Med både børs og katedral på CV-en

-Et av de aller mest spennende steder å være kirke i årene fremover. Slik karakteriserer Elisabet Yrwing Guthus prostiet hun skal lede.

Elisabet Yrwing Guthus overtar prostejobben etter Trond Bakkevig i Vestre Aker.

Vestre Aker kirke troner på høyden mellom Ullevål sykehus og Marienlyst. De siste atten årene har Trond Bakkevig vært prost i dette prostiet, vest i Oslo. Nå skal Yrwing Guthus overta stafettpinnen.

-Hvorfor ville du ha jobben som prost i Vestre Aker?

-Her er stort mangfold, flinke og dedikerte prester. Her er aktive menigheter og flinke medarbeidere. Jeg opplever dette som et av de mest spennende stedene å være kirke i årene som kommer.

Yrwing Guthus er for tiden prost i Østre Borgsyssel prosti i Borg bispedømme. Der har hun vært i ti år.

-Men jeg startet min prestegjerning i Oslo, nærmere bestemt på Holmlia.

Tilstede

-Hvordan vil folk i menigheten merke at nettopp du er prost?

-Jeg vil være tilstede i menighetens liv. I første rekke gjennom prestene. Jeg leder gjennom medarbeiderne mine. Jeg ønsker å være tilgjengelig og tilstede.

Guthus er 55 år, utdannet siviløkonom og prest. Hun har bred erfaring fra jobber i næringslivet.

-Hvorfor skiftet du beite? Hva var det som gjorde at du begynte på teologi?

-Min motivasjon lå mye i gleden av å studere og lære mer om troen min. Jeg leste teologi ved siden av arbeidet som siviløkonom. Jeg har nok fortsatt mye av min yrkesidentitet knyttet til det å være siviløkonom. Uansett er det en nyttig bakgrunn inn i presteyrket.

-Hvordan da?

-Man får et bredt perspektiv. Jeg får god nytte av utdannelsen, særlig innen ledelse og strategi.

-Er det likheter mellom de to fagene?

-Begge deler handler om forvaltning, handler om en måte å se verden på. Jeg syntes det var spennende å lese hebraisk på studiet, det er et språk som jeg opplevde var matematisk oppbygd. Det var gjenkjennelig, smiler hun.

Kirkebruksplan

Den nye prosten har fått med seg at menighetene i Oslo lever i spennende tider. Kirkebruksplanen varsler om endringer i struktur og drift. Guthus mener det er viktig å lytte til de lokale menigheten og å se muligheter.

-Kirkens rolle i lokalmiljøet er ikke alltid så lett å tallfeste. Samtidig er ikke utfordringen helt ny. Jeg husker fra min tid i Holmlia at det var mye snakk om bruken av kirkene på hverdagene også da.

-Det er viktig å lytte, samtidig som noen må ta en avgjørelse. Som siviløkonom er jeg nok driftsorientert, opptatt av god drift. Samtidig gir slike endringer muligheter, tenker jeg. Kan man bruke kirken enda mer inn mot lokalmiljøet? Dette er en krevende prosess, men det kan gi et nytt engasjement, sier hun.

Grasrot

-Hva er det første du skal gjøre når du begynner i jobben?

-Da skal jeg bli kjent med menighetene og medarbeiderne. Det gleder jeg meg til.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"