Godkjenning av nye kirker – nå hos Kirkerådet

Med ny trossamfunnslov fra 2020 er det Kirkerådet som har ansvar for å godkjenne bygging av nye kirker. Før var det departementet som hadde denne myndigheten. Nye Sædalen kirke i Bergen blir først ut.

Sædalen kirke i Bergen er første kirke som blir godkjent etter nye retningslinjer. Illustarsjon: Hille og Melbye arkitekter / Koht arkitekter.

Etter at trossamfunnslov trådte i kraft i 2020 er det Kirkerådet som skal godkjenne bygging av nye kirker. Tidligere var det departementet som godkjente nye kirkebygg etter kirkeloven, men nå er det Kirkerådet som skal godkjenne etter kirkeordning for Den norske kirke.

Kirkerådet gjør også en endring i prosedyrene for godkjenning av nye kirkebygg: Først godkjenning av kirketomten og så godkjenning av selve kirkebygget.

Veiledning for søknad

Det er laget en veileder for hvordan man går fram med planer om en ny kirke. Den inneholder blant annet veiledning, anbefaling og retningslinjene knyttet til de viktigste elementene i søknaden. 

– Veilederen skal sørge for en forutsigbar søknadsprosess, sier Martin Reichenbach som er kirkebyggrådgiver i Kirkerådets sekretariat. 

Det er viktig at fellesråd eller menighetsråd som er i gang – eller skal i gang med å bygge ny kirke – tar kontakt med kirkebyggrådgiveren på et tidlig tidspunkt. 

Se veilederen her: Kirkerådets godkjenning av nye kirker – veiledning og retningslinjer for saksbehandlingen

Ny kirke i Sædalen i Bergen

Den første kirken som blir godkjent etter den nye rutinen, er Sædalen kirke i Bergen. Etter planen skal den bli godkjent når Kirkerådet møtes til møte 24.-25. mars 2022. 

Arkitektforsalget hadde tittelen "En kirke full av liv", og er tegnet at Hille og Melbye arkitekter / Koht arkitekter. Om alt går som planlagt kan kirken tas i bruk i slutten av 2023. 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"