Flere prester har i møte med foreldre og pårørende i en slik akutt sorgsituasjon opplevd å måtte snekre sammen ordninger mer eller mindre på frihånd. Spørsmålet er om det er mulig å hjelpe prester og andre kirkelige tilsatte i møte med denne akutte livskrisen ved å utarbeide veiledning, forskrifter og ressurser de kan få støtte av? St. Olavs hospital i Trondheim har bred erfaring i å møte mennesker i slike kriser. Målet med konsultasjonen er å drøfte tematikken med aktuelle fagfolk på bred basis, og å lage en ressursbank med erfaringsbaserte råd og forslag til slike ordninger.
Vi inviterer i første rekke sykehusprester og andre som har erfaring med de utfordringene dødfødsel reiser for kirkelig tilsatte, helsepersonell og pårørende.
Deltakerne må dekke reise og opphold. Bispemøtet spanderer lunsj.
Informasjon om påmelding kommer senere.
Det er maksimalt kapasitet for inntil 30 deltakere.
Program
Arrangør: Bispemøtet i samarbeid med prestetjenesten ved St. Olavs Hospital i Trondheim
Sted: St. Olavs Hospital, Møterom KS11 (Kunnskapssenteret, bak kantina)
Tid: Onsdag 20. september 2017 kl 09:30 – 17:00
09.30 Åpning ved biskop Helga Haugland Byfuglien
09.45 Bakgrunnsinformasjon, kontekstualisering v. sykehusprest Ingebrigt Røen
10.00 Casepresentasjoner, v. sosionom, jordmor og lege
10.15 Kommentarer:
- Medisinske problemstillinger v. klinikksjef Kjell Å. Salvesen
- Etiske problemstillinger v. professor Berge Solberg
- Jordmors perspektiv
- Teologiske betraktninger v. seniorrådgiver Rolv Nøtvik Jakobsen
Samtale
12.00 Lunsj
12.45 Presentasjon av liturgisk materiale v. sykehusprestene Ellen Langlete Haga og Ingebrigt Røen
13.30 Gruppearbeid, utarbeidelse av liturgiske hjelpemidler
15.00 Pause
15.15 Presentasjon av ulike modeller/forslag
16.00 Livssynsmangfoldige perspektiver v. Cathrine Bang Hellum
16.30 Oppsummering og videre arbeid
17.00 Slutt
Innledere og foredragsholdere
- Biskop Helga Haugland Byfuglien er Bispemøtets preses og biskop i Nidaros bispedømme.
- Sykehusprest Ellen Langlete Haga, Sykehuset Østfold.
Haga er godkjent spesialist i praktisk prestetjeneste innen helse- og sosialsektoren. Hun har blant annet fordypet seg i sjelesorg og jobbet og skrevet om avskjedsritualer og symbolhandlinger i forbindelse med dødfødsler på sykehus. - Sykehushumanist Cathrine Bang Hellum, St. Olavs Hospital.
Hellum har utdanning som sykepleier og har master i rådgivningsvitenskap. Hun er opptatt av å utvikle sekulære ritualer. - Seniorrådgiver Rolv Nøtvik Jakobsen har en doktorgrad i teologi og har i mange år undervist i praktisk teologi ved Det prakstisk-teologiske seminar, Oslo.
- Sykehusprest og stipendiat Ingebrigt Røen, St. Olavs Hospital / NTNU
Røen er godkjent spesialist i praktisk prestetjeneste innen helse- og sosialsektoren. Han er for tiden phd-stipendiat ved NTNU. Han har utviklet et ritual for velsignelse av abortert foster/dødfødt barn, som også er publisert i Tidsskrift for sjelesorg. - Klinikksjef og professor Kjell Å. Salvesen, St. Olavs Hospital
Salvesen har som gynekolog arbeidet med fødselshjelp og kvinnesykdommer generelt og fostermedisin spesielt i 25 år. Han har forsket på psykologiske senreaksjoner etter senabort og dødfødsel, der problemstillingen var om det var noen forskjell om fosteret døde av seg selv inne i magen eller mor valgte å avslutte svangerskapet pga en dødelig/alvorlig tilstand. - Professor Berge Solberg, filosof og medisinsk etiker, NTNU
Solberg er professor i medisinsk etikk ved Det medisinske fakultet (DMF), og hovedansvarlig for undervisningen i medisinsk etikk ved medisinstudiet på NTNU. Solberg er nestleder for den Nasjonale Forskningsetiske komite for medisin og helsefag (NEM), han er sekretær for den kliniske etikkomiteen ved St Olavs Hospital, og medlem av Helsedirektoratets rådgivende gruppe på bioteknologi og etikk ("Bioreferansegruppa"). Fra 2004 til 2013 var han medlem av Bioteknologinemnda.