Tilgjengelighetserklæring for nettsider

Kirkens nettsider skal være universelt utformet. Fra 1. februar er det krav om å ha fylt ut erklæring om tilgjengelighet på nettsider til menigheter og fellesråd. I ressursbanken er veiledninger tilgjengelig, fra ulike leverandører og domener.

Tilgjengelighetserklæring for nettsider

I høst mottok sokn og fellesråd brev fra Tilsynet for universell utforming av ikt (uu-tilsynet). I brevet var det informasjon og PIN-kode for å fylle ut erklæringen på uustatus.no.  

Universelt utformede nettsider 

Universell utforming av nettsider handler om at sidene skal være brukervennlige uavhengig av brukerens funksjonsnivå.  

Det kan for eksempel være at siden skal ha tilstrekkelige kontraster, man skal kunne navigere seg via tastaturet og at bilder har alternativ bildetekst. Erklæringen er en del av EU sitt web-direktiv, med krav til universell utforming av nettsider. 

Mange av disse tingene er allerede i orden gjennom kirkens felles publiseringsløsning. Andre ting handler om valg som redaktøren gjør.  

Krav til alle enheter 

Kravet om tilgjengelighetserklæring gjelder alle enheter i kirken som har egen nettside.  

På sine nettsider skriver uu-tilsynet at kravet gjelder for offentlige virksomheter og virksomheter som «heilt eller delvis er finansiert av det offentlege».  

Felles erklæring for kirken.no-nettsider  

Menigheter, fellesråd og bispedømmeråd som har nettsider via kirkens felles publiseringsløsning, kirken.no, vil gå inn i en felles erklæring for hele domenet.  

Alle må allikevel legge en lenke til felles erklæring nederst på siden. I tillegg må ansvarlig redaktør – som oftest kirkevergen – sette seg inn i hva erklæringen betyr, og gi opplæring til redaktører om hvordan sidene med enkle grep kan utformes universelt.   

Les mer om hva du må gjøre på kirken.no-nettsider i ressursen Tilgjengelighetserklæring på ressursbanken.no.  

Nettsider levert fra Vitec Agrando eller Kirkedata 

Alle som får nettsider levert fra Vitec Agrando eller Kirkedata må fylle ut erklæring for sin side. Vitec Agrando og Kirkedata jobber med å utarbeide veiledere som du vil finne i ressursen Tilgjengelighetserklæring på ressursbanken.no. 

Nettsider fra andre leverandører 

Menigheter og fellesråd som ikke har kirken.no-side må kontakte sin leverandør for å få kjennskap til de tekniske delene av tilgjengelighetserklæringen. Disse har ikke felles domene og må derfor fylles ut for hvert enkelt domene.  

Se mer informasjon i ressursbanken.no her. Her vil de ulike veiledningene bli publisert så raskt de er klare. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"