Kirken styrker personvernet

Den norske kirke styrker personvernet og slutter å sende konfirmantpåmeldinger i e-post.

Personopplysninger må behandles i tråd med personvernforordningen. Foto: Jarle Hagen/Den norske kirke

En konfirmantfar meldte fra til personvernombudet at påmeldinger i ett av kirkens fagsystem ble sendt i e-post etter at faren hadde lagt inn opplysningene. Å sende personopplysninger på e-post er dårlig praksis.

Informasjonssikkerhetsansvarlig i Kirkerådet undersøkte hendelsen og kontaktet leverandøren. Heretter blir det bare sendt en bekreftelse via e-post, og brukeren kan logge seg på leverandørens «Min side» for å se og rette sine personopplysninger.

– Det er viktig at personopplysninger om våre medlemmer behandles på en sikker måte og i tråd med personvernforordningen, sier Jan Rune Fagermoen, som er avdelingsdirektør i Kirkerådets avdeling for digitalisering og utvikling.

Hendelsen er meldt til Datatilsynet i tråd med i personvernforordningens artikkel 33.

Satsing på personvern og informasjonssikkerhet

Den norske kirke behandler personopplysninger om kirkens 3,6 millioner medlemmer. I løpet av 2021 har kirkevergene inngått tilslutningsavtaler på vegne av fellesrådene. Det betyr at personvern og informasjonssikkerhet i felles systemer håndteres sentralt av kirkens sikkerhetsutvalg, hvor det sitter representanter for hele trossamfunnet.

I Kirkerådets sekretariat er det ansatt personvernombud og informasjonssikkerhetsansvarlig som skal komme hele trossamfunnet til gode. Disse har blant annet dialog med leverandører av fagsystemer til kirkens ansatte. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"