Sammen i håpet for Syria

Fader Alexi Chehadeh fra Syria og fredsmegler Jan Egeland var enig om en ting da Syria sto i fokus for Kirke 2017 og Olavsfestdagene: Det finnes håp for det krigsherjede landet.

Fader Dr. Alexi Chehadeh var hovedtaler under seminaret om Syria under årets Kirke 2017 i  Erkebispegården. (Foto: Olav Dahle Svanholm)

 «Together in hope for Syria» var tittelen på formiddagsseminaret på Kirke 2017. Den ortodokse Fader Dr. Alexi Chehadeh var hovedtaler, og understreket at han ser krisen i Syria som et resultat av en negativ spiral. En utvikling som startet med terrorangrepet i New York i 2001 og som ble utløst med den arabiske våren i 2011.

- Våren ble avløst av en lang, kald vinter, sa Fader Alexi til om lag 100 tilhørere i Erkebispegården.

Håpet er en drivkraft

Den ortodokse presten fra Damaskus leder hjelpeorganisasjon GOPA-DERD, og samarbeider med Kirkens Nødhjelp. Organisasjonen legger vekt på at håpet er en drivkraft for å gjenreise et ødelagt land. Den setter inn dører og reparerer ødelagte hus, og arbeider for skolegang og grunnleggende helsetjenester. For selv om krigen har skapt mellom seks og sju millioner internt fordrevne flyktninger, og selv om fire millioner har flyktet fra landet, pekte fader Alexi på at det fremdeles er mange som tror på en fremtid.

- Vi blir for å gjenoppbygge vårt vakre land, sa han, og understreket at oppmerksomhet og interesse fra både kirkens folk og andre er viktig for å bevare håpet. I løpet av formiddagen i Erkebispegården i Trondheim, manet han alle til å stå sammen i håpet for ett Syria.

Fredsmegler og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, tegnet et dystert bilde av situasjonen i Syria under Vestfrontmøtet, men la ikke skjul på håpet. Til venstre panelkollega Åsne Seierstad. (Foto: Olav Dahle Svanholm)

Kan bygges opp igjen

Syria-megler og generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, tok opp tråden fra Fader Alexi under Olavsfestdagenes «Vestfrontmøtet» rett etter seminaret i Erkebispegården. Egeland forhandler med partene i Syria-konflikten, og tror landet kan bygges opp igjen.

- Husk at Syria er en fantastisk sivilisasjon, med en 3000 år lang historie. De klarer å bygge dette opp igjen, hvis de får hjelp og støtte utenfra. Men da må det bli slutt på at naboland og stormakter bærer ved til bålet ved å støtte den ene eller den andre parten militært, sa han til de 1000 fremmøtte på Vestfrontplassen.

Blikk mot verden

Kirke 2017-arrangementet og Vestfrontmøtet, føyde seg inn i Olavsfestdagenes fokus på Syria denne tirsdagen.

Dagen inneholdt også næringslivsseminar med Åsne Seierstad og syriske bønner fremført i egen konsert i Nidarosdomen.

- Olavsfestdagene skal alltid ha et blikk mot verden, spesielt de områdene hvor det virkelig brenner. Å adressere verdenssamfunnets utfordringer er en del av vårt oppdrag. Å få gjøre det blant annet med musikk og bønner fra området, er virkelig en gave, sier festivaldirektør Petter Myhr.

 Direktør i Olavsfestdagene, Petter Myhr, legger stor vekt på at festivalen i Trondheim skal ha fokus på verdenssamfunnets utfordringer. (Foto: Olavsfestdagene)

Et kristent kor fra den syrisk-ortodokse kirke i Zahle sammen med den shia-muslimske sangeren Mahdi Kallas representerte et musikalsk og fellesreligiøst håp for Syria under Vestfrontmøtet. (Foto: Olav Dahle Svanholm)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"