Økumenisk storsamling i Tyskland

Denne uken samles delegater og representanter for medlemskirkene i Kirkenes verdensråd (KV) til generalforsamling i Karlsruhe i Tyskland. – Krigen i Europa kommer til å bli berørt på forskjellige måter, det gjør også den spente situasjonen i Midtøsten, sier internasjonal direktør i Mellomkirkelig råd.

Kirkenes verdensråd samles til generalforsamling denne uken. Foto: WCC

Denne uken samles delegater og representanter for medlemskirkene i Kirkenes verdensråd (KV) til generalforsamling i Karlsruhe i Tyskland. Menigheter i Den norske kirke kan følge åpningen onsdag og deler av programmet på nettet (se under). Dette er den 11. generalforsamlingen til KV, sist gang var i Busan 2013.

Møtet som vanligvis finner sted hvert 7. - 8. år er KVs viktigste samling, hvor retningen for de neste årene settes. Nå skal prioriteringer og program frem mot 2030 planlegges. Ved siden av de formelle forhandlingene er det et omfattende program med bønn og bibelstudier, tematiske plenumssamtaler, workshops, seminarer og stands. 

Forsoning og enhet

Temaet for generalforsamlingen er Kristi kjærlighet beveger verden til forsoning og enhet. Hva kan dette temaet bety for kirkene som samles i et Europa som preges av krig? Hva blir de mest krevende sakene?

Internasjonal direktør Berit Hagen Agøy svarer: 

– Det er klart at krigen i Europa kommer til å bli berørt på forskjellige måter, det gjør også den spente situasjonen i Midtøsten. Et viktig poeng er at kirker fra begge sider i disse konfliktene vil være representert på generalforsamlingen. Selv om det er krevende å håndtere, er det likevel viktig at Kirkenes verdensråd er en plattform hvor de vanskelige sakene kan berøres og historier kan fortelles. det er grunnleggende for å finne en vei videre som kirker sammen.  

Lang erfaring i å snakke sammen

Hun legger til at det nok også vil komme opp saker hvor det er uenighet om etiske spørsmål, store utfordringer som klimakrisen og økonomisk ulikhet. Men her har KV og medlemskirkene lang erfaring i å snakke sammen og komme frem til konsensus om de viktigste prioriteringene.  

– Noe av det viktigste skjer på sett og vis utenfor plenumssalen og selve sakskartet. Gudstjenester, seminarer og møtesteder på tvers av språk, geografi og kirkeforskjeller, uttrykker i seg selv både en glede og et ansvar for å sammen vandre videre i forsoningens og enhetens tjeneste, sier hun. Mye spennende gudstjenestemateriell, bibelstudier og tematiske publikasjoner er lagt ut. Dette kan vi ha stor glede av her hjemme.  

Hagen Agøy oppfordrer menigheter og ansatte til å følge deler av generalforsamlingen på nett (særlig åpningsgudstjenesten onsdag 31. August, kl. 18.00), og de tematiske plenumssamlingene hver dag kl. 10.00, som streames direkte. Hun ber menighetene om å huske på denne storsamlingen av kirkerepresentanter fra hele verden i menighetenes forbønn.  

Fire norske delegater 

Den norske kirke har fire offisielle delegater.

  • Marianne Brekken, medlem av sentralkomiteen i KV
  • Kristina Labba, generalsekretær i Samisk Kirkeråd
  • Ingeborg Midttømme, biskop i Møre bispedøme
  • Kjetil Fretheim, professor ved MF vitenskapelige høyskole

I tillegg er det flere rådgivere, gjester og observatører som deltar, deriblant Kristine Sandmæl, leder av Mellomkirkelig råd, preses Olav Fykse Tveit og Berit Hagen Agøy, internasjonal direktør.

Også Norges Kristne Råd, flere frikirker og organisasjoner er representert. 

Følg generalforsamlingen

Les mer om KVs generalforsamling her

På denne lenken vil det også streames tematiske plenum, åpne forhandlinger og gudstjenester. 

Du kan også laste ned bibelstudier, bønner, liturgier og spennende ressursmateriale her: The Assembly | World Council of Churches (oikoumene.org)  

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"