Spørsmål og svar om påske

Påsken er eldste kristne høytiden, der vi minnes fortellingen om Jesu lidelse, død og oppstandelse. Finn spørsmål og svar om den kristne påsken her.

Foto: Oppstandelsen. Detalj fra altertavlen i Linköpings domkirke i Sverige, malt av Henrik Sørensen.

Hvorfor feirer vi påske?

Påsken er den viktigste og eldste kristne høytiden. Den feires til minne om Jesus og hans oppstandelse fra de døde.

Vår påskefeiring har røtter helt tilbake til den aller tidligste kristne tid. Påske kommer fra det hebraiske ordet pesach som betyr «å gå forbi».

Kirken feirer påske fordi Gud vet og selv kjenner hva det er å være menneske, og har skapt oss til et liv i håpet om at kjærligheten er sterkere enn døden.

Hva er grunnen til at vi feirer påske, i følge Bibelen?

Grunnen til at vi feirer påske er at Jesus døde og stod opp igjen. Dette kan vi lese om i Bibelen, som også ligger tilgjengelig på nett på bibel.no.

I bibelfortellingen om påsken der Jesus døde og stod opp igjen, finnes et bredt spekter av følelser: forventning og skuffelse, fellesskap og ensomhet, manipulering og sårbarhet, lengsel og svik, politisk spill, forakt og brutalitet, fortvilelse, sorg, angst og død. Og kjærlighet. Ytterpunktene i spennet som menneskelivet rommer.

Hva skjedde de ulike dagene i påsken?

Palmesøndag

Påsken starter med palmesøndag. Palmesøndag er feiringen av at Jesus red inn i Jerusalem på et esel, og mange hilste ham med palmeblader. Palmesøndag feires siste søndag før 1. påskedag. Les mer om palmesøndag her.

Skjærtorsdag

Skjærtorsdag minnes vi bibelfortellingen om at Jesus vasker disiplenes føtter, og spiser påskelam sammen med dem. I det måltidet innstiftes nattverden som feires i kirkens gudstjenester. Les mer om skjærtorsdag her.

Langfredag

På langfredag markerer kirken at Jesus ble korsfestet og døde. Les mer om langfredag her.

Påskeaften

På denne dagen markeres det på en stille måte at Jesus lå i graven. Påskeaften er dagen før 1. påskedag.

Påskeaften er ikke en helligdag, mens 1. påskedag er det. Det blir det samme som at julaften heller ikke er en helligdag, mens 1. juledag er det. Oppstandelsen feires 1. påskedag, men mange menigheter arrangerer påskenattmesser sent på kvelden påskeaften.

1. påskedag

Påskedag, ofte kalt første påskedag, feirer vi at Jesus stod opp fra de døde. Dagen minner oss på håpet om at kjærligheten er sterkere enn døden. Les mer om 1. påskedag her.

2. påskedag

I norske kirkesamfunn feirer man denne dagen til minne om at den oppstandne Jesus viser seg for disiplene. Bibeltekstene på 2. påskedag forteller oss på en svært konkret og jordnær måte at Jesus har stått opp. Les bibeltekstene her.

Når er det påske?

Kirken feirer påske fra palmesøndag, gjennom det som kalles den stille uke med skjærtorsdag, langfredag og påskenatt, frem til den store feiringen av oppstandelsen på påskedag.

Påskedagen er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøgn. Vårjevndøgn – når dagen og natten er like lange – ligger alltid mellom 19. og 21. mars. 

Påskens høydepunkt, 1. påskedag, kan derfor ligge i perioden mellom 22. mars og 25. april.

Når begynte man å feire påske?

Kirkens påskefeiring har røtter i den jødiske feiringen av pesach (2. Mosebok kapittel 12, vers 13). Pesach betyr ´å gå forbi´, og viser til fortellingen om da israelittene ble reddet ut av slaveri i Egypt.

Jesus og disiplene feiret pesach med et måltid, som er blitt til kirkens feiring på skjærtorsdag og den nattverd som feires i kirkens gudstjenester. 

Hvorfor er ikke påske på samme dato hvert år?

Bestemmelsen av tidspunkt for påsken har vært et omdiskutert tema i de kristne kirkene fra de tidligste tider, og vært bakgrunn for strid i flere omganger. Blant annet var det slik at tidlig kristne fulgte jødisk påske, mens Kirkemøtet i Nikea i 325 bestemte at påsken skulle være uavhengig av jødisk kalender. 

Dagens tidspunkt for påsken, kommer fra en bestemmelse gjort av paven i 1583 bestemte at påsken skulle være første søndag etter første fullmåne på eller etter 21. mars. Den katolske kirke hadde derfor først dette som regel, før protestantiske land, slik som Norge, fulgte etter litt senere. Den ortodokse kirke har fortsatt et annet tidspunkt for påsken.

Når er stille uke?

Dagene fra palmesøndag til påskeaften kalles Den stille uke. 

Navnene på dagene i Den stille uke er palmesøndagskjærtorsdaglangfredag og påskeaften. Etter stille uke kommer 1. påskedag.

 

Hvorfor kalles dagene fra palmesøndag til påskeaften stille uke?

Navnet Den stille uke kommer av at man tidligere ikke ringte med kirkeklokkene denne uka, og heller ikke brukte orgelet under gudstjenestene. I denne tiden skulle man i størst mulig grad la alt arbeid hvile, og det skulle være stille både ute og inne.

I uken frem mot påskedag inviteres vi til å følge Jesus i hans kamp mot mørke og ensomhet. Fortellingen om Jesus i Jerusalem den gangen bringer oss helt ned og inn til menneskets aller mørkeste erfaringer. Derfor hviler det et dypt alvor over denne uken.

Andre land bruker benevnelser som Den store uken (Megalos, stor; gresk), Den hellige uken (Santa, hellig; italiensk og spansk, Holy; engelsk), Sørgeuken (Karwoche; tysk).

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"