Svindelforsøk mot kirkens ansatte

Flere ansatte i Den norske kirke har blitt utsatt for at svindlere har utgitt seg for å være dem. En falsk e-post blir sendt med spørsmål om å donere penger. Dette er forsøk på svindel. Forholdene er anmeldt til politiet.

Foto: Bo Mathisen / Den norske kirke

Har du fått en e-post fra en ansatt i kirken som ber deg om å donere penger? Det er stor sannsynlighet at e-posten er falsk og har til formål å svindle deg for penger.

De siste ukene har flere av kirkens ansatte opplevd at det har blitt laget falske e-post-adresser der svindlere utgir seg for å være dem. Fra denne e-postadressen har svindlere sendt ut e-post med spørsmål om å donere penger eller å kjøpe et gavekort.

Etterligner e-post-adresser

– Dette er et typisk svindelforsøk der e-post-adressen etterligner en adresse fra en kirkeansatt, sier Jan Rune Fagermoen. Han er avdelingsdirektør for digitalisering, HR og utvikling i Kirkerådet, og leder i Den norske kirkes sikkerhetsutvalg for personvern og informasjonssikkerhet.

Et eksempel på adresse er marit.kirken@gmail.com. Her er «kirken» satt inn for å gi troverdighet og at det skal ligne på en kirkeadresse. Mange av kirkens ansatte har adresser som slutter med @kirken.no. Dette er en trygg og riktig avsender.  

Har du mottatt en slik e-post er det viktig å ikke trykke på lenker i e-posten, donere penger eller dele personlige opplysninger.

Har anmeldt svindelforsøket

Fagermoen forteller at Kirkerådet har anmeldt forholdet til politiet.

– Vi vet foreløpig ikke at noen har blitt svindlet, men vi ønsker å få informasjon dersom dette er tilfelle.

Ettersom saken nå er meldt til politiet, skal ikke e-postene slettes. E-postene regnes som bevis i en mulig straffesak.

Har du mottatt en slik e-post?

Her er noen råd til deg:

  • Ikke trykk på lenker
  • Ikke doner penger eller del personlige opplysninger
  • Ikke svar på e-posten
  • Informer kollegaer om at du har blitt utsatt for svindelforsøk

Du kan også rapportere e-post-adressen som falsk, til den aktuelle e-postleverandøren. I de siste tilfellene har dette vært Gmail-adresser levert av Google. En kan da fylle ut dette skjemaet på Google sin side.

Kjenner du til at ansatte eller noen utenfor kirken er påvirket? Gi beskjed til informasjonssikkerhetsansvarlig Elsa Aaquist Storeng.

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"