Bach-kantate i Løvstakksiden

Den store konsertbegivenheten i Løvstakksiden i høst. Søndag 2. oktober kl. 19:00 i St Markus kirke.

Bach-kantate i Løvstakksiden

Bilde over: Johann Sebastian Bach. Utsnitt av maleri fra 1748, malt av Elias Gottlob Haussmann.
Bilde under: Domorganist Sigurd Melvær Øgaard, foto: privat.

Domorganist Sigurd Melvær Øgaard

Det er med stor glede vi her kan presentere høstens konsertbegivenhet i St Markus kirke.

Domorganist Sigurd Melvær Øgaard har lenge ønsket å fremføre Bach-kantater i Løvstakk­sidens katedral, og nå skjer det. Han vil lede et sammensatt kor og profesjonelle musikere i en kantate skrevet for denne søndagen.

Dette er et større prosjekt som krever finansiering med bl.a. billettinntekter. Billetter kr 150/100 kan kjøpes ved inngangen eller Vippses til 11828 merk «BACH1».

Sigurd Melvær Øgaard skriver:

Min oppvekst

Jeg vokste opp i en musikalsk familie. Min far, Olav Øgaard, var organist i Slettebakken kirke i en mannsalder; og min onkel og første orgellærer, Kristen Øgaard, var organist i Korskirken i godt over 30 år.

Hjemme i Sædalen hadde mesterkomponisten Johann Sebastian Bach en høy stjerne, og vi lyttet ofte til hans kantater og andre vokal- og instrumentalverk. Min far fremførte med jevne mellomrom noen av disse kantatene med Slettebakken motettkor i samspill med vokalsolister og orkestermusikere.

Som korsanger tok jeg tidlig del i disse framføringene, og det var alltid en stor opplevelse når koret endelig fikk øve sammen med orkesteret og vi fikk høre helheten.

Mitt forhold til Bach

Senere i livet fikk jeg gleden av å være med på mange flere fremførelser av Bachs store og små vokalverk, både som korsanger og dirigent, og dessuten som del av orkesteret, enten på orgel eller cembalo. Prosessen med å innstudere musikk av Bach er alltid fascinerende og inspirerende for meg. Hans produktivitet var enorm, hans komposi­toriske håndverk mesterfullt. Men mest av alt er det kanskje dybden og kompleksiteten i musikken hans som bergtar både meg og andre. Selv de minste komposi­sjoner behandles med en musikalsk og åndelig dybde som gjør at man stadig oppdager nye nyanser.

Konserten

Søndag 2. oktober skal vi fremføre kantaten Wer weiß, wie nahe mir mein Ende? (BWV 27) i St Markus kirke med prosjektkor, solister og orkester sammensatt for anledningen. Valget av denne kantaten ble gjort blant annet fordi den er skrevet til den søndagen i kirkeåret som i 2022 faller på akkurat denne datoen. Det er dessuten en veldig vakker komposisjon, og en jeg ikke selv har hatt muligheten til å fremføre tidligere.

Kantaten

Tekstene i kantaten handler om hvor forgjeng­elig og uberegnelig livet er («Bare Gud vet om min pilegrimsreise på jorden blir kort eller lang»), og om døden og evigheten. I svært mange av Bachs kantater beskriver tekstene – ofte på dramatisk vis – en verden full av smerte, synd, lidelse og død, og en himmel – et liv etter døden – som gir lindring, hvile, fred og glede.

Livet var hardt

Dette var en helt vanlig måte å tenke på mens Bach levde. Selv om det kan være rart for våre moderne ører å lytte til tekster som så til de grader beskriver livet som fullt av lidelse og motgang (og følgelig «himmelen» og evig liv hos Gud som noe man lengtet etter), er det ikke vanskelig å forstå hvorfor de uttrykte seg på denne måten. Bach selv opplevde å miste begge sine foreldre innen han var ti år gammel, hans første kone døde og ble begravet mens han var på reise, og selv om han er kjent for å ha fått 20 barn, var det kun ni av disse som levde lenger enn Bach selv.

At livet var hardt, var rett og slett en realitet for alle på 1700-tallet. Der ligger kanskje også mye av grunnen til at musikken som Bach skriver til disse tekstene er så fulle av både intensitet, skjønnhet, lidenskap og glede.

Annet på konserten

På konserten den 2. oktober skal vi også fremføre musikk av en av Bachs forgjengere: Heinrich Schütz, og av Felix Mendelssohn, som på slutten av 1820-tallet bidro sterkt til at datidens musikere og publikum gjenoppdaget Bachs musikk.

Jeg gleder meg!

På slutten av 1990-tallet var jeg ofte organist­vikar i St Markus, noe jeg hadde stor glede av. Kirkerommet har en unik og flott akustikk som egner seg svært godt til kor- og orgelmusikk. Det er derfor veldig kjekt å kunne fremføre denne musikken akkurat i St Markus kirke.

Jeg gleder meg og håper mange har anledning til å komme!

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"