Diakoni er evangeliet i handling og blir uttrykt gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. Det er å stille seg til disposisjon som enkeltmenneske og fellesskap og spørre: Hva vil du jeg skal gjøre for deg?
– Med en økende fattigdom i Norge, og et behov for stadig å finne nye og bedre løsninger for å forvalte skaperverket og ta vare på miljøet – kan dette være én av flere muligheter for Den norske kirke til å finne nye måter å arbeide for «mer himmel på jord», som Den norske kirke har uttrykt det i sin visjon, sier avdelingsleder i Kirkerådet Jan Christian Kielland.
Reduserer matsvinn
– Omtrent en tredjedel av all mat som produseres i verden i dag går tapt eller kastes. Ved å flytte mat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar Matsentralen til en bedre omfordeling og bruk av ressurser i matsystemet, samtidig som mange vanskeligstilte får god og viktig hjelp, sier Per Christian Rålm, daglig leder i Matsentralen Norge, paraplyorganisasjonen som samler landets 8 matsentraler.
Rålm forklarer videre at arbeidet til Matsentralen følgelig også hjelper aktørene i matbransjen med å redusere sitt matsvinn og samtidig ta et samfunnsansvar som bidrar til oppnåelsen av 7 av FNs 17 bærekraftsmål.
– Det er samtidig nødvendig å si at matutdeling ikke representerer en langsiktig løsning på fattigdom. Men det kan være et bidrag for å avhjelpe en akutt situasjon. Som samfunn er vi nå i en situasjon hvor store mengder mat kastes, og altfor mange mennesker strever med å få mat på bordet. Vi tror derfor at det trengs at det arbeides parallelt og på flere nivåer – samtidig – for å bidra til å løse disse utfordringene. Lokale avtaler med Matsentralen for å drive matutdeling kan være én måte å gjøre dette på, avslutter Kielland.
Veileder for samarbeidet
I tilknytning til den nye avtalen er det også opprettet en veileder i ressursbanken som kort forklarer hva samarbeidet går ut på, og hvordan det enkelte bispedømme, fellesråd eller menighet kan opprette et lokalt samarbeid med sin nærmeste matsentral.