Solveig Fiske, biskop 2006 - 2022

Biskop Solveig Fiske mente at en av kirkens viktigste oppgaver var å peke på at urett angår oss alle. Kirken måtte bruke sin stemme og posisjon til å se den enkelte – og bekrefte deres verd.

Solveig Fiske hadde et stort engasjement for menneskeverd og rettferdighet, og ikke minst for kvinners og homofiles situasjon.

– Jeg har stor grunn til å takke mine to forgjengere på Hamar bispestol, sier hun. - Biskop Georg Hille som ordinerte 33 kvinner til prestetjeneste i en tid da det i kirken var stor motstand mot dette. Og Rosemarie Köhn, landets første kvinnelige biskop, som «sannheten tro i kjærlighet» gjorde kirken åpnere for lesbiske og homofiles prestetjeneste.

Fiske mente at en av kirkens viktigste oppgaver var å peke på at urett angår oss alle. Hun engasjerte seg for papirløse flyktninger, asylbarna og for kvinner som utsettes for vold. - I håpets navn skal vi sette søkelyset på det uløselige og konfliktfylte, ikke feie det bort, men anerkjenne smerten i det, sa hun. - Vil vi være en kirke som bringer håp, og forkynner budskapet om den store gleden for alt folket, må vi våge å nærme oss menneskers livserfaring.

- For meg er Jesus et sterkt forbilde i det å se mennensker, sa biskopen.

– De som var lederskikkelser og myndighetspersoner rundt Jesus, var ikke sjelden opptatt av å verge Jesus for kontakt med ulike mennesker. Men Jesus tok et annet fokus. Han så den enkelte, om det var barn eller voksen, og behandlet dem som fullverdige mennesker. Når Jesus handler og snakker som han gjør, viser han kirken hvordan vi skal bruke vår makt: se den enkelte – og bekrefte deres verd.

Biskop emerita Solveig Fiske gikk av etter fylte 70 år fra 1. november 2022.

.................

Emeritus (m) eller emerita (f) er en latinsk benevnelse som betyr «uttjent», og brukes for å betegne en person som er pensjonert eller har gått  fra stillinger der embedet er knyttet til en verdighet som det er en tradisjonell oppfatning at man får for livstid. For eksempel er biskop ikke bare en ren stillingstittel, biskopen er viet til tjenesten. Bruken av emeritustittelen trenger ikke å bety at man har passert formell pensjonsalder eller gått av med pensjon i formell forstand, bare at man har sluttet i stillingen emeritustittelen er knyttet til, enten man har gått med pensjon (mest normalt) eller sluttet av andre grunner, for eksempel gått over i annen stilling. (Kilde: wikipedia)

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"