Kirkene sammen, mot vår tids slaveri

Global uke er en økumenisk uke der menighetene og organisasjonene samlet i Norges Kristne Råd sammen setter søkelys på rettferdighet. Årets Global uke er 13.-20. november. Da løfter menigheter og grupper i hele Norge stemmen og arrangerer temagudstjenester, danseforestillinger, konserter og seminarer.

Kirkene sammen, mot vår tids slaveri

«… Kanskje historien min kan få skinne frem og våre verdener møtes igjen? Jeg håper at du vil huske på meg.» 

Slik lengter og håper den unge jenta i forestillingen Vingespenn, mens hun syr klær for en luselønn. At utnyttede personers historie får skinne fram er også målet med Global uke - enten de jobber i gruvene i Malawi, syr klær i Bangladesh eller utsettes for tvangsarbeid eller tvungen prostitusjon i Norge etter flukt fra krig i Ukraina eller Etiopia.

Hva er Global uke?

Global uke er en økumenisk uke der menighetene og organisasjonene samlet i Norges Kristne Råd sammen setter søkelys på rettferdighet. Temaet er moderne slaveri og målet er å utruste og inspirere menigheter og enkeltpersoner til å delta i kampen mot vår tids former for slaveri og utnyttelse av medmennesker. Dessverre er problemstillingen stadig aktuell: Pandemien og kriger i Ukraina og andre steder gjør problemet større. Mennesker drives ut i desperasjon og sårbare livssituasjoner. Risikoen for å bli grovt utnyttet er da farlig stor.

Når er det?

Årets Global uke er 13.-20. november. Da løfter menigheter og grupper i hele Norge stemmen og arrangerer temagudstjenester, danseforestillinger, konserter og seminarer. Man kan også markere uka på andre tidspunkt, om det passer bedre.

Hvordan delta?

Gjør det enkelt! Bruk menighetens faste arenaer og ta temaet inn i konfirmantundervisning, på gudstjeneste, ungdomsmøter, i forbønn eller som samtale i smågrupper eller stabsmøter. Det er stor frihet til å markere den slik det passer best – og mange nye ressurser! Man kan også søke om økonomisk støtte fra Norges Kristne Råd.

Motto: Belys slaveriet!

Mottoet sikter til at utnyttelse ofte skjer i det skjulte. Og til at moderne slaveri trenger mer oppmerksomhet. Vi vil kaste lys på hvordan utnyttelse skjer, be, forstå mer, og utforske hvordan vi er forbundet med problemet. Og ikke minst belyse hva vi kan gjøre.

Nye, spennende ressurser for ungdom

Forestillingen Vingespenn ble lansert i sommer og inneholder sanger, tekster og danser som enkelt kan øves inn via instruksjonsvideoer og framføres av ungdom. Se info film (1 min) og finn ut mer HER.

Dramaverktøyet «Stopp utnyttelsen!», der ungdom i alderen 14-20 gjennom ulike øvelser lærer om moderne slaveri og hvordan de kan være en del av løsningen. Dramaheftet er klart tidlig i september.

Flere ressurser

www.globaluke.no vil dere finne ulike ressurser som: fakta- og handlingshefte, historier, bønner, prekeninspirasjon, opplegg for barn og familier, medieressurser, osv.

 

 

I Vingespenn -forestillingen møtes den unge syersken med en norsk ungdom som tenker på å kjøpe genseren hun har sydd. De enes i en felles drøm: At

«…to verdener kan komme sammen og bli som en, når vi deler av oss selv, og vi gir vår del. Urettferdig? Vi gir oss ikke før vi er ferdig!»

Velkommen med i Global uke. Bli med og belys du også!

Vi bidrar gjerne med informasjon og tips! 

Anders Jordet, Kirkerådet aj684@kirken.no
Elin F. Sæverås, prosjektleder, Norges Kristne Råd efs@norkr.no tlf. 93 44 1915

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"