Krav om tilgjengelige nettsider

Kirkens nettsider skal være universelt utformet. Fra 1. februar 2023 er det krav om at alle nettsider skal ha en erklæring om tilgjengelighet. Flere sokn og fellesråd har mottatt brev i Altinn om å fylle ut en erklæring. Kirkerådet jobber med veiledning for utfylling av denne.

Fra 1. februar må alle nettsider ha en tilgjengelighetserklæring. Foto Torstein Kiserud / Den norske kirke.

Fra 1. februar neste år må alle nettsider ha en tilgjengelighetserklæring.For alle som bruker kirkens felles løsninger, er det en del ting vi gjør nasjonalt som vil ivareta mye av behovet etter de nye kravene. Det vil komme veiledningsmateriell i januar. Mye av veiledningsmateriellet vil peke til veiledningene fra tilsynet for universell utforming av IKT (UU-tilsynet).

Ordningen er en del av EU sitt web-direktiv, med krav til universell utforming av nettsider.

– På samme måte som et kjøleskap skal merkes med energinivå før salg, skal en nettside merkes med nivå for universell utforming.

Det forklarer Ingeborg Dybvig som er kommunikasjonsdirektør i Kirkerådet.

– Det er ikke en godkjenning, men en erklæring fra soknet eller fellesrådet om hvilken tilgjengelighet siden har.

Universelle nettsider

Universell utforming av nettsider handler om at sidene skal være brukervennlige uavhengig av brukerens funksjonsnivå.

Det kan for eksempel være at siden skal ha tilstrekkelige kontraster, man skal kunne navigere seg via tastaturet og at bilder har alternativ bildetekst.

– Mange av disse tingene er allerede i orden gjennom kirkens felles publiseringsløsning. Andre ting handler om valg som redaktøren gjør, sier Dybvig.

– Kirken må være åpen og tilgjengelig for alle, uavhengig av funksjonsevne. 

Veiledningsmateriell kommer

I løpet av oktober vil fellesråd og menigheter motta et informasjonsskriv og PIN-kode for å fylle ut erklæringen på uustatus.no.

Dybvig forteller at Kirkerådet er i dialog med kirkens leverandører av nettsider til enheter i kirken for å se på hvordan dette kan løses på en enklest mulig måte.

– Vi jobber med veiledningsmateriell til utfylling av erklæringen. Dette vil bli sendt ut til alle sokn og fellesråd i god tid før fristen 1. februar. Veiledningene vil komme i løpet av januar 2023.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"