Tilgjengelig kirke med drop-in

De siste ukene har det vært mer enn 80 muligheter til å bli døpt på drop-in. Både unge og gamle har benyttet seg av tilbudet.

Illustrasjonsfoto fra dåp. Foto: Bo Mathisen/Den norske kirke.

– Drop-in-dåp er en måte der kirken kan åpne rom for tro, være mer for flere og være der livet leves. Dette er et godt eksempel på hva vi kan få til sammen når vi samarbeider på tvers av nivåer og enheter, sier kirkerådsdirektør Ingrid Vad Nilsen.

Flere enn forventet i Sørfold

En av menighetene som inviterte til drop-in-dåp var Sørfold menighet i Sør-Hålogaland. Sokneprest Lisbeth T. Gieselmann forteller at det kom flere enn forventet.  

– Vi hadde blitt forespeilet én dåp – det kom fire! To fra egen menighet, to hadde kjørt fra andre steder i Saltenområdet. To var babyer, en var to år, og en åtte-ni år. Noen kom pyntet i bunad, andre i hverdagsklær.

Hun forteller at alle som kom takket hjertelig for muligheten. Andre kommenterte at de håpet tilbudet ble gjentatt seinere.

Tverrfaglig samarbeid

– Vi hadde aldri gjort dette før i vår menighet, sier Gieselmann.

– Jeg var der prest, kirkevergen registrerte og skrev ut dåpsattester, kirketjener ordnet praktisk og organisten spilte. En fra menighetsrådet tok seg av dem som måtte vente. Vi samarbeidet med YWAM’s Nordlands-base. De holdt åpen kafe i nabobygget, så det fungerte som venterom.

Soknepresten i Sørfold satser på å arrangere drop-in-dåp flere ganger:

– Vi var alle både positivt overrasket og svært fornøyde over hvor bra dette gikk! Dette blir nok ikke siste gangen!

26.000 har sett drop-in-dåp-arrangementene

Kirken har lang tradisjon for å døpe mennesker i alle aldre, mens "drop-in-dåp" som begrep oppstod i 2015 og har vært prøvd i mange menigheter i Den norske kirke siden.

Høsten 2022 ble alle landets menigheter oppfordret til å bli med på denne felles perioden med drop-in-dåp.

I mai og juni 2023 har det for første gang vært felles nasjonale annonser om drop-in-dåp i sosiale medier. Annonsene har ledet til en oversikt over de 80 drop-in-dåp-arrangementene. Oversikten på skjerikirken.no er sett over 26.000 ganger og annonsene har fått 1 324 566 unike visninger.

Ny felles periode i 2024?

Det er ikke avklart om det blir en ny felles periode i 2024, men kirkerådsdirektør Vad Nilsen ønsker å se på mulighetene for det.  

– Dette gav positive resultater og vi tenker å se på mulighetene for å gjenta suksessen neste år. 

Dette vil i så fall bli opplyst om i Nyhetsbrev fra Den norske kirke. Skulle din menighet ønske å gjennomføre drop-in-dåp i pinsen neste år eller på et annet tidspunkt, er det nå ressurser på ressursbanken.no.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"