Solveig Fiske, biskop 2006 - 2022

Biskop Solveig Fiske mente at en av kirkens viktigste oppgaver var å peke på at urett angår oss alle. Kirken måtte bruke sin stemme og posisjon til å se den enkelte – og bekrefte deres verd.

Solveig Fiske hadde et stort engasjement for menneskeverd og rettferdighet, og ikke minst for kvinners og homofiles situasjon.

– Jeg har stor grunn til å takke mine to forgjengere på Hamar bispestol, sier hun. - Biskop Georg Hille som ordinerte 33 kvinner til prestetjeneste i en tid da det i kirken var stor motstand mot dette. Og Rosemarie Köhn, landets første kvinnelige biskop, som «sannheten tro i kjærlighet» gjorde kirken åpnere for lesbiske og homofiles prestetjeneste.

Fiske mente at en av kirkens viktigste oppgaver var å peke på at urett angår oss alle. Hun engasjerte seg for papirløse flyktninger, asylbarna og for kvinner som utsettes for vold.

- I håpets navn skal vi sette søkelyset på det uløselige og konfliktfylte, ikke feie det bort, men anerkjenne smerten i det, sa hun. - Vil vi være en kirke som bringer håp, og forkynner budskapet om den store gleden for alt folket, må vi våge å nærme oss menneskers livserfaring.

- For meg er Jesus et sterkt forbilde i det å se mennensker, sa biskopen. – De som var lederskikkelser og myndighetspersoner rundt Jesus, var ikke sjelden opptatt av å verge Jesus for kontakt med ulike mennesker. Men Jesus tok et annet fokus. Han så den enkelte, om det var barn eller voksen, og behandlet dem som fullverdige mennesker. Når Jesus handler og snakker som han gjør, viser han kirken hvordan vi skal bruke vår makt: se den enkelte – og bekrefte deres verd.

Biskop Solveig Fiske gikk av etter fylte 70 år fra 1. november 2022.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"