Kirkens engasjement for Ukraina

Kirkens nødhjelp er i gang med å gi akutt nødhjelp til dem som er berørt av krigen i Ukraina. Pengene fra årets fasteaksjon vil også gå til arbeidet i Ukraina. Men ikke bare der, også til de krisene i verden som ikke har medias søkelys. Biskopene i Den norske kirke oppfordrer til å ta i mot vel i mot flyktninger som kommer.

På grunn av krig i Ukraina er mange på flukt i Europa. Foto: Håvard Bjelland / Kirkens nødhjelp.

Søndag ringte landets kirkeklokker for fred i Ukraina. Dette var en påminning om å be for alle de som nå lider under de grusomme krigshandlingene i Ukraina. Klokkene kaller oss til omsorg for flyktningene og til å arbeid for fred og forsoning.

Ressurser, tips og råd til menighetene

Kirkerådet vil om kort tid samle stoff om Ukraina i Ressursbanken som er relevant for menighetene. Siden vil inneholde kirkelige uttalelser om krigen, forslag til bønner og liturgier, informasjon om mottak av flyktninger og mye mer.

Se ressurser i Ressursbanken her

Ta vel imot flyktningene

I forbindelse med klokkeringingen sist søndag, sendte biskopene i Den norske kirke nylig ut en sterk oppfordring til lokalmenighetene om å bidra til at flyktningene blir tatt godt imot når de nå kommer til Norge. Menighetenes ansatte og frivillige har mye å bidra med i sine lokalsamfunn, og biskopene oppfordrer til å ta kontakt med kommunene som sitter med ansvaret for mottak og integrering av flyktningene.

Les biskopenes uttalelse her

Også Norges Kristne råd har sendt ut et brev til sine medlemskirker med oppfordring om forbønn og støtte il Ukraina. Brevet inneholder også konkrete råd om hvordan en best kan gi økonomiske støtte til det humanitære arbeidet overfor flyktningene og krigsofre.

Les brevet fra Norges kristne råd her

Humanitær støtte

– Det er fantastisk å se det store engasjementet nordmenn har for å støtte Ukraina, sier internasjonal direktør i Kirkerådet, Berit Hagen Agøy.

Hun oppfordrer menigheter og enkeltpersoner til å gi solide gaver gjennom de eksisterende profesjonelle hjelpeorganisasjonene, som Kirkens Nødhjelp. Hagen Agøy minner om hjelpearbeidet foregår under ekstreme og kaotiske forhold, og de profesjonelle organisasjonene har nettverk og kompetanse som sikrer at hjelpen når fram og at den utføres på best mulig måte.

Organisasjonene er til stede med livsviktig nødhjelp i Ukraina og flere av nabolandene sammen med sine lokale partnere. Det de trenger fra oss nå er økonomisk støtte.

Hagen Agøy har forståelse for folks iver etter å hjelp, men vil likevel advare mot private innsamlinger og transport av flyktninger. Dette bør skje i samarbeid med organisasjoner eller norske myndigheter.

Fasteaksjonen utvides

Om kort tid gjennomfører menighetene Fasteaksjonen, og mange konfirmanter og andre fra menigheten skal ut og samle inn penger til Kirkens Nødhjelp. Aksjonen er nå utvidet til å også omfatte Ukraina. Når kriser oppstår kan både barn, ungdom og voksne kjenne at et godt motsvar til frykt kan være å gjøre noe godt for dem som lider.

Kirkens Nødhjelps fasteaksjon er en god mulighet til å få troen ut i føttene og gjøre noe konkret, og dette er virkelig et år der hele menigheten trenger å engasjeres av fasteaksjonen. Det kan være å sammen gå dør til dør, delta i sponsoraksjon eller samles om digitale aksjoner. 

– Pengene fra årets fasteaksjon vil også gå til arbeidet i Ukraina, i tillegg til krisene i verden som ikke har medias søkelys, sier Marit Long i Kirkens nødhjelp.

– Sammen skal vi snart mobilisere og samle inn til arbeidet også med krisene som ikke har medias søkelys, sammen er vi tegn til håp i verden.

Superhelt i fastetiden

‘Superhelt i fastetiden’ er et hefte for barn som inneholder refleksjoner rundt bibelfortellinger, bønner og aktiviteter med konkrete oppfordringer til å gjøre noe godt for andre. Alle barn som har lyst til å gjøre verden mer rettferdig kan være superhelter! Her finner du opplegget, samt nedlastbare ressurser fasteaksjonen.no/materiell/

Hjelp mennesker i nød. Vipps til 2426 eller benytt konto 1594.22.87426.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"