Tente lys og gikk sammen for trosfriheten

- Takk for at dere stiller opp, sa biskop Munib Younan i sin appell til fakkeltoget for trosfrihet i Trondheim. - Vi må be for de forfulgte, og vi må påvirke myndighetene. Og så må vi huske på at ikke bare de kristne blir trakassert. Forfølgelse møter også andre troende i andre religioner.

Et langt fakkeltog preget Trondheim sentrum denne lørdag ettermiddagen, for å markere støtte til forfulgte troende verden over. (Alle foto: Olav Dahle Svanholm)

Lørdag 24. november stilte 100-150 personer opp i Trondheim sentrum for å markere sin solidaritet med alle som forfølges for sin religiøse tro.

83 % av verdens befolkning lever i land der tros- og livssynsfriheten er sterkt eller meget sterkt begrenset. Årets fakkeltog satte fokus på hvordan noen av de mest sårbare rammes av religiøst motivert diskriminering og overgrep – barna til tros og livssynsminoriteter.

Den pensjonerte biskopen Munib Younan fra Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL) fortalte om situasjonen for de kristne i Midtøsten.

Biskop Munib Younan fra Den evangelisk-lutherske kirken i Jordan og Det hellige land (ELCJHL) talte under fakkeltoget i Trondheim

Student Eivind Rindal tok i sin appell utgangspunkt i de universelle menneskerettighetene som sier: «Enhver har rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet". Denne rett omfatter frihet til å skifte religion eller tro. Han fortalte om sitt møte med kristne koptere i Egypt og den situasjonen de lever i. "Gå ut på gatene for å markere at vi står sammen med dem som forfølges for sin tro", sa han.

Eivind Rindal er student, og også styreleder for Kirkelig dialogsenter i Trondheim.

Etter fakkeltoget gjennom Trondheim sentrum var det møte i Misjonskirken, ledet av Aud Agøy. Assisterende generalsekretær i Stefanusalliansen, Hilde S. Vollebæk fortalte om arbeidet for de forfulgte kristne i flere land.

- Å være kirke og å oppleve forfølgelse hører sammen, ifølge Bibelen og kirkehistorien, sa hun. -Vår oppgave er først og fremst å stå sammen med dem i bønn og solidaritet, og gjøre situasjonen kjent.

Salomo, student på NTNU, fortalte om den aktuelle situasjonen i Nigeria der den islamistiske grupperingen Boko Haram driver driver en svært voldelig aksjon mot myndighetene og de kristne. Han har mange venner og bekjente som er blitt drept i det siste. Det forunderlige er at kirken i Nigeria vokser under disse forholdene.

Møtet i Misjonskirken var også preget av bønn for situasjonen for de forfulgte kristne.

Organisasjonene Åpne Dører og Stefanusalliansen arrangerte fakkeltoget sammen med Nidaros bispedømme.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"