Nytt samarbeid med Matsentralen Norge

Den norske kirke og Matsentralen Norge har inngått en overordnet samarbeidsavtale. Det legger til rette for samarbeid lokalt, regionalt og nasjonalt. – Matutdeling kan være et viktig bidrag for å avhjelpe en akutt situasjon, sier avdelingsdirektør Jan Christian Kielland.

Foto: Svein-Erling Brusletto / Den norske kirke

Diakoni er evangeliet i handling og blir uttrykt gjennom nestekjærlighet, inkluderende fellesskap, vern om skaperverket og kamp for rettferdighet. Det er å stille seg til disposisjon som enkeltmenneske og fellesskap og spørre: Hva vil du jeg skal gjøre for deg? 

– Med en økende fattigdom i Norge, og et behov for stadig å finne nye og bedre løsninger for å forvalte skaperverket og ta vare på miljøet – kan dette være én av flere muligheter for Den norske kirke til å finne nye måter å arbeide for «mer himmel på jord», som Den norske kirke har uttrykt det i sin visjon, sier avdelingsleder i Kirkerådet Jan Christian Kielland.

Reduserer matsvinn

– Omtrent en tredjedel av all mat som produseres i verden i dag går tapt eller kastes. Ved å flytte mat fra der det er for mye til der det er for lite, bidrar Matsentralen til en bedre omfordeling og bruk av ressurser i matsystemet, samtidig som mange vanskeligstilte får god og viktig hjelp, sier Per Christian Rålm, daglig leder i Matsentralen Norge, paraplyorganisasjonen som samler landets 8 matsentraler. 

Rålm forklarer videre at arbeidet til Matsentralen følgelig også hjelper aktørene i matbransjen med å redusere sitt matsvinn og samtidig ta et samfunnsansvar som bidrar til oppnåelsen av 7 av FNs 17 bærekraftsmål.

– Det er samtidig nødvendig å si at matutdeling ikke representerer en langsiktig løsning på fattigdom. Men det kan være et bidrag for å avhjelpe en akutt situasjon. Som samfunn er vi nå i en situasjon hvor store mengder mat kastes, og altfor mange mennesker strever med å få mat på bordet. Vi tror derfor at det trengs at det arbeides parallelt og på flere nivåer – samtidig – for å bidra til å løse disse utfordringene. Lokale avtaler med Matsentralen for å drive matutdeling kan være én måte å gjøre dette på, avslutter Kielland.

Veileder for samarbeidet 

I tilknytning til den nye avtalen er det også opprettet en veileder i ressursbanken som kort forklarer hva samarbeidet går ut på, og hvordan det enkelte bispedømme, fellesråd eller menighet kan opprette et lokalt samarbeid med sin nærmeste matsentral. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"