Olavstipendet ble opprettet i 1993 for å øke kunnskapen om kirken og dens rolle i samfunnet, og for å styrke kirkens kompetanse til å løse sine oppgaver. Stipendets formål er primært å bidra til utviklingen av praktisk-teologisk kunnskap og kunnskap om praktisk prestetjeneste, men kan også tildeles prosjekter innenfor andre fagteologiske områder når disse ligger innenfor stipendets formålsbeskrivelse.
Bispemøtet utlyser nå Olavstipendet for 2019.
Stipendet tildeles fortrinnsvis menighetsprester med minst 3 års sammenhengende prestetjeneste.
Olavstipendet har en samlet ramme på kr 100 000,- og permisjon med lønn i 12 måneder, og kan fordeles på én eller to mottagere.
For 2019 ønsker Bispemøtet søknader innen alle praktisk-kirkelige eller teologiske temaområder. Vi imøteser særlig prosjekter som tematiserer presterollen i en ny tid.
Prest i en ny tid
Det å være prest har endret seg mye de senere årene. Det norske samfunnet er i økende grad pluralistisk i religiøs, verdimessig og kulturell forstand. Den norske kirkes dominerende posisjon er mindre bastant. Statskirkeordningen er avviklet, det samme er presters boplikt, og det er innført arbeidstid. Både innad i kirken og i samfunnet som helhet har synet på presten, prestens oppgaver og posisjon, blitt gjenstand for en utvikling. Hvilken betydning har disse endringene for prestetjenesten og kirkens arbeid?
Søknader skal utformes i henhold til Retningslinjer for utforming av søknader til Olavstipend og blir vurdert på bakgrunn av Retningslinjer for forvaltning av Olavstipend.
Nytt fra 2018 er muligheten til å få en foreløpig tilbakemelding på søknad og prosjektbeskrivelse, med sikte på videre bearbeidelse. Alle som sender inn søknad/prosjektbeskrivelse innen 1. juni 2018 vil få en sakkyndig uttalelse til hjelp for videre bearbeidelse av søknaden.
Endelig søknadsfrist er 1. august 2018. Det er ikke et vilkår å ha sendt inn søknad/prosjektbeskrivelse innen 1. juni.
Les mer om Olavstipendet og tidligere vinnere av stipendet her.