Bakgrunn
Gjennom forskning på rekruttering vet vi at det er noen praksiser som særlig er viktig for rekruttering til kirkelig tjeneste blant unge: aktuelle kandidater får personlig oppfordring til kirkelig tjeneste, unge involveres i ansattes profesjonspraksiser, og ansatte er nærværende i ungdomsarbeidet. Gjennom ledertrening kan alle momentene være tilstede og er derfor viktig for å opprettholde et bredt rekrutteringsgrunnlag til kirkelig tjeneste
Formål
Mange unge har gått glipp av ledertrening som følge av pandemien og menigheter har på sin side mistet viktige lederressurser i de samme ungdommene. Formålet med midlene er at menighetene kan tilby ledertrening til de som ikke har fått mulighet til å delta gjennom pandemien eller at menigheter som ikke har hatt dette tilbudet kan starte opp. Ledertreningen kan enten gjennomføres over flere samlinger i en lengre periode eller intensivert i løpet av en helg eller leir. Målgruppe kan spisses lokalt til enten å være ungdommer etter fullført konfirmasjonstid eller eldre ungdom, alt etter behov.
Kirkerådet ønsker med denne utlysningen å bidra til at det finnes mange og gode kandidater til kirkelig tjeneste i framtiden.
Rammer
- Prosjektet gjennomføres innen utgangen av skoleåret 2022/2023
- Hvert sokn kan få 10 000 kr til ledertrening
- Støtte gis på bakgrunn av kort prosjektskisse og budsjett.
Frister
- Registreringsfrist 20.mai 2022
- Bekreftelse sendes på e-post til søkere innen 01.august
- Tilskuddsbrev sendes innen 01. september.
Hvem kan søke?
Menigheter i Den norske kirke (menighetsråd eller fellesråd), samarbeidende menigheter, prosti, samarbeidsenhet mellom menighet og kristne barne- og ungdomsorganisasjoner. Enheter som fikk bevilget midler fra Kirkerådet til intensiv ledertrening i 2021, kan ikke søke i denne omgangen.
Hvordan søke?
Menighetene registrerer sitt tiltak i et elektronisk søknadsskjema ved å klikke her
Se i dokumenter under for å bli kjent med søknadsskjema før det fylles ut, versjoner både i pdf og word er tilgjengelige.
I skjema beskrives kort hva menighetens søker støtte til, estimert totalt budsjett for tiltaket og framdriften for tiltaket. Tiltaket dokumenteres i samme skjema etter at tiltaket er gjennomført.
Vilkår for tildeling
- Prosjektet må vise forståelse for og identifikasjon med Den norske kirkes verdigrunnlag og satsninger.
- Prosjektet skal bidra til å oppfylle formålet med utlysningen.
- Prosjektet forplikter seg på Kirkerådets rapporteringsrutiner. Tiltaket skal dokumenteres ved å sende inn erfaringer og en kort økonomirapport i et elektronisk skjema.
- Ved markedsføring og publisering av prosjektet skal det oppgis at prosjektet er utviklet med støtte fra Kirkerådet.
- Det gis ikke prosjektmidler til videre drift utover prosjektperioden
Ressurser som kan benyttes
1. Eksempler på opplegg som kan tas i bruk på intensiv ledertrening:
- VIDERE https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2017/videre/
- MILK https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2017/milk---minilederkurs/
- Trosopplæring ute https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2020/trosoppl%c3%a6ring%20ute/
2. Plass til alle
Menigheten kan ta i bruk verktøyet ALLE MED for å identifisere muligheter for at alle kan delta på tiltaket og at tiltaket blir inkluderende. https://ressursbanken.kirken.no/nb-NO/2017/allemed/