Vipps og skattefradrag

Vipps er en integrert del av manges hverdag. Hvordan kan menigheter eller fellesråd bruke Vipps som betalingsløsning? Og hvordan kan man registrere skattefradrag når noen gir gaver i Vipps?

Mange menigheter benytter Vipps. Foto: Bo Mathisen / Den norske kirke.

Vipps er en betalingsløsning som mange nordmenn bruker. I 2021 hadde over fire millioner nordmenn en brukerkonto. Vipps brukes som betalingsløsning på to ulike måter: I Vipps-appen og på nett. Dette er to ulike produkter som fungerer forskjellig, og er styrt av ulike regelverk.

Vipps på nettsider

Vipps på nett fungerer på samme måte som ved betaling med kredittkort og følger regler for dette. Noen organisasjoner og menigheter bruker Vipps på sine nettsider for å gi brukerne mulighet til å gi enkeltgaver eller melde seg som fast giver. Dette forutsetter at menigheten har et samarbeid med en egen systemleverandør – for eksempel Solidus, ProFundo eller Kommunion.

Dersom noen gir en gave gjennom Vipps på nett, kan de få skattefradrag. Men det kan kun gis der menigheten har innhentet fullmakt til å oppbevare personopplysninger og fått personnummer. Opplysninger om gaver innrapporteres gjennom medlemsregisterets modul for dette.

Mobilappen Vipps

Vipps-appen er den appen de fleste av nordmenn har på mobilen – hvor det er mulig å sende penger til venner og kjente, samt gi kollekt og betale for varer og tjenester.

Den norske kirke har de siste to årene hatt tett dialog med de som jobber med Vipps for å videreutvikle appen slik at den fungerer bedre til bruk for menighetene i kirken.

Dette arbeidet har blant annet resultert i at det nå er mulig å lage ulike kategorier på samme Vipps-nummer og dermed holde ulike betalinger fra hverandre. Det gjør det enklere å få oversikt over hva pengene skal gå til. Det er også mulig å sende en skreddersydd takkemelding tilbake til giveren når en gave gis. Menigheten trenger ikke å ha noe systemleverandør for å motta gaver og betalinger fra Vipps-appen. Menigheten får begrenset informasjon om hvem som har gitt gaven, så man kan nærmest anse dette som en digital kollektbøsse.

Skattefradrag gjennom Vipps-appen

Snart vil det bli mulig å be om å få skattefradrag direkte i Vipps-appen, for gaver man gir til menigheten, for eksempel i forbindelse med ofring på en gudstjeneste. 

Giveren vil få mulighet til å gi fullmakt til menigheten om å oppbevare personopplysninger i en gitt periode i Vipps-appen. Digitaliseringsseksjonen i Kirkerådet og prosjektleder Tore Gullaksen, jobber nå sammen med Vipps for å finne gode løsninger på hvordan menighetene kan håndtere disse skattefrie gavene på en trygg og effektiv måte. 

Det vil komme mer informasjon om dette når løsningen nærmer seg lansering.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"