Rognsund kirke

ble vigslet 8.mai 1988 av biskop Nergård. Arkitektfirma var N.H.Eggen i Trondheim og det byggetekniske hadde konsulentfirmaet Ødegård & Grøner ansvaret for. Kirken har 120 sitteplasser, og en liten kirkestue i tillegg. Det hele er utført i tre, noe som gir rommet en intim og varm tone. Kirka er reist med midler fra Norges Samemisjon, Norske kirkers landsforbund, Alta kommune, gaver fra menge givere og stor dugnadsinnsats.

Rognsund kirke

Beliggenhet

Kirken ligger på Seiland, ca 60 km nord for Alta sentrum. Du må ta hurtigbåt fra Storekorsnes til Rognsund for å komme til kirken.

Inventar

Kirken har et enkelt trekors med lys bak, som altertavle. Det er laget av Aanesland treindustrier, 1988.

Kirkesølv består av 2 lysestaker og blomstervase, kalk, vinkanne, særkalker, disk og oblateske, fra David Andersen, Oslo, 1988.

Døpefont, prekestol, alter, knefall, blomsterbord og kneleskammel er i laminert tre, 1988.

Lesepulten er i tre, fra Mathilassi Snekkeri, Alta, ca 2000.

Orgelet er et HDC elektronisk orgel, av Allen, 1988, fra Rydningen i Bossekop.

Kirken har 1 kirkeklokke fra 1988, av Olsen-Nauen klokkestøperi, med innskriften: "Rognsund kapell 1988."

Messehagel er fra 1992, av Gunn Hunsdal. Denne ble gitt som gave.

Alterduk, 1990, brodert av Ella Bergly og gitt som gave fra Aslaug Elden og Ella Bergly.

Ute er det en bauta over de fra Rognsund og nabobygdene som har omkommet på sjøen fra 1899 og utover. Bautaen ble satt opp i 1985 etter initiativ fra Andora Pedersen i Kvalfjord og med hjelp fra Nils Nilsen og innsamlingskomiteen.

En gammel døpefont er antagelig fra Leirbotn kirke. Den ble brukt som døpefont mens skoleinternatet ble brukt som kirkerom (1946-1988). Nå brukes den til å sette bønnelys i.

I kirkestua er det et broderi av "Nattverden" av Leonardo DaVinci. Dette var en gave fra ei dame sørpå og Mimmi Mikalsen sydde og rammet inn bildet ved hjelp av sin mor, Signe Olsen. Et fat i sølv er gitt som gave fra Petra og Asbjørn Steffensen. 25 salmebøker ble gitt etter overskudd fra et slektstreff hos Asbjørn Steffensen.

Kirkebyggets historie

Det har vært lange kirketurer for folket i Stjernsund, Rognsund og Vargsund, og de har brukt flere kirker opp gjennom årene til dåp, konfirmasjon, vigsel og begravelser. Etter at kirkegården ble innviet på Altneset i 1944 har mange av de som er gått bort blitt begravet her. Etter at et rom på internatskolen ble vigslet til bruk for gudstjenester har de lange kirketurene blitt sjeldnere.

Omkring 1940 besøkte pensjonert skoledirektør Christen Brygfjeld Rognsund, hvor han tidligere hadde arbeidet. Han inspirerte folk til å planlegge et kirkebygg, og høsten 1943 ble Rognsund kirkeforenning stiftet. Høsten-44 hadde kirkefondet en kapital på omkring 6.000 kr. Denne høsten evakuerte prestefamilien og mange andre til Rognsund og bodde en kort tid på Hakkstabben. Det var mens presten var der at kirkegården på Altneset ble vigslet, 8.nov-44, ved begravelse av en liten gutt.

Soknepresten hadde kirkebøkene med til Hakkstabben og de ble tatt vare på, gravd ned og funnet i god behold etter krigen. Det var arbeidsoppgaver nok i gjenreisingsårene, likevel ble det arbeidet videre for å bygge en kirke. Det var menigen å bruke den midlertidige internatbrakka til å bygge kirke av. Tomtearbeidene ble påbegynt i 1957, men det lyktes ikke å gjennomføre planene den gangen. Så gikk det trått i planleggingen, men mange rognsundinger arbeidet videre og samlet inn penger og tok kontakt for å få fortgang i planene.

Det endelige gjennomslaget kom bl.a gjennom sokneprest Edvin Østnors store innsats. Han skriver i et brev til Alta kommune 5.juni 1983: "Befolkningen i Rognsund går med iver og glød inn for tanken med å bygge kirke på Altneset. Det ble fattet menighetsmøtevedtak om saken 13.mars iår. Videre taler oppslutningen og pengeinnsamlingen sitt tydelige språk. Den kom i gang på ny ved juletider i 1982, og det ble samlet inn ca 30.000 kr på 5 måneder..."

Kirkefondet var da kommet opp i 70.000 kr, og man ville fortsette kronerullingen. Folk fortsatte å gi penger til fondet og oppslutninga var så stor at det overrasket kommunenes ledelse. Da så Samemisjonen bevilget 450.000 kr var det økonomisk dekning for å gå i gang med byggverket høsten 1987. Senere har Alta kommune bevilget 300.000 kr, og 40.000 kr er gitt av Norske kirkers landsforbund. I tillegg kommer alt dugnadsarbeid og den private pengeinnsamlingen som beløper seg til flere hundre tusen kroner.

 

Ta kontakt med kirkekontoret på telefon 78 44 42 70 for mer informasjon.

Kontaktinformasjon for Alta kirkelige fellesråd

Alta kirkekontor ligger i underetasjen på Nordlyskatedralen Alta kirke.

Kontoradresse: 

Markedsgata 30

9510 Alta

 

Postadresse:

Postboks 1172

9504 Alta

E-post: kirken@alta.kirken.no

Tlf: 78 44 42 70

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"