Hyvvää kvääninkansan päivä! – Gratulerer med kvenfolkets dag!

Onsdag 16. mars feires kvenfolkets dag. Bli med å markere denne dagen enten på selve dagen eller på en av de nærliggende søndagene.

Det kvenske flagget som vaier i vinden.

Kvenfolkets dag er en viktig dag i vår kirke, og det å markere dagen er en måte å vise at Den norske kirke er en kirke som har plass til hele befolkningen i Norge, også for de ulike nasjonale minoritetene med tilhørighet i Den norske kirke. Kvenene bor spredt over hele landet selv om hovedbosetningene nok er i nord, og dagen er derfor relevant for hele Den norske kirke.

Kirkerådets webinar torsdag 17. mars har tittelen «Kvensk kirkeliv - innblikk i en minoritet i kirke og folk». Vi har invitert Einar Niemi, Katriina Pedersen, Kristin Mellem og Arne Skare til å innlede om kvensk historie, kvensk språk og identitet og kvenske salmer og kirkeliv. Meld deg på her

Markering av kvenfolkets dag

En enkel markering kan være å heise kvenflagget utenfor kirken, menighetshus eller kirkekontor 16. mars. Man kan selvsagt også bruke kvenflagget på andre måter for å markere dagen om man har balkong- eller pinneflagg.

Salmer og liturgiske ledd

Norsk Salmebok har 15 salmer på kvensk. Hvilke salmer dette er finner man i registeret på side 1422. Disse salmene har også norsk tekst, og kan brukes i gudstjenester og andakter for å markere og trekke fram bidrag fra kvensk kultur og kristenliv i vår felles kirkelige arv. I Hovedgudstjeneste for Den norske kirke finner man liturgiske ledd på kvensk på sidene 283-286. Å lyse velsignelsen på kvensk i forbindelse med denne dagen er ikke uoverkommelig. På Nord-Hålogaland bispedømmes nettsider ligger det lydfiler som kan brukes for å lære velsignelsen og Herrens bønn på kvensk.

Interesserte kan også høre velsignelsen lyst på kvensk, bokmål og nordsamisk i en gudstjeneste i Kvænangen på Nord-Hålogaland bispedømmes side på Facebook. Se den her.

Samarbeid med lokale kvenforeninger

Det er foreninger for kvener og norsk-finner flere steder i Norge, ikke bare i Nord-Norge. I tillegg er det selvsagt mange som ikke er organisert i slike foreninger. Kanskje kan man fra kirkens side gjøre noe sammen med foreninger eller enkeltpersoner?

Vi oppfordrer til å markere kvenfolkets dag i menighetene, og håper mange tar oppfordringen.

Spørsmål kan rettes til Steinar Sneås Skauge på Nord-Hålogaland bispedømmekontor: ss363@kirken.no

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"