner. Men så tenkte vi at vi ville gå inn i et prosjekt som for det første var varig, og som vi dessuten kunne være med på å utvikle. Det handler om å hjelpe noen som trenger det, men like mye om alle menneskers fremtid. Vi prøver å gi barna en grunnholdning om at jorda er felles og at vi skal leve i fellesskap med hverandre og ta vare både på jorda og på hverandre.

Grasrot

– Impande betyr grasrot på zulu, og er navnet på et prosjekt i Sør-Afrika som ble etablert av blant andre Rolf Olsen, tidligere residerende kapellan i Røa. Da vi selv hadde flyttet inn i det flotte nybygget vi fikk i 2016, tenkte vi at det kunne være fint å hjelpe andre barn til å få en fin barnehage. Det var lett å få med foreldrene på dette. Omtrent 50 prosent av alle registrerte barn går i barnehage i Sør-Afrika. I tillegg finnes mange uregistrerte barn. Veldig mange av bygningene som brukes, er skur og brakker i elendig forfatning, og personalet har ofte lite eller ingen utdanning. Rolf hjalp oss å velge barnehage, i samarbeid med Inkosi Xolo, høvding over alle høvdingedømmene i området. Xolo har også besøkt vår barnehage og andre barnehager i Oslo. Vi håper å utvikle samarbeidet videre, både ved å bygge flere barnehager, men også ved å finansiere utdanning for personalet, og ved å tegne og skrive til hverandre.

Barnearbeid på Røa

– Og da må vi snakke om penger, naturligvis. Hvordan skaffer dere dem?

– Vi har tre måter å få inntekter på. Vi fortsetter med flaskeinnsamling. Målet vårt var i utgangspunktet 1 000 kroner i halvåret per avdeling, altså totalt 6 000. Det beløpet ble tredoblet allerede første halvår. Så har vi vernisage høst og vår. Barna lager kunst av gjenbruksmateriale og ting vi finner i skog og mark. De er selv med på å bestemme tema for utstillingene: Naturen, Noas ark, Fugler. Det siste var Verdensrommet. Barna snakker seg frem til et tema de er opptatt av, og det legges inn i årsplanen for barnehagen.

– Den siste inntektskilden er kafé for foreldre og besteforeldre som bringer og henter barna. Minst en gang i måneden i hver avdeling. Noen gir seg god tid, sitter ned og prater med andre, noen får en kaffekopp og tar den med på vei til jobben. Prisen på kaffen, og inngangsbilletten til vernisagen bestemmer hver enkelt. Folk har forskjellig økonomi, og selv om vi opplever stor interesse for prosjektet, er det ikke sånn at absolutt alle er like begeistret hele tiden. Og siden det hele tiden er foreldres og besteforeldres penger vi får, skal vi selvsagt heller ikke stresse dette. Det er helt greit at noen betaler sju kroner for kaffen og andre 200, og det samme for å komme inn på vernisagene. Til gjengjeld betaler foreldrene ingen ting for kunsten de får med hjem.

Pedagogikk og smitte-effekt

Prosjekt Nsikeni henter inn, og tar i bruk alle barnehagens fagområder: Kropp, bevegelse, mat og helse, kunst, kultur og kreativitet, Natur miljø og teknologi, Antall, rom og form, Etikk, religion og filosofi, Nærmiljø og samfunn. Alle fagområder skal være gjennomsyret av danning og holdningsskaping

– Rolf Olsen ønsket at vi skulle fortelle om prosjektet til en barnehageorganisasjon som heter Nordlandia, et reklamestunt, kan man si. De syntes ideen var god, 29 barnehager meldte seg på den kvelden, og tallet øker hele tiden.

– Og ungene går ikke lei? Tvert om. Det er smitte-effekt her også; hverdagene smitter over på helgene. Av og til kommer noen av barna med et glass eller en plastpose med penger. De har tatt med seg ut fravokste leker, og solgt dem til forbipasserende. Det er gjenbruk på sitt aller beste.

Jorun Fougner

[FAKTABOKS] Om Nsikeni barnehage:

  • Røa menighetsbarnehage startet i 2015 å samle inn midler til å bygge en barnehage for 46 barn fra fattige kår i KwaZulu Natal i  Sør-Afrika. Disse holdt tidligere til i en garasje.
  • I 2017 var det samlet inn kr 80.000.
  • Barnehagen ble bygget i 2017 og heter Nsikeni Creche.
  • Impande Foundation, etablert av blant andre Rolf Olsen, gjennomførte byggingen.
  • Nå samler menighetsbarnehagen inn midler for å kvalitetsutvikle Nsikeni Creche. Det skal kjøpes inn leker og pedagogisk utstyr.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"