– Nå må Den norske kirke, sammen med andre kirker og humanitære organisasjoner, stille opp for våre medmennesker som har mistet sine kjære, hjem og frihet. Mange er på flukt og går en usikker tid i møte, sier internasjonal direktør, Berit Hagen Agøy. Hun understreker at vi må være solidariske med folket i Ukraina, men også med alle dem i Russland som er imot krigen.
Bønn og solidaritet
Preses Olav Fykse Tveit er glad for at mange menigheter, etter angrepet på Ukraina, åpner kirkene for bønn, trøst og ettertanke. Mange har også delt bønner på sosiale medier.
– Dette er konkrete uttrykk for solidaritet. Bønn, fellesskap, omtanke og humanitær støtte er kirkenes svar på den forferdelige krigen i Ukraina. Sammen holder vi fram en visjon om fred, om en rettferdig fred.
Les uttalelsen med preses Olav Fykse Tveit her
Preses oppfordrer menighetene til å fortsette å be om fred i Ukraina.
– Man kan enten bruke denne bønnen eller formulere egne bønner.
I bønnen ber vi:
Sammen med kirker i hele verden kommer vi til deg og ber: beskytt folket i Ukraina! Kom med din trøst til alle dem som er redde og som er i de krigs- og konfliktrammede områdene.
– I mange norske menigheter, staber og lokalsamfunn er det mennesker fra Ukraina og Russland. Ta også dem med i deres omsorg og bønner, sier Fykse Tveit.
Støtt Kirkens Nødhjelp
Preses oppfordrer også til å gi rause bidrag til Kirkens Nødhjelp, som på vegne av Den norske kirke, nå sørger for humanitær hjelp til mennesker i akutt krise.
Generalsekretær i Kirkens nødhjelp Dagfinn Høybråten forteller at hjelpearbeidet er i gang.
– Den eskalerende situasjonen i Ukraina vil få store humanitære konsekvenser. Liv går tapt, mennesker drives på flukt, levekår rammes. Fattige, eldre og sårbare må bære de tyngste byrdene Konflikten kan ramme mange, og vi jobber sammen med partnerne våre for å nå ut til innbyggerne i Ukraina som flykter for sine liv, sier Høybråten.
Les mer om Kirkens Nødhjelps arbeid i Ukraina og hvordan menigheten kan bidra her.
Kontakt med kirkene i Ukraina
Norges Kristne Råd har kontrakt med Det økumeniske kirkerådet (UCCRO) og Bibelselskapet i Ukraina, og på vegne av kirkene i Norge har rådet sendt en hilsen med forsikring om forbønn og solidaritet.
Les mer om dette og forslag til en forbønn på nettsidene til Norges kristne råd
I et intervju med biskop Pavlo Shvarts i Den lutherske kirka i Ukraina som Det lutherske verdensforbund nylig publiserte, beskriver biskop Shvarts en veldig vanskelig situasjon, og oppfordrer kirker i Europa til å hjelpe flyktninger fra Ukraina, protestere mot krigen og bidra til konkret støtte som befolkningen trenger.
Les intervjuet med den ukrainske kirkelederen på nettsidene til Det lutherske verdensforbundet
Fredsgudstjenester – i Oslo og digitalt
På tirsdag 1. mars klokken 19.00 blir det en økumenisk fredsgudstjeneste for Ukraina i Trefoldighetskirken i Oslo. Den sendes direkte på NRK 2.
Medvirkende blir blant annet preses Olav Fykse Tveit, biskop Kari Veiteberg, biskop Bernt Eidsvig fra Oslo katolske bispedømme, Fader arkimandritt Kliment, Hellige Olga menighet – Den russisk ortodokse kirke og kirkeledere fra andre kirkesamfunn i Norges Kristne Råd.
Gudstjenesten strømmes direkte på Facebook og sendes direkte på NRK 2 fra kl 18.55.
Konferansen av europeiske kirker og Det lutherske verdensforbund er blant initiativtakerne til en global og digital forbønn askeonsdag 2. mars kl. 17.00. Der vil det være vitnesbyrd fra Ukraina. Det kan være en fin mulighet for enkeltpersoner og menigheter til å bli med i en felles fredsbønn over grenser! Mer informasjon her og påmelding her.
Bønn og faste for fred
Pave Frans har utfordret kirkene til å gjøre askeonsdag til en dag for bønn og faste for fred.
Slik er fasten som jeg vil ha; at du løslater dem som med urett er lenket, sprenger båndene i åket og setter de undertrykte fri, ja, bryter hvert åk i stykker, at du deler ditt brød med dem som sulter, og lar hjemløse stakkarer komme i hus, at du sørger for klær når du ser en naken, og ikke svikter dine egne. (Askeonsdagsteksten fra Jesaja kapittel 58)